Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

PLM Product Lifecycle Management

PLM predstavlja proces upravljanja celog životnog ciklusa proizvoda – od inicijalne ideje, preko dizajna, inženjeringa i proizvodnje, pa sve do održavanja i odlaganja. On uspešno integriše ljude, procese, podatke i sisteme, čineći informacijsku osnovu jedne kompanije i njenog poslovanja.

Osim toga Product Lifecycle Management čini i strateški poslovni pristup, podržavajući i osnažavajući visok nivo saradnje tokom kreiranja, pa i upotrebe krajnjeg proizvoda. Jednostavnim rečima, ovaj proces stvara povezanost između virtuelnog i gotovog proizvoda, omogućavajući vam da sve vreme pratite i reagujete na promene ili zahteve, u realnom vremenu, bez fizičkih ili drugih barijera.

Šta sve podrazumeva i obuhvata PLM?

Pre svega, važno je naglasiti da Product Lifecycle Management podrazumeva upravljanje podacima o proizvodu. Kako bi proces razvoja proizvoda i sama proizvodnja tekli bez ikakvih problema, dostupnost podataka je od presudnog značaja. Kada su ti podaci neusklađeni ili nedovoljno transparentni svim članovima proizvodnih timova, proces proizvodnje biva usporen, ili, u ekstremnim situacijama, onemogućen. PLM na platformi kao što je 3DEXPERIENCE omogućava redovno ažuriranje svih podataka o proizvodu, a ujedno pruža pristup podacima svim uključenim članovima razvojnog tima, gde god se nalazili i u koje god doba dana ili noći.
Product Lifecycle Management takođe obuhvata i podrazumeva upravljanje zahtevima, sa kojima se susrećete u složenom procesu proizvodnje.

Ispunjavanje različitih zahteva nije statičan, već dinamičan proces. On traje tokom celog životnog ciklusa datog proizvoda. Koristeći različite digitalne alate i tehnologiju može se uspešno žonglirati zahtevima proizvodnje, zahtevima krajnjih korisnika, pa i raznim propisima ili procedurama sa kojima ćete se, sasvim sigurno, susresti. PLM na 3DEXPERIENCE platformi koristi se upravo najnovijim softverskim rešenjima, kao što je ENOVIA, kako bi poslovanje postalo naprednije, a komunikacija između timova uspešnija, brža i transparentnija.

Upravljanje promenama jedan je od najvažnijih aspekata PLM-a. Ukoliko vaša kompanija posluje dugi niz godina, svesni ste da su promene neizbežne. Stoga, ne bi trebalo strepeti od njih, već ih smatrati prilikom da rastete i razvijate se. Samim tim, upravljanje promenama je veoma važno.

Šta podrazumeva upravljanje promenama u toku životnog ciklusa proizvoda?

Možda i najvažniji deo PLM-a, kao osnove vaše kompanije, jeste upravo pravilno i adekvatno reagovanje na promene i upravljanje njima. Kada govorimo o životnom ciklusu proizvoda – od početka do kraja – znamo da mnoge promene u trendovima, tehnologiji, željama i potrebama kupaca mogu uticati na krajnji rezultat.

plm Product Lifecycle Management

Veoma je važno da postoji fleksibilnost, ali i brzina, kada pokušavamo da upravljamo ovim promenama. Prilično je logično da je promenama najlakše upravljati u ranim fazama životnog ciklusa proizvoda, kada se radi na virtuelnom modelu, naprimer. Svaka promena postaje skupa, ukoliko zahteva implementiranje u kasnijim fazama proizvodnje. Tada se uvodi i strože upravljanje promenama, koje će pronaći najidealnije rešenje, sa minimalnim troškovima.

U tome vam može pomoći 3DEXPERIENCE platforma, koja pruža više nivoa striktnosti upravljanja promenama. Na taj način veoma se lako pronalazi optimalno rešenje za svaki problem sa kojim se možete suočiti. Osim toga, zahvaljujući sveobuhvatnom pregledu, ova platforma pruža vam i jasan uvid u to kakve efekte može izazvati promena na vaše poslovanje, te vam pružiti priliku da donesete promišljenije odluke.

Kada je implementacija PLM-a neophodna?

Sada kada znamo šta sve Product Lifecycle Management podrazumeva, možda se pitate kada je on zaista neophodan.

Kompanije koje kreću na put digitalne transformacije poslovanja svakako bi trebalo da razmisle i o PLM-u. Stručnjaci tvrde da digitalne transformacije, u pravom smislu, nema bez adekvatno implementiranog PLM-a. Kako biste imali potpunu kontrolu nad procesima, programskim rešenjima i projektima vašeg poslovanja i proizvodnje, Product Lifecycle Management mora biti deo vaše strategije.

U kojim situacijama implementacija PLM-a postaje neophodnost:

  • Kada kompanija želi da poboljša komunikaciju između članova tima;
  • Kada postoji potreba za brzim i pravovremenim reagovanjem na promene;
  • Kada je potrebno pratiti određene aktivnosti prema proceduri rada;
  • Kada se žele smanjiti troškovi procesa proizvodnje;
  • Kada se želi skratiti proces razvoja proizvoda;
  • Kada postoji potreba za sveobuhvatnom bazom podataka;
  • Kada je neophodno podići kvalitet poslovanja na viši nivo;

Ukoliko vaša kompanija već poseduje PLM rešenje, ali istim niste zadovoljni, možda je sada pravo vreme za njegovu promenu. Razlozi za promenu PLM rešenja mogu biti i njegova zastarelost, cena upgrade-a, nedovoljna funkcionalnost i slično.

PLM i digitalna transformacija poslovanja uz CADCAM Data kompaniju

Najuspešnije kompanije koje su u procesu digitalne transformacije rekle bi vam isto – PLM je osnova! Upravljanje veoma komplikovanim procesima na jednostavan način, sa tačnim i redovno ažuriranim podacima je ključ uspeha.

plm Product Lifecycle Management

Upravo ovo vam omogućava Product Lifecycle Management na digitalnoj platformi 3DEXPERIENCE.

Prilagođavanje promenama i potrebama tržišta, ali i krajnjim potrošačima uz konstantno praćenje životnog ciklusa proizvoda, ne mora biti bauk. Kada se podaci i znanja brzo razmenjuju, dopunjuju i ažuriraju, i kada su vam dostupni u svakom trenutku, gde god se nalazili, digitalna transformacija poslovanja vam je na dohvat ruke.

Kompanija CADCAM Data pruža vam savremena i inovativna rešenja, najnovije digitalne alate i softverska rešenja koja će unaprediti vaše poslovanje i podići ga na viši nivo!

Pročitajte ostale blogove

MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda kao krajnji cilj imaju očuvanje i zaštitu životne sredine od
Izbjegnite burnout uz DELMIA Ortems
Izbegnite „burnout“ uz Ortems
Stres na radnom mestu je situacija u kojoj razni faktori vezani za posao u interakciji sa radnikom
Kako maksimalno iskoristiti proizvodne kapacitete?
Koristite rešenje DELMIA Advanced Planning and Scheduling (APS).
Koliko košta digitalna transformacija?
Praksa je pokazala da se upravo ovo pitanje vrti u mislima naših klijenata nakon uspešne analize.