Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

Tehnologija digitalnog blizanca

Tehnologija digitalnog blizanca i sposobnost stvaranja virtuelnog blizanca proizvoda, objekata i procesa u potpunosti menja ’’igru’’ sa poslovne perspektive. Virtuelno rešenje blizanaca stavlja ljudsko iskustvo u centar svega proizvedenog i dizajniranog.

Digitalni blizanac zapravo predstavlja određeni virtuelni uzorak budućih proizvoda, kroz različite simulacije procesa proizvodnje. Ovakav način simulacija omogućava jednostavno iskorištavanje raspoloživih izvora, bez konstruisanja preskupih prototipa, gubljenja vremena i novca na testiranje. Cilj simulacije jeste proveravanje da li je određeni proizvod pogodan za proizvodnju, kao i na koje moguće probleme možemo naići u toku procesa proizvodnje i slično.
Zamislite da možete da predvidite bilo koji operativni problem i optimizujete svoje poslovne operacije kako biste uvek i u svakom trenutku koristili sav raspoloživi kapacitet. Upravo ovo obećava i omogućuje digitalni blizanac.

Na čemu se zasniva tehnologija digitalnog blizanca?

 

Ideja o tehnologiji digitalnih blizanaca pojavila se pre više od trideset godina, kada se i prvi put spominje u delu Mirror Worlds. Međutim, primena prvih koncepata digitalnih blizanaca u proizvodnji počela je 2002. godine, kada je formalno bilo najavljeno i stvaranje softverskog koncepta digitalnih blizanaca. Zvanično, termin digitalni blizanac počinje da se koristi 2010. godine.

Suštinska ideja korišćenja digitalnog blizanca kao sredstva za proučavanje fizičkih objekata može se videti mnogo ranije. U stvari, sa pravom se može reći da je NASA bila pionir u korišćenju tehnologije digitalnih blizanaca tokom svojih misija istraživanja svemira 1960-ih godina, kada je svaka letelica bila tačno replikovana u zemaljskoj verziji i korištena u svrhe proučavanja i simulacije, od strane posade i zaposlenih.

digitalni blizanac

Digitalni blizanac se zapravo zasniva na simulaciji i Internetu stvari (Internet of Things) – virtuelnom modelu samog objekta koji je povezan sa informacijama iz stvarnog sveta. Samim tim, stvoreni virtuelni model, odnosno blizanac, predstavlja najtačniju i najsličniju kopiju realnog proizvoda ili realizovanog rešenja. Povezanost sa stvarnim svetom omogućava nam da duboko razumemo sve promene, dešavanja i probleme sa kojima se možemo susresti pre nego što naše ideje implementirano u realan proizvod i krajnji korisnički doživljaj.
Stoga, smatra se da je tehnologija digitalnog blizanca itekako važna, jer ubrzava razvoj od ideje do krajnjeg proizvoda, štedeći pri tome i novac.

Prednosti koje tehnologija digitalnih blizanaca nosi sa sobom

 

Korišćenje tehnologije digitalnih blizanaca omogućava efikasnije istraživanje i dizajniranje kroz ceo proizvodni proces, sa obiljem informacija i podataka o rezultatima i učincima krajnjeg proizvoda i korisničkog iskustva. Te informacije pružaju neophodan uvid u stanje stvari, te pomaže kompanijama da izvrše potrebna poboljšanja proizvoda pre početka proizvodnje.

Još jedna od prednosti koje tehnologija digitalnog blizanca donosi jeste veća efikasnost. Čak i nakon što proizvod uđe u proces proizvodnje, digitalni blizanci mogu pomoći u praćenju proizvodnih sistema, sa ciljem postizanja i održavanja visoke efikasnosti tokom celog proizvodnog procesa.

tehnologija digitalnog blizanca

Kratkoročno, digitalni blizanci pružaju uvid u realnom vremenu o tome koliko se raspoloživih resursa koristi u datom trenutku, kao i koji aspekti bi se trebalo prilagoditi ili poboljšati u realnom vremenu. Dugoročno, oni pružaju priliku članovima razvojnih i proizvodnih timova da simuliraju scenarije proizvodnje, isprobaju različite strategije, prepoznaju ’’uska grla’’ u proizvodnim procesima i pronađu najproduktivnija rešenja. Digitalni blizanci omogućavaju uvid u više različitih strategija odjednom, bez potrebe za trošenjem resursa i bespotrebnim rizicima od odabira pogrešne ili nedovoljno efikasne strategije.
Isto tako, tehnologija digitalnih blizanaca pruža priliku da se smanje ljudske greške.

