Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

MODSIM

Integrisano modeliranje i simulacija, poznato kao MODSIM, pruža inženjerima mogućnost da na potpuno novi način kreiraju dizajn proizvoda i vide njegove potencijalne, krajnje učinke.

CAD i CAE tehnologija razvijale su se odvojeno tokom decenija. Zbog zastarelih procesa, dizajn i simulacija nastavljaju da se koriste uzastopno, kao posebni zadaci. Zar nije krajnje vreme da se u potpunosti iskoriste potencijali ovih procesa? Uklanjanjem neefikasne primopredaje podataka, koja se javlja prekasno u procesu proizvodnje, između dizajnera i stručnjaka za simulaciju, možete rešiti daleko više problema, već od samog početka.

MODSIM integriše u potpunosti CATIA i SIMULIA (uključujući i Abaqus) softverska rešenja, zajedno na 3DEXPERIENCE platformi, kako bi obezbedio zajednički korisnički interfejs i model podataka za modeliranje i simulaciju.

Primenom simulacije u najranijoj fazi dizajna moguće je precizno predvideti, uporediti i simulirati višestruke vidove ponašanja proizvoda. Ovakav, rani uvid u performanse proizvoda je od suštinskog značaja za isporučivanje proizvoda visokog kvaliteta, koji ispunjavaju sve zahteve krajnjih korisnika. Samim tim, integrisano modeliranje i simulacija skraćuje ciklus razvoja proizvoda minimiziranjem potrebe za fizičkim prototipima i testiranjem.

Zašto je važno iskoristiti pun potencijal MODSIM tehnologije?

Prema rečima Bajrona Pajpsa, izvršnog direktora Instituta za proizvodnju Indijane, MODSIM predstavlja budućnost inženjeringa, jer će postati sveprisutan u industriji. Samim tim, on predstavlja ključan deo digitalne transformacije poslovanja.

modsim cadcam

Sve veća složenost proizvoda, geografski blizu raspoređeni članovi razvojnih timova, nekompatibilni alati i drugi izazovi u procesu proizvodnje dovode do tačke prelome kojoj se dizajn proizvoda približava. Kompanije koje koriste strategiju digitalne transformacije za rešavanje ovog problema trebalo bi da iskoriste ovaj momenat i poboljšaju svoje performanse korišćenjem integrisanog modeliranja i simulacije.

Poboljšavanje razvoja proizvoda korišćenjem ovakve tehnologije pomera troškove analize i validacije u ranu fazu projektovanja, što kao rezultat daje smanjene troškove u kasnijim fazama proizvodnje.

Kolaboracija dizajnera i analitičara iz rane faze koncepta podstiče inovacije, kreativno razmišljanje, a umanjuje kasno otkrivanje grešaka. Pored toga, rana analiza dizajna smanjuje troškove i rizik od kreiranja sub-optimalnih proizvoda, što obezbeđuje i lansiranje proizvoda na tržište na vreme, bez kašnjenja.

Iz svega navedenog, može se zaključiti da MODSIM zaista jeste budućnost inženjeringa i svake kompanije koja prolazi kroz proces digitalne transformacije.

Integrisano modeliranje i uklanjanje neefikasnosti

Bez obzira da li se rešavaju rutinski ili sofisticirani inženjerski problemi, integrisano modeliranje i simulacija, uključujući tehnologije kao što je analiza konačnih elemenata (FEA), nude besprekornu saradnju i deljenje podataka i rezultata, korišćenjem odobrenih metoda, bez gubitka vernosti informacija. Korišćenje zajedničke strukture podataka procesa proizvodnje i najsavremenije tehnologije podržava konsolidaciju procesa i alata. Ovo pojednostavljenje rezultira nižim troškovima i manjim rizikom. Uklanjanje neefikasnosti pomoću MODSIM-a podržava inovacije i povećava vašu konkurentsku prednost. Na kraju krajeva, cilj svake kompanije jeste uspeh na tržištu i kreiranje optimalnih proizvoda, koji će stvoriti pozitivan korisnički doživljaj.

Prednosti korišćenja integrisanog modeliranja i simulacija u procesu proizvodnje

Kada postoji potpuno integirsano modeliranje i simulacija, od početka do kraja procesa proizvodnje, rezultat je veći uvid u proizvod i smanjena neizvesnost u pogledu ponašanja finalnog proizvoda i korisničkog iskustva. To je zato što se može istražiti više alternativa dizajna i dobiti tačna simulacija ponašanja proizvoda. Samim tim, garantuje se optimizovana proizvodnja i proizvod koji ispunjava sve zahteve. Sve ovo omogućava kompanijama da se okrenu ka efikasnijim načinima proizvodnje i da stvore bolje i konkurentije proizvode.

modsim cadcam

U potrazi za kontinuiranim poboljšanjem načina na koji dizajniraju i lansiraju proizvode na tržište, kompanije prihvataju koncept digitalne transformacije i kontiniuteta. Samim tim, one su u potrazi za konzistentnim izvorem informacija i podataka. Upravo to pruža 3DEXPERIENCE platforma. Ona povezuje sve zainteresovane strane, timove i učesnike u procesu proizvodnje, u realnom vremenu, omogućavajući pritom korisnicima da iskoriste najnovije i najsvežije podatke, kad god i gde god je neophodno. Na ovaj način dolazi do povećane saradnje, a podstiče se i inovativnost.

3DEXPERINCE platforma pruža i iskustvo tehnologije digitalnog blizanca, koja pruža timovima priliku da iskuse i testiraju proizvod dok ga dizajniraju.

Ranim iskustvom dizajna i prihvatanjem integrisanog modeliranja i simulacija, inženjeri mogu da:

  • Iskuse sve aspekte dizajna predviđanjem ponašanja proizvoda mnogo ranije, u početnim fazama,
  • Uklone troškove skupih, fizičkih izrada prototipova,
  • Istraže više alternativa dizajna kako bi ga optimizovali, zarad zadovoljavanja svih zahteva proizvodnje,
  • Ubrzaju proces proizvodnje,
  • Dobiju podatke u realnom vremenu, koji su dostupni svima i u svako doba dana ili noći.

Integrisano modeliranje i simulacija, CATIA i SIMULIA softverska rešenja, pružaju kompanijama priliku da ubrzaju proces digitalne transformacije, optimizuju proizvodnju na adekvatan način i svedu nepotrebne troškove na minimum.

MODSIM tehnologija na 3DEXPERIENCE platformi pravi je put ka stvaranju konkurentnijeg poslovanja. Kompanija CADCAM Data vam u tome može biti najbolji saveznik. Kontaktirajte nas!

 

 

 

 

Pročitajte ostale blogove

Digitalna transformacija kao revolucija procesa proizvodnje
Digitalna transformacija kao revolucija procesa proizvodnje
Digitalna transformacija kao revolucija procesa proizvodnje pruža proizvođačima nove načine za
mecodes cadcam
MECODES
MECODES predstavlja rešenje koje omogućava kolaboraciju MCAD i ECAD rešenja. Uvodi novu
modsim cadcam
MODSIM
Integrisano modeliranje i simulacija, poznato kao MODSIM, pruža inženjerima mogućnost da na
Simulia Abaqus
SIMULIA Abaqus
SIMULIA Abaqus predstavlja najbolji i najkompletniji skup rešenja za nelinearnu analizu konačnih