Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

Dinamičko planiranje proizvodnje

Dinamičko planiranje je pojam koji postaje sve atraktivniji i zanimljiviji svima koji se bave vođenjem proizvodnje, kao i planiranjem procesa proizvodnje u različitim industrijama.

Planiranje svih aspekata proizvodnje, pa samim tim i kapaciteta i ljudskih resursa u našoj državi, ali i šire, još uvek se pretežno obavlja „ručnim putem“ i zastarelim alatima, kao što su radni nalozi ili pak Excel tabele. Ovakva rešenja zahtevaju i oduzimaju previše vremena, ostavljajući malo prostora za ljudske greške i manevrisanje problemima i izazovima koji se svakodnevno dešavaju. Kompanijama koje ne koriste ERP, MES ili PLM sisteme, posao se dodatno otežava, a planerima proizvodnje postaje nemoguće odrediti prioritete u procesu rada. Sve ovo dovodi do neefikasnog i prilično statičnog planiranja, što kao posledicu ima zastoje u proizvodnji, čekanja, kašnjenja i krajnji proizvod koji ne ispunjava sve uslove i preferencije potrošača ili korisnika.

Kako se ovakvi problemi u procesu proizvodnje ne bi događali, postalo je neophodno napraviti revolucionarne promene. Upravo ovakve promene donelo je dinamičko planiranje.

Šta predstavlja dinamičko planiranje?

Dinamičko planiranje je oblik planiranja proizvodnje, koji svoj uspeh duguje digitalnoj transformaciji poslovanja. Radi se o planiranju koje nam u svakom trenutku, gde god se nalazili, daje potpun i celokupan uvid u proces proizvodnje – resurse koje posedujemo, kapacitete, radnu snagu, podatke, promene u rokovima, količinama i razne izmene koje pravimo u toku rada.

dinamicko poslovanje

Njegov osnovni značaj jeste mogućnost kreiranja različitih scenarija i simulacija planiranja, prema najvažnijim i krucijalnim pokazateljima, kako bi proces proizvodnje tekao na najbolji i najefikasniji način.

Čak iako vaša kompanija, koja i dalje koristi ručne alate i zastarele metode planiranja, ima najiskusnijeg planera, on i dalje ne može imati potpun uvid u sve aspekte proizvodnje, niti može predvideti sve moguće scenarije i otkloniti probleme na vreme, bez zastoja u proizvodnji, i na kraju, bez gubitaka vaše kompanije.

Dinamički način planiranja smanjuje mogućnost ljudskih grešaka, omogućava bolje upravljanje vremenom i povećava produktivnost vašeg poslovanja. Sa sigurnošću se može tvrditi da dinamičko planiranje itekako ima uticaja na kvalitet konačnog proizvoda i zadovoljstvo krajnjih korisnika.

Poređenje ERP i APS sistema – Da li je ERP sistem pogodan za dinamičko planiranje?

ERP i APS sistemi dva su pojma usko vezana za planiranje proizvodnje. Kada govorimo o digitalnom planiranju proizvodnje, važno je da napomenemo da ono seže još iz sedamdesetih godina prošlog veka. Tada je definisan MRP, kao osnovni temeljni softver koji služi za rešavanje taskova i kroz koji se vrši robno, materijalno i knjigovodstveno regulisanje. MRP i ERP i dan danas koriste mnoge kompanije širom sveta.

erp arp sistemi dinamicko poslovanje

ERP sistemi imaju svojih prednosti, ali i svojih ograničenja. Osnovna prednost ovakvih sistema jeste da veoma efikasno prikupljaju podatke i pružaju nam uvid u njih. Međutim, kada uzmemo u obzir da savremen način proizvodnje podrazumeva neočekivana događanja, koja se dešavaju svakodnevno, iz sata u sat, informacije koje kasne, zastoje i slično, dobijamo uvid u ograničenja ovih sistema kada je dinamičko planiranje u pitanju. Kada se dogode zastoji, greške i slično, podaci koji su prikupljeni u ERP sistemu više nisu relevantni, te je neophodno sačekati otklanjanje problema, reprogramiranje od strane kompanije koja je ERP sistem ugradila u naše poslovanje i slično. Sve ovo dovodi do gubitka vremena, ali i kapitala, usled čekanja i često, nedovoljno dobrog kvaliteta krajnjeg proizvoda. Kada govorimo o dinamičkom planiranju, neophodna su nam rešenja koja su uvek i svuda dostupna. Stoga, okrećemo se APS sistemima.

APS sistemi zapravo predstavljaju napredno planiranje i dodeljivanje operacija u određenim vremenima. APS se smatra kičmom celog proizvodnog ciklusa u proizvodnji, jer upravo on upravlja svim proizvodnim operacijama jedne kompanije, prikupljajući podatke i sinhronizujući ih sa jedne strane, a sa druge balansirajući potrebama proizvodnje i dostupnim resursima.

APS predstavlja alat dinamičkog planiranja, kojim se postižu najbolji rezultati. Jedan od najnaprednijih APS sistema svakako je i DELMIA Ortems u okviru 3DEXPERIENCE platforme.

Šta predstavlja DELMIA Ortems?

DELMIA Ortems zapravo predstavlja napredni sistem za planiranje i dodeljivanje operacija, koji je potpuno automatizovan i dinamičan, te skraćuje vreme neophodno za izvršavanje zadataka i planiranje procesa.