Držanje svakog dela proizvodne operacije na oku u realnom vremenu, bez upotrebe digitalne tehnologije, jednostavno nije opcija i nije moguće. Kao rezultat toga, greške se mogu ponavljati, jer uzrok nije na vreme otkriven i uklonjen. Korišćenjem digitalnih blizanaca, ovakvi scenariji više nisu problem.

Pored mnogih drugih prednosti, ne sme se zaboraviti ni činjenica da digitalni blizanci mogu pomoći proizvođačima da odluče šta da rade sa proizvodima koji dođu do kraja životnog ciklusa i koji treba da prođu završnu obradu, kroz reciklažu ili druge mere. Na taj način, podiže se i nivo ekološke svesti velikih kompanija i čuva se životna sredina.

Tehnologija digitalnog blizanca i 3DEXPERIENCE platforma

 

Digitalna platforma pod nazivom 3DEXPERIENCE omogućava izradu digitalnih blizanaca proizvoda i procesa koji se koriste za njihovu proizvodnju. Na ovoj platformi možete veoma jednostavno i kreativno koristiti digitalne blizance za optimizaciju vašeg proizvoda, proizvodnih linija, objekata i slično.

Nije bez razloga činjenica da se tehnologija digitalnog blizanca smatra jednom od osnova digitalne transformacije poslovanja. Ona zaista pomaže vašem poslovanju da se unapredi, poboljša i uplovi u digitalne promene koje već uveliko zahvataju i našu državu. Upotreba digitalnih blizanaca putem 3DEXPERIENCE platforme i softverskih rešenja kao što je DELMIA Ortems može vam pomoći pri kreiranju još kreativnijih i kvalitetnijih proizvoda.

digitalni blizanac

DELMIA Ortems softver je jedno od rešenja koje vam pomaže na putu do digitalne transformacije poslovanja. Ovo rešenje podrazumeva napredno, dinamičko planiranje proizvodnih procesa, te međusobno povezivanje različitih parametara planiranja sa samim proizvodom, u najranijem početku.

Putem ovog softverskog rešenja, platforme i korišćenjem tehnologije digitalnih blizanaca stvorićete jedinstveni 3D model vašeg proizvoda, ali i digitalni model celokupne proizvodnje, koji vam omogućava da proces planiranja proizvodnje dovedete na viši nivo.

Jedna od najvećih prednosti korišćenja ove platforme i njenih softverskih rešenja jeste mogućnost optimizacije svih procesa i proizvoda i pre nego što se sa proizvodnjom krene. Na ovaj način, virtuelni modeli oplemenjuju se i upotpunjuju stvarnim podacima, a vi dobijate rešenje koje maksimalno koristi sve raspoložive resurse i potpuno optimizovan proizvod, koji stvara pozitivan korisnički doživljaj. Na kraju krajeva, to je ono što zapravo i želite – proizvod koji je dizajniran, osmišljen i kreiran sa pozitivnim korisničkim iskustvom na umu.

Kompanija CADCAM Data može postati vaš pouzdani savetnik i vodič kroz digitalnu transformaciju poslovanja, upoznavanje sa tehnologijom digitalnih blizanaca i sve ostale procese kroz koje vaša kompanija prolazi, kako bi postala konkurentnija, naprednija i najbolja verzija sebe!

Pročitajte ostale blogove

7 razloga zašto su CATIA V5 inženjeri izabrali 3DEXPERIENCE platformu
Kako bismo vam pomogli na putu ka inovacijama i usvajanju digitalne transformacije poslovanja,
Napredne mogućnosti u dinamičkom planiranju proizvodnje
Napredne mogućnosti u dinamičkom planiranju proizvodnje daju vam uvid u rešavanje specifičnih
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda kao krajnji cilj imaju očuvanje i zaštitu životne sredine od