Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

Digitalni blizanac

Blizanac koji bi vam uštedeo vreme? Od sada je i to moguće!
Digitalni blizanac prikaz

Ko od nas u danima kada smo zatrpani obavezama nije razmišljao o kloniranju? Digitalni blizanac (Digital Twin) na platformi 3DEXPERIENCE još uvek ne može umesto vas otići po namirnice ili sedeti na poslovnom sastanku dok se vi hladite pićem, ali može vam uštedeti znatnu količinu vremena i novca! 

Digitalni blizanac je virtuelni model vašeg proizvoda ili čitavog sistema. Zasnovan je na simulaciji i Internetu stvari (IoT – Internet of Things): virtuelnom modelu samog objekta koji je povezan sa informacijama iz stvarnog sveta.

Na taj način virtuelni model postaje najsličnija kopija realizovanog rešenja. Upotreba simulacije oživljava virtuelni model podacima iz stvarnog sveta i omogućava duboko razumevanje i optimizaciju svih promena pre same implementacije. Razvoj postaje neuporedivo brži i ekonomičniji.  

Vizualizacija digitalnog blizanca vozila

Moguće greške ispravljaju se znatno brže i ranije, samim tim se:

  • skraćuje vreme razvoja
  • inženjerima daje bolji uvid u ponašanje proizvoda
  • ubrzava i pojednostavljuje poboljšanje proizvoda.

IoT još dodatno poboljšava simulacije podacima iz stvarnog sveta omogućavajući:

  • Poboljšanje samog digitalnog modela
  • Optimizaciju stvarnih dimenzija
  • Tačniju ekstrapolaciju i predviđanje posledica svih promena
  • Stvaranje različitih scenarija poboljšanja 

Digitalna platforma 3DEXPERIENCE omogućava vam simulaciju i izradu digitalnih blizanaca vaših proizvoda, ali i samih procesa pomoću kojih nastaju. Ovde možete na jednostavan i potpun način koristiti postojeće virtuelne modele vaših robota za offline programiranje, simulaciju njihovog ponašanja, ali i optimizaciju čitavih proizvodnih linija ili čak fabrika. 

Jedan od osnovnih principa kreativnosti glasi: „Zašto da ne?“. Kreativnost nas vuče da pronalazimo nove puteve.  

Video mask

Takav pristup uvek zahteva ulaganje vremena i novca. Digitalni blizanac ovde predstavlja savršeno rešenje – jedan je od najvažnijih stubova digitalne transformacije, jer značajno smanjuje troškove testiranja inovacija, skraćuje uloženo vreme i tako podstiče kreativnost u razvoju još boljih i kvalitetnijih proizvoda ili procesa.

Kako je rekao Daniele Giachi, direktor inženjeringa u kompaniji Rimac Automobili, „Želite da imate savršenu korelaciju između stvarnog i virtuelnog testiranja kako biste umanjili rizik kada razbijete prototip automobila koji košta milion evra (crash test)“.

stvaranje digitalnog modela proizvodnje

Koristeći softver DELMIA Ortems, rešenje za napredno planiranje proizvodnih procesa, moguće je povezati različite parametre planiranja proizvodnje sa samim proizvodom – kao što su sastavnice, različiti atributi itd. – već u fazi razvoja. 

Iako se možda čini složenim i velikim zalogajem, moguće ga je izvesti korak po korak.  

Tako vam DELMIA Ortems može pomoći da kreirate jednostavan digitalni model celokupne proizvodnje i omogućiti vam napredno i dinamično planiranje proizvodnje. PPL modul pruža mogućnost strateškog planiranja procesa pomoću virtuelnog 3D modela vašeg proizvoda. 

Takođe je moguće izraditi kompletan 3D izgled linije i cele fabrike, kao i njenu optimizaciju pre same izgradnje. Obogaćivanjem ovih modela stvarnim podacima, dobijate rešenje koje može maksimalno da optimizuje vaše proizvode, ali i proizvodno okruženje u kom nastaju.

Ako želite da optimizujete svoj proizvod ili proizvodnu liniju, učinite to u virtuelnom svetu. Iako može zvučati kompleksno, znatno je jeftinije, efikasnije i omogućava izuzetnu fleksibilnost, a implementacija je jednostavnija nego što mislite.

3DEXPERIENCE DELMIA je vodeći svetski alat za izradu takvih rešenja. Pozitivne efekte na celokupno poslovanje videćete vrlo brzo: obratite se našim stručnjacima i budite bolji od konkurencije!

Vaš sledeći korak ka digitalnoj transformaciji počinje ovde

 

Kontaktirajte nas za više informacija