Dinamičnost je upravo ono što odlikuje DELMIA Ortems sistem. Njegova sposobnost da se prilagodi svim vrstama promena štedi vreme i novac vašoj kompaniji i omogućava vam jasan i precizan uvid u sva ograničenja, kao i u prepoznavanje uskih grla u proizvodnji.

Koje su mogućnosti DELMIA Ortems sistema kada je dinamičko planiranje u pitanju?

DELMIA Ortems sistem, koji se nalazi u okviru 3DX platforme za digitalnu transformaciju poslovanja, nudi nam različite mogućnosti pri planiranju procesa proizvodnje.

DELMIA Ortems sistem

Pre svega, nudi nam opciju planiranja sa ograničenjima. Šta ovo, u prevodu, znači? Svaki bitan podatak koji može uticati na konačan rezultat planiranja i na konačno vreme završetka rada možemo iskoristiti pri izradi plana – ljude, opremu, vreme, prostor, kvadraturu objekta, strojeve i slično. Zatim, DELMIA Ortems omogućava planiranje kapaciteta proizvodnje. Sve vreme, imaćete potpuni uvid u popunjavanje određenih radnih mesta prema datim kapacitetima, prema kalendarima. Sledeća, ali i ne manje važna sposobnost ovog sistema, jeste pronalaženje i obeležavanje uskih grla u proizvodnji. Sistem vam omogućava da unapred vidite gde se uska grla nalaze, na kojim radnim mestima, u kom vremenskom periodu, što vam pruža mogućnost da preraspodelite posao i nastavite dalje sa radom.

Možda i najvažnija prednost upotrebe sistema dinamičkog planiranja unutar 3DX platforme jeste simulacija planiranja. Ukoliko se u toku procesa proizvodnje dogode promene, simulacije vam omogućavaju mnogo različitih rešenja za dati problem. Posebna pogodnost su takozvani What If scenariji, gde za svega nekoliko minuta možete pregledati, snimiti i uporediti sve moguće scenarije za vaš trenutni problem i odabrati najbolje rešenje.

Svi ovi činioci zajedno omogućavaju softverskom rešenju DELMIA da smanji vreme vaše proizvodnje, kao i pripremno vreme, vreme planiranja i inventar, a poveća uvid u planiranje, kao i produktivnost vašeg rada.

Koje pokazatelje možemo pratiti kroz DELMIA Ortems softversko rešenje?

Kako bi dinamičko planiranje bilo uspešno, a vaše poslovanje doživelo neverovatan uspeh, kroz DELMIA Ortems sistem možete pratiti i krucijalne pokazatelje u kom smeru teče plan procesa proizvodnje.

dinamicko planiranje proizvodnje

Tako, možete pratiti opšte pokazatelje, kao što su usklađenost početaka i završetaka operacija ili pak usklađenost završetaka radnih naloga. Zatim, dostupni su vam i pokazatelji za radne naloge (kašnjenje, postotak izvršenja radnih naloga, postotak isporuke).

U krucijalne pokazatelje svrstavaju se i pokazatelji troškova – troškovi sirovog materijala, inventara, operativni troškovi i slično. Isto tako, možete pratiti i pokazatelje za strojeve i opremu – opterećenje, popunjenost, prosečno vreme čekanja i efikasnost.

Dinamičko planiranje i digitalna transformacija poslovanja

Kao što ste i sami imali prilike da se uverite, dinamičko planiranje zaista jeste osnov uspešnosti poboljšanja poslovanja jedne kompanije.

Softversko rešenje poput DELMIA Ortems sistema omogućava vam brzo i dinamično planiranje svih proizvodnih procesa, kao i jedinstveni uvid u centralizovanu digitalnu bazu podataka. Važno je napomenuti i da se DELMIA može veoma jednostavno i brzo povezati sa već postojećim ERP sistemima u vašoj kompaniji.

softeri za unapredjenje poslovanja

Dinamičko planiranje svakako predstavlja značajan deo digitalne transformacije vašeg poslovanja. Kako bi vaša kompanija napredovala i išla u korak sa promenama na globalnom nivou, platoforme kao što su 3DEXPERIENCE, koja prikuplja sve podatke o celokupnom procesu proizvodnje na jednom mestu, i softveri kao što su CATIA i DELMIA trebalo bi biti deo ovog procesa.

Jedino na taj način, vaši učinci biće daleko bolji, vaši kranji proizvodi daleko kvalitetniji, a vaše poslovanje daleko naprednije!

Kompanija CADCAM Data može biti vaš partner i saveznik pri ostavljanju zastarelih metoda planiranja i poslovanja u prošlosti. Otvorićemo vaše vidike i uvesti vas u svet dinamičkog planiranja i digitalne transformacije na najefikasniji i najbrži način!

Pročitajte ostale blogove

Moć 3D vizualizacije u promociji dizajnerskog nameštaja
Moć 3D vizualizacije u promociji dizajnerskog nameštaja
3D vizualizacija pruža detaljan, jasan i fotorealističan uvid u budući izgled datog objekta koji
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda kao krajnji cilj imaju očuvanje i zaštitu životne sredine od
Izbjegnite burnout uz DELMIA Ortems
Izbegnite „burnout“ uz Ortems
Stres na radnom mestu je situacija u kojoj razni faktori vezani za posao u interakciji sa radnikom
Kako maksimalno iskoristiti proizvodne kapacitete?
Koristite rešenje DELMIA Advanced Planning and Scheduling (APS).