Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

PLM u industriji

PLM u industriji, odnosno upravljanje životnim ciklusom proizvoda, igra značajnu ulogu.

Četvrta industrijska revolucija prati rastuće tehnološke trendove, kao što su digitalizacija, Internet Stvari (IoT), veštačka inteligencija, Cloud i slično, koji imaju velikog uticaja na proizvođače industrijske opreme. Ove nove tehnologije obezbeđuju napredna rešenja za ovu vrstu industrije i podržavaju stvaranje, proizvodnju i isporuku inovativnih mašina, opreme, komponenti, a pružaju i podršku za servisiranje nakon prodaje.

Industrial equipment predstavlja složenu mašinu od nekoliko hiljada pokretnih delova i komponenti. Tokom faze projektovanja, čak i najmanja greška ili pogrešan proračun može značiti da oprema neće raditi efikasno ili ispravno. Upravo tada je važno postojanje PLM-a.

U narednim redovima razmotrićemo prednosti PLM-a u ovoj industriji, kao i izazove sa kojima se možete susresti i na koji način PLM može poboljšati održivi rast i razvoj.

Šta pružaju PLM rešenja u industriji?

Generalno govoreći, PLM rešenja i softveri koriste se za upravljanje svakim korakom životnog ciklusa određenog proizvoda ili usluge, uključujući i informacije i razne procese, u globalizovanim lancima snabdevanja.

PLM rešenja takođe pružaju platformu organizacijama da:

  • Optimizuju procese tokom svakog koraka životnog ciklusa proizvoda i širom organizacije,
  • Naprave jedinstvenu bazu podataka, koja obezbeđuje pristup svim informacijama, u svako doba dana ili noći,
  • Maksimiziraju portfolio proizvoda,
  • Povećaju prihode kroz održive procese proizvodnje,
  • Naprave digitalne blizance svojih proizvoda, odlučujući se za potpuno nove, održivije metode razvoja dizajna, analize i proizvodnje.

Zašto su PLM rešenja važna za dizajn proizvoda?

Dizajn i razvoj novog proizvoda može potrajati dugo, a posebno kada ne postoji sistem za upravljanje različitim aspektima procesa kreiranja. Mnogo vremena se troši kako bi se osiguralo da se promene koje se dešavaju tokom procesa proizvodnje mogu lako pratiti, a informacije redovno ažurirati. Ovo gubljenje vremena na kraju dovodi do probijanja rokova za isporuku krajnjeg proizvoda, a neretko i prevazilaženje prvobitnog budžeta. Sve ovo kao posledicu ima gubitke kompanije.

Sa druge strane, PLM nudi holistički pristup razvoju proizvoda, koji obuhvata ne samo početnu ideju, već svaki aspekt životnog ciklusa proizvoda – sve do servisiranja i otpada.

Međutim, zašto je PLM toliko važan za dizajnere u sferi Industrial Equipment-a?

PLM u industriji

Pre svega, upotrebom PLM rešenja, dolazi do poboljšavanja uvida u dizajn. Podaci i uvid su ključni za dizajnere, a PLM softver nudi dublji nivo razumevanja zahteva proizvoda i tržišta. On takođe može objediniti informacije iz više internih i eksternih izvora, kao i konvertovati podatke o učinku i dati povratne informacije korisnika.

Još jedna ključna karakteristika PLM-a, iz perspektive dizajna, jeste mogućnost kreiranja detaljnih virtuelnih prototipova, koji se mogu testirati na različite načine.

Modeliranje i simulacija, ili MODSIM, olakšava zajednički pristup dizajnu i razvoju proizvoda, zbližavajući timove. Timovi su u mogućnosti da verifikuju i validiraju dizajn ranije u procesu projektovanja, nego što je to pre bilo moguće. Zahvaljujući MODSIM-u, dobavljači mogu dati povratne informacije timovima bez potrebe za isporučivanjem fizičkih prototipova.

Glavna prepreka efikasnom dizajnu industrijske opreme, ali i obrade i proizvodnje jeste stvaranje takozvanih silosa. Organizacije koje funkcionišu u ovim industrijama moraju da se čuvaju da timovi ne postanu izolovani. Upotreba PLM rešenja sprečava da se ovo dogodi. On ruši ove zidove i omogućava da postoji poboljšana komunikacija i jedinstven izvor podataka za sve uključene u proces proizvodnje.

Prednosti koje PLM u industriji i proizvodnji industrijske opreme poseduje

Upravljanje životnim ciklusom proizvoda u pogledu usklađenosti sa standardima, zahtevima i propisima može biti teško, posebno za međunarodne organizacije.

PLM znatno olakšava kontrolu ovog procesa, jer objedinjuje svu dokumentaciju i procese na jednom mestu. Revizija onoga što je postignuto i što bi se trebalo završiti je takođe jednostavna.

