Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

IoT (Internet stvari)

Uz IoT, stvari su brže i preciznije!

Želite li da rešite sve probleme u vašoj kompaniji? Izmerite ih! (Bil Gejts)

 

Bil je, pogodili ste, u pravu. Ako želimo da upravljamo stvarima, moramo da ih kvantifikujemo,  što znači da moramo da ih merimo.  

U industrijskom okruženju, kompanija je konkurentna sve dok njeno poslovanje funkcioniše besprekorno: cilj je postići tempo proizvodnje kojim se optimalno koriste sve mašine, proizvodni sektori i logistika. Da bi to bilo moguće, potrebna su merenja na kritičnim tačkama proizvodnog procesa.  

Kritične tačke obično su:  

  • ključne mašine
  • stanje sirovina
  • količine poluproizvoda za dalju preradu 
  • stanje mašina i kvalitet procesa (temperatura, fizička svojstva delova itd.) kojima se može upravljati  pomoću različitih senzora 
  • konačni podaci o proizvedenim količinama, njihovom mestu u skladištu itd. 

Kompanije skupljaju podatke o svojim kritičnim tačkama, ali se to često pokazuje nedovoljnim! Zašto?

Naime, sami podaci prikupljeni u bazi podataka ne mogu optimizovati vaš proces.

Proizvodnja je „živo biće“ i potreban je detaljan, „živ“ i dinamičan plan proizvodnje. Prostor za poboljšanje stvara se kada se podaci uporede sa planiranim performansama. Na osnovu toga, ERP određuje količine i datume isporuke.

Vrhunski planeri proizvodnje biraju aplikaciju DELMIA Ortems – za detaljan i realan plan po mašinama i odeljenjima.

Informacije o izvršenju tog plana u ERP prenosi Industrijski IoT sistem, i samo na taj način možete u potpunosti iskoristiti sve njegove prednosti.

Pitate se odakle da počnete?

 

Vodeće kompanije u regionu koriste upravo Automatic Scheduling System (DELMIA Ortems) koji zaobilazi ograničenja većine ERP sistema i omogućava stvaranje realnog i dinamičnog plana proizvodnje. Nakon njegove implementacije, sledeći logičan korak je praćenje izvršenja tog plana sistemom IoT. 

Merenja obično počinju jednostavnim stvarima koje osiguravaju brz povraćaj ulaganja: praćenjem potrošnje energije, nadgledanjem rada ključnih mašina itd. Od presudnog značaja je da se za IoT već od samog početka kreira centralni Data Hub koji prosleđuje sve informacije prikupljene u ERP-u, MES-u (Manufacturing Excecution System) i drugim aplikacijama. 

CADCAM Data vam nudi rešenje koje podržava sve potrebne industrijske protokole i omogućava bežični i lak pristup svim podacima uz pomoć bežičnih senzora koji rade na LORA, NB-IoT ili 5G mrežama.

IoT u digitalni svet donosi ono najvrednije – informacije o stvarnosti. Bilo da se radi o stanju proizvodnje, kvaru mašine ili informacijama o potrošnji materijala, takve informacije su ključne za efikasnost procesa.

Vaš sledeći korak ka digitalnoj transformaciji počinje ovde

 

Kontaktirajte nas za više informacija