Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

Napredne mogućnosti u dinamičkom planiranju proizvodnje

Napredne mogućnosti u dinamičkom planiranju proizvodnje daju vam uvid u rešavanje specifičnih problema sa kojima se možete susresti na putu do finalnog proizvoda. U ovome vam može biti od koristi softversko rešenje DELMIA Ortems.

Dinamičko planiranje sastavni je deo digitalne transformacije poslovanja. Ovakav vid planiranja potpuno zamenjuje zastarele metode rada i ručne alate, poput Excel tabela, koji oduzimaju previše vremena i ostavljaju malo ili nimalo mesta za rešavanje uskih grla i ljudske greške. Uz pomoć dinamičkog planiranja, kompanija i svi zaposleni u svakom trenutku imaju adekvatan uvid u realno stanje i proces proizvodnje. Na raspolaganju im je uvid u resurse, kapacitete, sve datoteke i podatke, količine robe i mnogo toga drugog neophodnog za brzo i efikasno planiranje proizvodnje i poštovanje rokova isporuke.

Koje sve napredne mogućnosti u dinamičkom planiranju proizvodnje nudi DELMIA Ortems i o kakvom se softverskom rešenju radi otkrivamo vam u narednim redovima.

Napredne mogućnosti u dinamičkom planiranju proizvodnje – DELMIA Ortems

Napredne mogućnosti u dinamičkom planiranju proizvodnje

DELMIA Ortems predstavlja softversko rešenje koje nam omogućava dinamičko planiranje proizvodnje. Radi se o jednom od najnaprednijih APS sistema, koji je usko vezan na ERP sistem, te mu on služi kao baza podataka.

Samim tim, DELMIA Ortems predstavlja određenu sponu, koja iskorištava sve prednosti ERP sistema i samim tim unapređuje vaše već postojeće poslovanje.

Kada govorimo o digitalnoj transformaciji poslovanja, ne možemo a da ne spomenemo i ovo softversko rešenje na 3DEXPERIENCE platformi. Dinamičko planiranje osnov je uspešnog poslovanja u bilo kojoj sferi industrije ili poslovanja. Ispoštovani rokovi, uvid u trenutno stanje na proizvodnim linijama, prepoznavanje uskih grla, planiranje unapred na kratke ili duže staze – sve ovo čini vašu kompaniju konkurentnijom i spremnijom da odgovori na svaki izazov i zahteve klijenata. Prema tome, DELMIA Ortems i njene napredne mogućnosti u dinamičkom planiranju poslovanja čine vaše poslovanje efikasnijim i naprednijim.

Ukoliko se pitate na koji način ovo softversko rešenje to čini, na pravom ste mestu. DELMIA Ortems ima dva osnovna modula – za kratkoročno i za dugoročno planiranje.

Kratkoročno i dugoročno planiranje uz DELMIA Ortems

Naprednim mogućnostima u ovom delu procesa proizvodnje svakako se smatraju mogućnosti za kratkoročno i dugoročno planiranje proizvodnje. DELMIA Ortems nudi sve ovo, zahvaljujući svojim osnovnim modulima.

Prvi modul je takozvani Manufacturing planner. Radi se o dugoročnom planiranju procesa proizvodnje. Ovaj modul jasno nivelira kapacitete i opterećenja, te u svakom trenutku možete rešavati probleme ove vrste, manuelnim ili automatizovanim putem, i izgladiti odnos proizvodnja/opterećenje. Takođe, on vam pomaže da sagledate stanje kapaciteta, koji su vam resursi na raspolaganju i slično. Manufacturing planner vam omogućava i brzu identifikaciju uskih grla u proizvodnji, brze izmene rasporeda i simulacije what if scenarija. Sve ovo dovodi do poboljšavanja procesa planiranja proizvodnje i isporuke, kao i svih operacija u toku proizvodnje. Radi se o suštinskom alatu za saradnju, koji integriše procese i identifikuje sva ograničena vezana za resurse i kapacitete za kompanije koje upravljaju složenim proizvodnim ciklusima.

Drugi Ortems modul je Production Scheduler. Radi se o kratkoročnom planiranju. Ovaj modul vrši raspoređivanje i dodeljivanje proizvodnih operacija na određene resurse za kraktoročno planiranje. Uglavnom se koristi na proizvodnim linijama i brzim procesima u toku proizvodnje. Kao deo DELMIA Ortems softverskog rešenja, Production Scheduler generiše kratkoročne mogućnosti optimizacije za proizvodne tokove napravljene po narudžbi ili za zalihe, što rezultira optimalnim proizvodnim ciklusom i brzim odgovorima na nepredviđene situacije.

Dinamičko planiranje proizvodnje – SRP modul

Važno je napomenuti da se svaka kompanija može odlučiti za oba Ortems modula, te da je ovaj postupak i preporučljiv. Dakle, koristeći oba DELMIA Ortems modula, vaša kompanija stiče kvalitetniji i potpuniji uvid u planiranje proizvodnje. Stoga, najbolje rešenje je posedovati paket sa modulima i za kratkoročno i za dugoročno planiranje.

Napredne mogućnosti u dinamičkom planiranju proizvodnje

Osim toga, na raspolaganju vam je i takozvani SRP (Synchronized Requirements Planner) modul. Šta on čini? Radi se o sinhronizaciji multi-level sastavnica. On obezbeđuje sistem sinhronizacije protoka materijala i kapaciteta kako bi omogućio Just-in-Time isporuku proizvoda. Ovaj planer pomaže i u koordinaciji radnih naloga, što omogućava proizvođačima da maksimiziraju zalihe i proizvodni kapacitet uz sva moguća ograničenja toka proizvodnje. SRP modul će dinamički raspoređivati i kreirati dodatne radne naloge za poluproizvode, što ga čini itekako potrebnim procesu proizvodnje.

Ukoliko se odlučite za sva tri modela, na raspolaganju su vam četiri Ortems paketa:

  • Ortems MP – planiranje RN (dugoročno planiranje),
  • Ortems PS – detaljno sekvencioniranje,
  • Ortems PS – SRP – dinamičko terminiranje proizvodnje,
  • Ortems MP – SRP – napredno planiranje opterećenja;

Sa podacima iz ERP sistema, uz ova četiri standardna paketa DELMIA Ortems, dobija se precizniji plan proizvodnje i bolje dinamičko planiranje. Oni pomažu vašoj kompaniji na putu ka konkurentnijim i naprednijim proizvodima, ali i ka bržoj i efikasnijoj proizvodnji i isporuci krajnjih proizvoda.

Ukoliko je vaša kompanija na putu ka digitalnoj transformaciji poslovanja, CADCAM Data stoji vam na raspolaganju! Za više dodatnih informacija o DELMIA Ortems softverskom rešenju i načinu na koji ono može pomoći vašem poslovanju, u svakom trenutku možete nas kontaktirati!

 

 

 

Pročitajte ostale blogove

MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda kao krajnji cilj imaju očuvanje i zaštitu životne sredine od
Izbjegnite burnout uz DELMIA Ortems
Izbegnite „burnout“ uz Ortems
Stres na radnom mestu je situacija u kojoj razni faktori vezani za posao u interakciji sa radnikom
Kako maksimalno iskoristiti proizvodne kapacitete?
Koristite rešenje DELMIA Advanced Planning and Scheduling (APS).
Koliko košta digitalna transformacija?
Praksa je pokazala da se upravo ovo pitanje vrti u mislima naših klijenata nakon uspešne analize.