Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

Kako maksimalno iskoristiti proizvodne kapacitete?

Koristite rešenje DELMIA Advanced Planning and Scheduling (APS).

Svakodnevno smo svedoci promena u načinu dizajniranja, konstruisanja i izradi novih proizvoda. Radimo u multidisciplinarnom okruženju, znanje i know-how se sve više cene, a kupci zahtevaju održive proizvode i rešenja. Ako ovome dodamo potrebu za kvalitetnijim proizvodima proizvedenim u kraćem vremenu i po nižoj ceni, logično je i da od softvera zahtevamo više. Zbog toga su nam potrebna moćna rešenja koja nam pomažu da budemo konkurentni, smanjuju mogućnost grešaka u svim fazama razvoja i proizvodnje, a istovremeno omogućavaju komunikaciju između različitih odeljenja, sa dobavljačima i kupcima.

Mnoge kompanije se suočavaju sa ograničenjima u planiranju složenijih proizvodnih procesa. Da li ste razmišljali o tome da vam digitalni model vaše proizvodnje pomogne u individualnom i celokupnom pogledu, jer povezuje mašine, radnike, alate i procese, uzimajući u obzir njihova ograničenja? Da li želite da se proizvodni plan kreira automatski na osnovu porudžbina i da se omogući optimizacija planova, istovremeno stvarajući različite scenarije za samo nekoliko minuta? Pa, krenimo sa planom.

Većina planera suočava se sa teškim zadatkom kada planira proizvodnju: stvoriti optimalan plan proizvodnje kako bi se postigla maksimalna iskorišćenost proizvodnih kapaciteta, skratilo vreme protoka, koordinirani protok materijala, minimalne zalihe i dobra stabilnost plana. Na kraju dana, planer želi da ima potpunu kontrolu nad planom i osigura visok nivo rokova isporuke. Takođe, većina proizvodnih kompanija i dalje koristi Excel tabele / tabele za planiranje proizvodnje, koje se obično zasnivaju na projektovanom kapacitetu, vremenu proizvodnje i radnom opterećenju. Budući da znamo da je proizvodnja dinamična i da su podaci u realnom vremenu presudni za reagovanje na promenljive mogućnosti i potrebe, nudimo vam rešenje za napredno planiranje i raspoređivanje proizvodnje. Rešenje DELMIA Advanced Planning and Scheduling (APS) kompanije Dassault Systèmes eliminiše ograničenja planiranja proizvodnje pomoću Excel tabela i pruža jedinstveni izvor podataka u realnom vremenu, kojem može pristupiti svako ko je uključen u planiranje proizvodnje i ima pregled stvarnog statusa proizvodnje.

Softver DELMIA Ortems ima više od 4.000 korisnika, uglavnom u Severnoj Americi i zapadnoj Evropi i više od 30 godina je na vrhu rešenja S&OP (Sales & Operations Planning).

Najbolji efekat upotrebe rešenja APS prikazan je u složenim proizvodnim okruženjima sa mnogim proizvodima i poluproizvodima, složenim višestepenim troškovnikom i velikom količinom mašina i ljudi. Prednosti osećaju i manje složena proizvodna okruženja, jer DELMIA Ortems omogućava brzi odgovor i automatizaciju na promene u proizvodnji. Takođe nudi mogućnost prilagođavanja funkcionalnosti vašim potrebama ili okruženju, jer možete lako uključiti ili isključiti funkcije po potrebi.

Glavne prednosti softverskog rešenja DELMIA Ortems su:

  • Smanjenje zaliha sirovina i potrebnih materijala – Sinhronizacija sirovina i potrebnih materijala tokom kupovine i proizvodnje, uzimajući u obzir sva ograničenja proizvodnih kapaciteta mašina.
  • Skraćivanje vremena proizvodnje – Sinhronizacija svih neophodnih operacija za proizvodnju finalnog proizvoda i svih potrebnih poluproizvoda. Kao rezultat, vreme čekanja mašine se skraćuje i sprečava se nedostatak delova.
  • Postizanje rokova isporuke – Kompletan pregled plana i realni rokovi, mogućnost aktivnog odlučivanja i postavljanja prioriteta.
  • Povećanje protoka i iskorišćenja mašina i radne snage – Pregled i upravljanje opterećenjima mašina i radne snage i optimizacija promena alata.
  • Ušteda vremena, bolja saradnja i razmena informacija unutar organizacije – Digitalna transformacija planiranja proizvodnje – zamena zastarelih metoda planiranja zasnovanih na proračunskim tablicama, makroima i nalepnicama naprednim softverskim rešenjima.

Implementacija softvera Ortems traje oko četiri do šest meseci, u zavisnosti od veličine kompanije i složenosti proizvodnje. Za uspešnu implementaciju i integraciju svih podataka dobro je da kompanija poseduje implementiran ERP sistem (Enterprise Resource Planning), a možda i MES (Manufacturing Execution Sistem). DELMIA Ortems se preko svojih komunikacionih interfejsa može povezati sa postojećim sistemima i iz njega crpiti podatke koji su mu potrebni (porudžbine kupaca, radni nalozi, nabavke, planirani i neplanirani prekidi itd.).

Očekuje se da će se upotreba APS sistema povećavati u budućnosti kako sve više kompanija počinje da ulaže u prednosti digitalne transformacije. Kompanije su shvatile da su prednosti optimizacije poslovnih i proizvodnih procesa, prodaje i distribucije ključne za uspešan rast kompanije.

Ne zaboravimo da su efikasno prikupljanje podataka, obrada i vizuelizacija u kompaniji, razvoj procesa i digitalnih rešenja za podršku poslovanju i proizvodnji, uvođenje digitalnih poslovnih modela, razvoj digitalnog osoblja i digitalnih poslova, razvoj digitalne kulture osnovni gradivni elementi uspešne digitalne transformacije.

Pročitajte ostale blogove

7 razloga zašto su CATIA V5 inženjeri izabrali 3DEXPERIENCE platformu
Kako bismo vam pomogli na putu ka inovacijama i usvajanju digitalne transformacije poslovanja,
Napredne mogućnosti u dinamičkom planiranju proizvodnje
Napredne mogućnosti u dinamičkom planiranju proizvodnje daju vam uvid u rešavanje specifičnih
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda kao krajnji cilj imaju očuvanje i zaštitu životne sredine od