Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

Industrijski Internet stvari

Industrijski Internet stvari ili IIoT (Industrial Internet of Things) pomaže vam da iskoristite sve prednosti digitalne transformacije poslovanja koristeći se informacijama iz stvarnosti.

Da li ponekad imate osećaj da vas vaši uređaji prisluškuju i prikazuju vam iste reklame, gde god krenuli? Pa, za to možete kriviti Internet stvari (IoT). Srećom, vaši uređaji (još uvek) ne mogu da čitaju vaše misli, ali su u stanju da šalju podatke između sebe, kako bi razumeli više o tome kako živite i radite.

Iako može delovati nametljivo, da li ste razmišljali o tome koliko bi ovo povezivanje moglo biti korisno u radnom okruženju? Tako bi vaša radna mašina mogla automatski ’’komunicirati’’ sa drugim mašinama, a posao bi se obavljao brže, efikasnije i preciznije. Upravo ovo je industrijski Internet stvari. Odgovoran je za isporuku novog nivoa digitalne inteligencije, koja podržava pametne fabrike i povezanu logistiku.

Za industrijske proizvođače, IIoT znači mnogo toga, a pre svega činjenicu da je sada moguće automatizovati više procesa i prihvatiti naprednu robotiku.

Već sada na našoj planeti postoji znatno više povezanih uređaja nego ljudi, a do 2025. godine procenjuje se da će ukupan broj premašiti 41 milijardu uređaja – od senzora, preko mašina, do kamera i drugih vrsta aparata. Ipak, već sada se uviđa pun potencijal IIoT-a.

Zašto je industrijski IoT važan za vaše poslovanje i koje su njegove prednosti otkrivamo vam u narednim redovima.

Koje su prednosti IIoT-a u procesu proizvodnje?

Proizvođači uveliko počinju da shvataju da je novi način poslovanja na pomolu, a industrijski Internet stvari nalazi se u srcu te transformacije.

Nova industrijska revolucija, često nazivana i Industrija 4.0 čini da su pametni sistemi i mašine povezani i podstaknuti stalnim protokom podataka kroz proizvodni lanac.

,,IIoT će promeniti osnovu konkurencije, preokrenuti granice industrije i stvoriti novi talas kompanija, baš kao što je razvoj interneta doveo do Amazon-a, Google-a i Netflix-a’’, objašnjava Svetski ekonomski forum u svom izveštaju.

Kada se sve uzme u obzir, IIoT može doneti poboljšanja u:

  • Operativnim performansama,
  • Logistici,
  • Radnom iskustvu,
  • Poslovnim procesima,
  • Upravljanju rizicima.

IIoT može održavati proizvodne linije glatko i bez problema, jer se vreme neće gubiti na prekidima usled pokvarenih mašina. Dokazane su i tvrdnje da IIoT može pomoći proizvođačima da produže radni vek svojih mašina merenjem njihovog stanja i smanjenjem troškova održavanja za 10 do 15 procenata.

Koji su izazovi sa kojima se suočava industrijski Internet stvari?

Iako mnogi poslovni lideri već sada prepoznaju prednosti industrijskog Interneta stvari, mnoge kompanije su i dalje zaglavljenje u onome što se neretko naziva ’’pilot čistilištem’’, jer se bore sa procesom digitalne transformacije.

industrijski internet stvari

Jedan od izazova sa kojima se IIoT susreće jeste podatak da proizvođači nisu u stanju da iskoriste njegov pun potencijal. Bežična tehnologija starije generacije kao što su 2G, 3G, pa čak i 4G nije u stanju da podrži veliki broj uređaja neophodnih za pametnu fabriku. Sada imamo i 5G mrežu, koja je otprilike 100 puta brža od 4G i ima potencijal da podrži do milion uređaja po kvadratnom metru. Ova tehnologija ima izuzetno jak fokus na povezivanju svih vrsta IIoT uređaja, kako bi stvorio nove mogućnosti u različitim industrijama. Sa 5G tehnologijom dobijamo veće brzine prenosa podataka, nisko kašnjenje i visoku efikasnost.

Industrijski Internet stvari na 3DEXPERIENCE platformi

Da bi u potpunosti iskoristili prednosti IIoT-a, proizvođači moraju da povežu sve svoje mašine, senzore i sisteme na jedan izvor informacija. Upravo ovo pruža 3DEXPERIENCE platforma.

industrijski internet stvari

Automobilska industrija je među onim industrijama koje imaju najveće koristi od IIoT-a, prihvatajući tehnologiju virtuelnog blizanca za razvoj sledeće generacije vozila.

Ova platforma pruža korisnicima mogućnost izrade virtuelnih blizanaca, korišćenje rešenja za simulaciju i praćenje životnog ciklusa proizvoda, dajući im potpunu vidljivost i kontrolu nad operacijama.

Kako bi se iskoristio maksimum onoga što IIoT može da ponudi neophodan je sistemski pristup. 3DEXPERIENCE platforma uspešno služi svim uključenim članovima razvojnih i proizvodnih timova – od dizajnera do distributera. Sve informacije iz stvarnosti sada se mogu nalaziti na jednom mestu i biti dostupne svima – u bilo koje doba dana ili noći!

Za više informacija o industrijskom Internetu stvari na 3DEXPERIENCE platformi, kompanija CADCAM Data stoji vam na raspolaganju.

Pročitajte ostale blogove

7 razloga zašto su CATIA V5 inženjeri izabrali 3DEXPERIENCE platformu
Kako bismo vam pomogli na putu ka inovacijama i usvajanju digitalne transformacije poslovanja,
Napredne mogućnosti u dinamičkom planiranju proizvodnje
Napredne mogućnosti u dinamičkom planiranju proizvodnje daju vam uvid u rešavanje specifičnih
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda kao krajnji cilj imaju očuvanje i zaštitu životne sredine od