Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

MODSIM

Integrisano modeliranje i simulacija, poznato kao MODSIM, pruža inženjerima mogućnost da na potpuno novi način kreiraju dizajn proizvoda i vide njegove potencijalne, krajnje učinke.

CAD i CAE tehnologija razvijale su se odvojeno tokom decenija. Zbog zastarelih procesa, dizajn i simulacija nastavljaju da se koriste uzastopno, kao posebni zadaci. Zar nije krajnje vreme da se u potpunosti iskoriste potencijali ovih procesa? Uklanjanjem neefikasne primopredaje podataka, koja se javlja prekasno u procesu proizvodnje, između dizajnera i stručnjaka za simulaciju, možete rešiti daleko više problema, već od samog početka.

MODSIM integriše u potpunosti CATIA i SIMULIA (uključujući i Abaqus) softverska rešenja, zajedno na 3DEXPERIENCE platformi, kako bi obezbedio zajednički korisnički interfejs i model podataka za modeliranje i simulaciju.

Primenom simulacije u najranijoj fazi dizajna moguće je precizno predvideti, uporediti i simulirati višestruke vidove ponašanja proizvoda. Ovakav, rani uvid u performanse proizvoda je od suštinskog značaja za isporučivanje proizvoda visokog kvaliteta, koji ispunjavaju sve zahteve krajnjih korisnika. Samim tim, integrisano modeliranje i simulacija skraćuje ciklus razvoja proizvoda minimiziranjem potrebe za fizičkim prototipima i testiranjem.

Zašto je važno iskoristiti pun potencijal MODSIM tehnologije?

Prema rečima Bajrona Pajpsa, izvršnog direktora Instituta za proizvodnju Indijane, MODSIM predstavlja budućnost inženjeringa, jer će postati sveprisutan u industriji. Samim tim, on predstavlja ključan deo digitalne transformacije poslovanja.

modsim cadcam

Sve veća složenost proizvoda, geografski blizu raspoređeni članovi razvojnih timova, nekompatibilni alati i drugi izazovi u procesu proizvodnje dovode do tačke prelome kojoj se dizajn proizvoda približava. Kompanije koje koriste strategiju digitalne transformacije za rešavanje ovog problema trebalo bi da iskoriste ovaj momenat i poboljšaju svoje performanse korišćenjem integrisanog modeliranja i simulacije.

Poboljšavanje razvoja proizvoda korišćenjem ovakve tehnologije pomera troškove analize i validacije u ranu fazu projektovanja, što kao rezultat daje smanjene troškove u kasnijim fazama proizvodnje.

Kolaboracija dizajnera i analitičara iz rane faze koncepta podstiče inovacije, kreativno razmišljanje, a umanjuje kasno otkrivanje grešaka. Pored toga, rana analiza dizajna smanjuje troškove i rizik od kreiranja sub-optimalnih proizvoda, što obezbeđuje i lansiranje proizvoda na tržište na vreme, bez kašnjenja.

Iz svega navedenog, može se zaključiti da MODSIM zaista jeste budućnost inženjeringa i svake kompanije koja prolazi kroz proces digitalne transformacije.

Integrisano modeliranje i uklanjanje neefikasnosti

Bez obzira da li se rešavaju rutinski ili sofisticirani inženjerski problemi, integrisano modeliranje i simulacija, uključujući tehnologije kao što je analiza konačnih elemenata (FEA), nude besprekornu saradnju i deljenje podataka i rezultata, korišćenjem odobrenih metoda, bez gubitka vernosti informacija. Korišćenje zajedničke strukture podataka procesa proizvodnje i najsavremenije tehnologije podržava konsolidaciju procesa i alata. Ovo pojednostavljenje rezultira nižim troškovima i manjim rizikom. Uklanjanje neefikasnosti pomoću MODSIM-a podržava inovacije i povećava vašu konkurentsku prednost. Na kraju krajeva, cilj svake kompanije jeste uspeh na tržištu i kreiranje optimalnih proizvoda, koji će stvoriti pozitivan korisnički doživljaj.

Prednosti korišćenja integrisanog modeliranja i simulacija u procesu proizvodnje

Kada postoji potpuno integirsano modeliranje i simulacija, od početka do kraja procesa proizvodnje, rezultat je veći uvid u proizvod i smanjena neizvesnost u pogledu ponašanja finalnog proizvoda i korisničkog iskustva. To je zato što se može istražiti više alternativa dizajna i dobiti tačna simulacija ponašanja proizvoda. Samim tim, garantuje se optimizovana proizvodnja i proizvod koji ispunjava sve zahteve. Sve ovo omogućava kompanijama da se okrenu ka efikasnijim načinima proizvodnje i da stvore bolje i konkurentije proizvode.

modsim cadcam

U potrazi za kontinuiranim poboljšanjem načina na koji dizajniraju i lansiraju proizvode na tržište, kompanije prihvataju koncept digitalne transformacije i kontiniuteta. Samim tim, one su u potrazi za konzistentnim izvorem informacija i podataka. Upravo to pruža 3DEXPERIENCE platforma. Ona povezuje sve zainteresovane strane, timove i učesnike u procesu proizvodnje, u realnom vremenu, omogućavajući pritom korisnicima da iskoriste najnovije i najsvežije podatke, kad god i gde god je neophodno. Na ovaj način dolazi do povećane saradnje, a podstiče se i inovativnost.

3DEXPERINCE platforma pruža i iskustvo tehnologije digitalnog blizanca, koja pruža timovima priliku da iskuse i testiraju proizvod dok ga dizajniraju.

Ranim iskustvom dizajna i prihvatanjem integrisanog modeliranja i simulacija, inženjeri mogu da:

  • Iskuse sve aspekte dizajna predviđanjem ponašanja proizvoda mnogo ranije, u početnim fazama,
  • Uklone troškove skupih, fizičkih izrada prototipova,
  • Istraže više alternativa dizajna kako bi ga optimizovali, zarad zadovoljavanja svih zahteva proizvodnje,
  • Ubrzaju proces proizvodnje,
  • Dobiju podatke u realnom vremenu, koji su dostupni svima i u svako doba dana ili noći.

Integrisano modeliranje i simulacija, CATIA i SIMULIA softverska rešenja, pružaju kompanijama priliku da ubrzaju proces digitalne transformacije, optimizuju proizvodnju na adekvatan način i svedu nepotrebne troškove na minimum.

MODSIM tehnologija na 3DEXPERIENCE platformi pravi je put ka stvaranju konkurentnijeg poslovanja. Kompanija CADCAM Data vam u tome može biti najbolji saveznik. Kontaktirajte nas!

 

 

 

 

Pročitajte ostale blogove

Moć 3D vizualizacije u promociji dizajnerskog nameštaja
Moć 3D vizualizacije u promociji dizajnerskog nameštaja
3D vizualizacija pruža detaljan, jasan i fotorealističan uvid u budući izgled datog objekta koji
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda kao krajnji cilj imaju očuvanje i zaštitu životne sredine od
Izbjegnite burnout uz DELMIA Ortems
Izbegnite „burnout“ uz Ortems
Stres na radnom mestu je situacija u kojoj razni faktori vezani za posao u interakciji sa radnikom
Kako maksimalno iskoristiti proizvodne kapacitete?
Koristite rešenje DELMIA Advanced Planning and Scheduling (APS).