Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

Tehnologija digitalnog blizanca i ekološka održivost

Tehnologija digitalnog blizanca i ekološka održivost idu ruku pod ruku. Kako virtuelni blizanac može pomoći da proizvodnja bude ekološki prihvatljiva? Sve počinje od koncepta održivosti.

Održivost se, u poslovnom kontekstu, odnosi na više od pukog očuvanja životne sredine. Većina preduzeća danas shvata da je održivost poslovanja takođe ključ za maksimiziranje poslovnih prinosa – kroz racionalne procese i efikasno korišćenje resursa koji su na raspolaganju. Upravo to je ono što čini proizvodnju održivijom.

Biti ekološki održiviji znači biti efikasan. A da bi to uradile, kompanije moraju biti izuzetno dobro pripremljene za sve neočekivane promene ili poremećaje na tržištu. Proizvođači imaju mogućnost da realizuju svoj plan proizvodnje i isprate životni ciklus proizvoda korišćenjem tehnologije digitalnog blizanca. Ova tehnologija omogućava planiranje, donošenje odluka i njihovo izvršavanje putem digitalnih simulacija, kreiranih uz upotrebu podataka iz stvarnog sveta.

Na koji način digitalni blizanci mogu učiniti vaše poslovanje „zelenijim“  i zbog čega je ekološka održivost važna razmotrićemo u narednim redovima.

Optimizovana proizvodnja znači manje „otpada“, a više prinosa

Upotrebom tehnologije digitalnog blizanca kompanije mogu, već u ranoj fazi proizvodnje, da procene rizike i upravljaju promenama na pravi način, kako bi obezbedile bolji prinos, smanjile otpad, a samim tim i troškove. U ovom slučaju 3D modeliranje igra veliku i važnu ulogu.

Modeliranje, radna snaga, proizvodne mašine, materijali koji se koriste pri proizvodnji i slično, mogu biti validirani virtuelno, a samim tim i optimizovani, pre samog ili odmah nakon početka procesa proizvodnje. U vreme velikih ekonomskih potresa i globalnih finansijskih kriza, digitalne „replike“ mogu pomoći kompanijama da postanu isplativije i otpornije na promene, u onom momentu kada je to najvažnije.

Tehnologija digitalnog blizanca i ekološka održivost

Međutim, postavlja se pitanje: Kako to čini kompaniju zelenijom? Održivost i zelenija proizvodnja mogu se postići korišćenjem 3DEXPERIENCE platforme, koja pruža korisnicima mogućnost da iskoriste iskustvo virtuelnog blizanca. Kroz kreiranje digitalnih kopija krajnjeg proizvoda, smanjuje se potreba za skupim, specijalnim linijama za testiranje inovacija. Samim tim, greške i uska grla u proizvodnji prepoznaju se već na samom početku, kada je proizvod dostupan još uvek samo u svojoj digitalnoj verziji.

Pokrenut podacima iz realnog sveta, digitalni model (digitalni blizanac) služi kao određena vrsta poligona za testiranje, koji savršeno testira i simulira sve – od dizajna proizvoda, preko upravljanja promenama i resursima, interakcije između timova, sve do distribucije, logistike i krajnjih potrošača. Transparentnost i podaci koji se neprestano ažuriraju u realnom vremenu omogućavaju kompanijama da budu efikasne, kako u dugoročnim strategijama, tako i kada se suočavaju sa neočekivanim promenama.

Široko polje primene digitalnog blizanca pruža neograničene mogućnosti za nesmetano i optimalno odvijanje operacija, te na kraju, minimalizovanje otpada.

S obzirom na to da tehnologija digitalnog blizanca i ekološka održivost ne idu jedno bez drugog, može se reći da bi ona mogla postati standard u industriji, među proizvođačima koji razmišljaju unapred. Ekološka održivost jeste krajnji i univerzalni cilj, koji obezbeđuje zaštitu životne sredine, ali i povećanje prinosa jedne kompanije.

3DEXPERIENCE platforma, tehnologija digitalnog blizanca i ekološka održivost – Okrenutost ka budućnosti!

Ono što Dassault Systèmes 3DEXPERIENCE platforma zaista nudi jeste poslovna otpornost kroz koncept održivosti. Fleksibilnost i agilnost da budu spremne za buduće promene daje kompanijama preko potreban kontinuitet poslovanja. Platforme kakva je 3DEXPERIENCE jesu efikasan način za kompanije da unesu održivost direktno u jezgro svog poslovanja i spoje strategiju, dizajn i proizvodnju na jednom mestu.

Osim toga, ona pruža dodatnu sigurnost kompanijama kojima je ublažavanje rizika ili otklanjanje istih pri proizvodnji od krucijalnog značaja (nuklearne elektrane, rudnici i slično), a sve to kroz virtuelnu simulaciju. Uvođenjem digitalne transformacije i korišćenjem ove platforme, u ranim fazama proizvodnje, operativne poteškoće i bezbednosni problemi mogu se predvideti virtuelno, u digitalnoj verziji. Kada su kompanije okrenute ka budućnosti, bezbednost se nameće kao najvažnija u gotovo svim operacijama, te neretko upravlja većinom proizvodnih procesa. 3DEXPERIENCE platforma, kroz koncept održivosti, i tehnologija digitalnog blizanca pružaju upravo bezbednost u proizvodnji!

Primenjivanje koncepta održivosti za bolje i odgovornije donošenje odluka u proizvodnji

Tehnologija digitalnog blizanca i ekološka održivost

Udaljavanje od fizičke proizvodne linije u virtuelnu „fabriku“ omogućava kompanijama da sagledaju projektovanu upotrebu kranjih proizvoda u budućnosti i njihove rezultate u realnom vremenu. Isto tako, moguće je simulirati više različitih strategija planiranja proizvodnje, kako bi se odlučilo za najefikasniju i najoptimalniju, koja će doneti najviše prinosa. Kompanije mogu da vide i svaki what if rezultat, što im pomaže da donesu bolje i odgovornije odluke, kao i da u svakom trenutku imaju uvid u ono što se dešava.

Ako uzmemo u obzir pandemiju koronavirusa, koja sa sobom nosi neverovatne posledice u svim sferama života, pa i proizvodnje, mnoge kompanije uvidele su važnost fleksibilnosti za održavanje kontinuiteta poslovanja. Proizvođači se moraju pripremiti i za buduće, sasvim izvesne, poremećaje tržišta, a jedini pravi način za to jeste primenjivanje koncepata održivosti uz korišćenje digitalnih alata, softverskih rešenja i platformi, kao što je 3DEXPERIENCE platforma.

Ukoliko je i vašem poslovanju neophodno da prođe kroz proces digitalne transformacije i usvoji koncepte održivosti na veoma jednostavan i efikasan način, kompanija CADCAM Data

Pročitajte ostale blogove

Moć 3D vizualizacije u promociji dizajnerskog nameštaja
Moć 3D vizualizacije u promociji dizajnerskog nameštaja
3D vizualizacija pruža detaljan, jasan i fotorealističan uvid u budući izgled datog objekta koji
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda kao krajnji cilj imaju očuvanje i zaštitu životne sredine od
Izbjegnite burnout uz DELMIA Ortems
Izbegnite „burnout“ uz Ortems
Stres na radnom mestu je situacija u kojoj razni faktori vezani za posao u interakciji sa radnikom
Kako maksimalno iskoristiti proizvodne kapacitete?
Koristite rešenje DELMIA Advanced Planning and Scheduling (APS).