Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

Današnje stanje sa BOM-ovima

Bill of Materials

Istorijskim uvođenjem novih tehnologija (prelazak iz 2D-a u 3D) organizacije su evoluirale i stvorile nove metodologije rada. Sa svakom novom tehnologijom uvedena su poboljšanja i poboljšani su radni procesi.

S obzirom na pojedinačni proizvod i na zrelost same organizacije, pojedini razvojni procesi rešavali su se i još uvek se rešavaju na razne načine. Najdalje u sistematizovanom pristupu problematici došla je obrambena i automobilska industrija (iz čiste potrebe i nužde). Velike kompanije su sebi mogle da priušte sistematski pristup uvođenju PLM-a. Kako je to uradila PSA grupa, opisali su gospoda Žan-Žak Irban-Galindo (Jean-Jacques Urban-Galindo) i Serž Ripaj (Serge Ripailles) u članku PLM at GROUPE PSA.

3D (CAD) alati imaju svoje zakonitosti i način rada, imaju jako puno prednosti (Digital Mock-up, mogućnost upotrebe već kreiranih proizvoda,…) i metodološki najčešće prate potrebe velikih organizacija.

Manje organizacije (SME/SMB) nisu mogle sebi da priušte tako organizovan pristup i prelazak sa 2D na 3D tehnologije prilagođavale su svojim potrebama. Postojeće procese pokušavale su da preslikaju unutar okvira novih tehnologija. S obzirom na manjak strateškog uvođenja novih tehnologija koje upravljaju podacima, promenama, standardnim delovima, tzv. reused delovima itd., trenutno stanje u regiji je u najmanju ruku izazovno.

Deo organizacija je odlučio da zadrži postojeće metodologije rada s crtežima i govorećim šiframa, deo BOM-a da kreira unutar npr. Excel dokumenta, a 3D modele da koristi isključivo za modeliranje i funkcionalnu kontrolu.

Deo organizacija je odlučio da prilagodi 3D modele i njihovu nomenklaturu BOM-u koje su kreirali iz 3D modela. Doduše, to je u pravilu samo delimičan EBOM koji treba nadopuniti i naknadno od njega kreirati MBOM (najčešće prepisivanjem u npr. Excel).

Deo organizacija je odlučio da ode korak dalje pa je počeo da koristi napredne funkcionalnosti 3D modeliranja i da automatizuje postojeće modele. Pitanje BOM-ova je i dalje ostalo neautomatizovano.

Ako se na sve gore navedene scenarije uključi implementirani PDM sistem sa svojim zakonitostima (životni ciklus, verzije, revizije, pravila imenovanja, itd.) ili implementirani ERP sistem sa svojim zakonitostima, celokupan proces se komplikuje. Korisnici sistema imaju sve više i više administrativnog posla, s obzirom da informacije „žive“ u svojim silosima i da nema neometane saradnje između odeljenja administracija, najčešće nema jasne slike niti jasnog i tačnog izveštavanja. Nezadovoljstvo implementiranim sistemima u većini takvih organizacija je veoma veliko.

Sva ova „hibridna“ rešenja su najbolja rešenja koje su organizacije donosile u datim okolnostima. „Silosi“ informacija su specifičnost svake od navedenih metodologije rada i potreba za rešavanjem istih trenutno se nameće kao neiscrpna potreba.

Potreba za definisanim i sistematskim upravljanjem svim gore navedenim stavkama izazov na koji će morati da se odgovori kako bi se opstalo na sve zahtevnijem i konkurentnijem tržištu.

U jednom od sledećih blogova opisaću nekoliko primera dobre prakse koji se bave pitanjem stvaranja BOM-a.

Piše: Inda Balagic (Solution and Business Consultant, PMP Project manager), CADCAM Group

Pročitajte ostale blogove

Moć 3D vizualizacije u promociji dizajnerskog nameštaja
Moć 3D vizualizacije u promociji dizajnerskog nameštaja
3D vizualizacija pruža detaljan, jasan i fotorealističan uvid u budući izgled datog objekta koji
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda kao krajnji cilj imaju očuvanje i zaštitu životne sredine od
Izbjegnite burnout uz DELMIA Ortems
Izbegnite „burnout“ uz Ortems
Stres na radnom mestu je situacija u kojoj razni faktori vezani za posao u interakciji sa radnikom
Kako maksimalno iskoristiti proizvodne kapacitete?
Koristite rešenje DELMIA Advanced Planning and Scheduling (APS).