Još jedna prednost koju ima PLM u industriji jeste smanjivanje troškova. Veća efikasnost znači manje troškova, a PLM softverska rešenja pružaju mogućnost za optimizaciju u svakoj fazi životnog ciklusa razvoja proizvoda.

Isto tako, PLM podstiče inovativnost. Jasniji uvid u podatke omogućava svakom članu organizacije koji radi na PLM platformi da pokrene inovacije. Povratne informacije je lako dobiti iz različitih odeljenja, a inženjerski i dizajnerski timovi su u mogućnosti da ih iskoriste da dodatno unaprede proizvod.

Ne samo da PLM olakšava inovacije kroz dizajn, već takođe dovodi do kraćih ciklusa razvoja proizvoda i vremena za izlazak na tržište.

Poboljšana komunikacija čini da proces dizajna i razvoja proizvoda bude lakši i jednostavniji, te omogućava dizajnerima da vide da njihov rad vodi ka kvalitetnijem i naprednijem proizvodu.

Kako PLM u industriji može poboljšati održivost?

Još jedno od pitanja koje sve više dobijaju na važnosti jeste pitanje ekološke održivosti. PLM rešena mogu poboljšati održivost.

Organizacije žele da smanje svoj ugljenični otisak, ali to žele i krajnji potrošači. Potrošači počinju da biraju gde će potrošiti novac na osnovu ekoloških akreditiva kompanije, što znači da kompanije moraju razmišljati unapred. Optimalno, rešenja za analizu životnog ciklusa bi trebalo biti ugrađena u vašu strategiju digitalne transformacije.

PLM vam pomaže da ispunite svoje ciljeve održivosti, omogućavajući razvoj proizvoda u zatvorenom krugu. Ovaj proces osigurava da povratite maksimalnu energiju, resurse i materijale na tradicionalnom kraju životnog ciklusa proizvoda. Zatim se mogu ponovo uložiti u vaš posao.

Proizvodi koji su napravljeni da traju održiviji su od onih koji se moraju često menjati. PLM upravo ovo omogućava.

Alati za simulaciju i analizu pomažu da se osigura da su dizajni proizvoda optimizovani za dugovečnost, dok se takođe mogu koristiti za smanjenje otpada i identifikovanje kako višak može ponovo da se iskoristi tokom proizvodnje.

Ukoliko se vaša organizacija pridržava standarda usaglašenosti u vezi sa izvorima materijala, PLM rešenja će olakšati zadržavanje kontrole nad ovim tokom celog lanca snabdevanja. Prema tome, PLM rešenja, kakva su vam dostupna na 3DEXPERIENCE platformi mogu biti od višestruke koristi za industrijsku sferu u kojoj poslujete.

DELMIA i rešenja za industriju na 3DEXPERIENCE platformi

DELMIA rešenja za Industrial Equipment pomažu kompanijama da ispune sve zahteve tržišta i transformišu se do operativne izvrsnosti.

Pokrenut na 3DEXPERIENCE platformi, DELMIA predstavlja skup alata koji pokrivaju sve aspekte industrijskog inženjerstva, proizvodnje, kao i operacija planiranja i optimizacije proizvodnje. Sve ovo omogućava proizvođačima industrijske opreme da definišu, kontrolišu i optimizuju sve svoje operacije. DELMIA rešenja za planiranje i optimizaciju isporučuju razne mogućnosti planiranja lanca snabdevanja i operacija na svim nivoima – od montažne i proizvodne linije do post-proizvodnog održavanja i servisiranja.

Zahvaljujući digitalnom kontinuitetu, koji se ostvaruje od početka do kraja, proizvođači mogu obezbediti veći operativni učinak, što kao rezultat daje zadovoljne klijente i krajnje potrošače. Pojednostavljena pametna oprema pomaže kompanijama za industrijsku opremu da postignu cilj proizvodnje pouzdanih, pametnih proizvoda brže i efikasnije.

3DEXPERIENCE platforma i PLM rešenja na njoj omogućavaju vašoj kompaniji nesmetano funkcionisanje u proizvodnji najkvalitetnije industrijske opreme, obrade i servisiranja.

Za više informacija o procesu digitalne transformacije i uspostavljanju jedinstvene baze podataka kao što je 3DEXPERIENCE platforma, kompanija CADCAM Data stoji vam na raspolaganju.

Pročitajte ostale blogove

Prednosti koje inženjeri strojarstva ostvaruju upotrebom 3DEXPERIENCE CATIA softverskog rješenja
Prednosti koje mašinski inženjeri ostvaruju upotrebom 3DEXPERIENCE CATIA softverskog rešenja
3DEXPERIENCE CATIA nudi sve alate koji su mašinskim inženjerima potrebni za rad, ujedno ih
Moć 3D vizualizacije u promociji dizajnerskog nameštaja
Moć 3D vizualizacije u promociji dizajnerskog nameštaja
3D vizualizacija pruža detaljan, jasan i fotorealističan uvid u budući izgled datog objekta koji
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda kao krajnji cilj imaju očuvanje i zaštitu životne sredine od