Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

Izazovi s kojima se svakodnevno susreću planeri proizvodnje

Planiranje proizvodnje se, s pravom, smatra jednim od najvažnijih procesa unutar određene kompanije. Izazovi sa kojima se susreću planeri proizvodnje mogu imati ogromnog uticaja na proizvodni proces i ostvarivanje konkurentske prednosti.

Može se reći da planeri igraju ključnu ulogu u kompanijama koje se bave proizvodnjom. Podaci kojima planer upravlja i kojim se služi su dragoceni i mogu se koristiti za poboljšanje ukupnih učinaka kompanije i optimizaciju vremena isporuke, ali i mnogo toga drugog. Stoga, što su bolji alati koji su dati planeru, to je bolja i osnova za napredovanje poslovanja i proširenje proizvodnih kapaciteta i resursa.

U narednim redovima predstavljamo vam glavne izazove sa kojima se planeri širom sveta suočavaju u svakodnevnom radu.

Stručnost planera često je oslabljena upotrebom zastarelih alata

Planeri proizvodnje neretko se biraju na osnovu praktičnog iskustva koje poseduju. To su obično ljudi sa ogromnim iskustvom i stručnošću u proizvodnji. Međutim, dugogodišnje iskustvo nije dovoljno, ukoliko planer ne koristi adekvatne alate za optimizaciju proizvodnje.

Planerima su neophodni specijalizovani alati i rešenja, kako bi transformisali svoja praktična znanja u upotrebljive podatke za sva relevantna odeljenja u sklopu organizacije.

Opremanje planera relevantnim alatima, kao i njegovo dodatno obučavanje, rezultiraće pouzdanijim planiranjem procesa proizvodnje.

Sve ovo stvara snažan koncept planiranja proizvodnje, na kome kompanija može da zasniva donošenje odluka o proizvodnom procesu.

Planeri često nemaju potpun uvid u proces proizvodnje

Jedan od najvećih izazova sa kojima se planeri proizvodnje često mogu susresti jeste nedovoljno jasan ili nepotpun uvid u softver koji se koristi za planiranje.

To znači da planer ne zna uvek parametre koje čine osnovu planiranja i nije u stanju da adekvatno iskoristi softversko rešenje i alate koji su mu ponuđeni.

Planerima je potrebno potpuno i detaljno upoznavanje sa softverom i njegovim postavkama, kako bi mogli da iskoriste sve opcije koje su im na raspolaganju. Softver koji se koristi mora obezbediti planeru sve neophodne alate za obavljanje njegovog posla i pružiti mu uvid u sve karakteristike i funkcije.

Izazovi sa kojima se susreću planeri proizvodnje – Planeri se često nalaze pod pritiskom nekoliko odeljenja sa različitim prioritetima

Biti planer znači da predstavljate vezu između proizvodnje i prodaje. Međutim, planeri proizvodnje su povezani i sa nabavkom, odeljenjima istraživanja i razvoja, korisničkim uslugama, ljudskim resursima i slično. Prioriteti svakog odeljenja se razlikuju.

Menadžeri proizvodnje daju prioritet potpunoj iskorišćenosti mašina, ali je mašinama ponekad neophodno održavanje ili je osoblje odsutno. Menadžeri prodaje žele porudžbine spremne na vreme, ali ponekad žele da proguraju važnu porudžbinu u veoma kratkom roku. Planer proizvodnje mora ’’žonglirati’’ svim ovim zahtevima na efikasan način, kako bi se sprečili ili smanjili dodatni troškovi.

Menadžment često potcenjuje složenost procesa planiranja proizvodnje. Realnost je da postoji mnoštvo faktora koji utiču na plan proizvodnje, a koji zahtevaju stalna prilagođavanja. Tako, isporuka materijala može biti odložena, mašina se može pokvariti, poddobavljači mogu promeniti svoje prioritete. Svi ovi faktori čine posao planera proizvodnje izazovnim i komplikovanim. Planeri moraju biti u toku sa svim dešavanjima, te imati fleksibilnost u radu i brze reakcije zasnovane na stalno ažuriranom i detaljnom pregledu proizvodnje.

Žongliranje između različitih parametara sa različitim prioritetima nije jednostavan posao i zahteva visoku stručnost, ali i upotrebu specijalizovanih alata za planiranje proizvodnje.

Za planiranje proizvodnje potrebno je vreme

Planerima je potrebno dovoljno vremena da strukturiraju svoj raspored. Realni okviri proizvodnje smanjuju potrebu za iznenadnim i nepredviđenim promenama plana. Planiranje je realnije ako planer odvoji vreme za dnevne ili nedeljne preglede plana proizvodnje.

Dakle, i pored vrhunskih alata koje planer koristi, potrebno mu je i dovoljno vremena kako bi napravio najoptimalniji raspored rada i prilagodio ga potrebama proizvodnje.

Pročitajte ostale blogove

Prednosti koje inženjeri strojarstva ostvaruju upotrebom 3DEXPERIENCE CATIA softverskog rješenja
Prednosti koje mašinski inženjeri ostvaruju upotrebom 3DEXPERIENCE CATIA softverskog rešenja
3DEXPERIENCE CATIA nudi sve alate koji su mašinskim inženjerima potrebni za rad, ujedno ih
Moć 3D vizualizacije u promociji dizajnerskog nameštaja
Moć 3D vizualizacije u promociji dizajnerskog nameštaja
3D vizualizacija pruža detaljan, jasan i fotorealističan uvid u budući izgled datog objekta koji
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda kao krajnji cilj imaju očuvanje i zaštitu životne sredine od