Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

7 razloga za upotrebu digitalnog blizanca u proizvodnji

7 razloga za upotebu digitalnog blizanca u proizvodnji biće vam od pomoći da shvatite važnost usvajanja i prihvatanja ovakve tehnologije i svih mogućnosti koje nudi.

Prošlo je oko deset godina otkako je svet ušao u takozvanu industrijsku renesansu. Širok spektar industrija kreće se na putu digitalne transformacije, prelazeći sa manuelnih procesa na automatizovane sisteme. Starije tehnologije menjaju se najnovijim, a krajnji proizvodi bivaju sve personalizovaniji i prilagođeni potrebama korisnika.

S obzirom na visoku potražnju za širim izborom prilagođenih proizvoda koji zadovoljavaju personalizovane potrebe kupaca, uloga proizvođača u zadovoljavanju promenljivih zahteva tržišta sve je važnija. Međutim, to predstavlja veliki izazov. Neophodno je usaglasiti zahteve kupaca sa mogućnostima i održavanjem poslovanja u okviru budžeta.

Proizvođači mogu premostiti ovaj jaz korišćenjem tehnologije digitalnog blizanca. Virtuelno digitalno rešenje omogućava im vizualizaciju savršenih planova za nove proizvode, objekte i proces proizvodnje u cilju vođenja optimizovanih proizvodnih operacija.

U skladu sa tim, kompanija CADCAM Data vam predstavlja 7 razloga za upotrebu digitalnog blizanca u proizvodnji.

Neograničene mogućnosti simulacija

Proizvođačima nedostaje vremena i resursa da eksperimentišu i pronađu optimalno rešenje za svoje proizvode, objekte i sve što je u vezi sa procesom proizvodnje. Nažalost, ovo je situacija sa kojom se susreće većina kompanija koje još uvek nisu digitalizovale svoje proizvodne procese. Procesi su često ograničeni na korišćenje starijih, uspostavljenih metoda sa ograničenim sposobnostima da ih unaprede.

7 razloga za upotebu digitalnog blizanca u proizvodnji

Tehnologija digitalnog blizanca i virtuelno iskustvo omogućava takvo eksperimentisanje i rad na što boljim i što naprednijim proizvodima. Pre nego što dragoceno vreme i novac ulože u realizaciju skupih prototipova, kompanijama su na raspolaganju neograničene mogućnosti simulacija. Na ovaj način, i pre početka proizvodnog procesa, mogu se prepoznati najefikasnija rešenja i moguće greške.

Kontinuirano poboljšanje

Digitalni blizanac takođe obezbeđuje sponu između virtuelnog i stvarnog sveta, omogućavajući da se simulirani planovi odmah i pouzdano izvrše.

U isto vreme, ažuriranja iz proizvodnog procesa u realnom vremenu se snimaju, kako bi se obezbedilo kontinuirano usavršavanje virtuelnog blizanca proizvoda i optimizacija procesa za dugoročnu strategiju.

Dakle, kontinuirano poboljšanje proizvodnog procesa omogućeno je tehnologijom digitalnog blizanca.

7 razloga za upotrebu digitalnog blizanca – Ljudski faktori

Bezbednost na radnom mestu je itekako važna. Međutim, neki nesigurni uslovi rada možda nisu odmah očigledni, ali to postaju onog trenutka kada se dogodi neželjeni incident.

Sa unosom podataka iz stvarnog sveta, tehnologija digitalnog blizanca može simulirati rad radnika u objektu i baviti se njihovom bezbednošću. Recimo, možete identifikovati zadatke koji bi mogli da dovedu do povreda ili kreirati mere socijalnog distanciranja.

Dodatna agilnost

Zastoji na proizvodnim trakama itekako mogu biti skupi po vaše poslovanje. Sve kraći rokovi isporuke krajnjih proizvoda doprinose već postojećim problemima sa kojima se proizvođači susreću.

Digitalni blizanac pomaže proizvođačima da budu fleksibilniji, hitriji i agilniji, a ujedno ne ostavlja prostora za skupe greške.

Simuliranje promena unapred i identifikovanje najbržeg i najekonomičnijeg rešenja minimizira zastoje i povećava efikasnost rada.

7 razloga za upotrebu digitalnog blizanca u proizvodnji – Efikasna saradnja

Neretko u kompanijama možemo videti digitalne ’’podele’’ između inženjerskih i proizvodnih odeljenja, koje rezultiraju gubitkom vremena i kvaliteta proizvoda.

Tehnologija digitalnog blizanca zasnovana na sistemu Cloud-a, omogućava zainteresovanim stranama da dele detaljne informacije i 3D modele, koji obezbeđuju efikasnu saradnju i doprinos svih odeljenja za optimalno poslovanje.

Efikasna saradnja u timu i među timovima je od krucijalne važnosti za uspeh poslovanja jedne kompanije.

IIoT integracija

Većina moderne proizvodne opreme je vođena senzorima i generiše velike količine podataka u realnom vremenu. Od ovih podataka, veliki deo se koristi za kontrolu kvaliteta i praćenje procesa proizvodnje.

7 razloga za upotebu digitalnog blizanca u proizvodnji

Nivo integracije koji je sada moguć korišćenjem tehnologije digitalnog blizanca čini rad modernih fabrika potpuno transparentnim za inženjere i menadžere, omogućavajući veću optimizaciju.

IIoT ili industrijski internet stvari i digitalni blizanci omogućavaju vašoj kompaniji upravo to!

Zadržavanje znanja

Gubitak zaposlenih sa opsežnim znanjem o proizvodnim procesima ili prevođenje sa zasterele opreme na novije sisteme može predstavljati problem za kompanije. Međutim, kada se oslone na iskustvo virtuelnog blizanca zasnovano na Cloud-u, koje integriše sve informacije i obezbeđuje kontinuitet podataka, ovih problema više nema.

3DEXPERIENCE platforma nudi vam najkvalitetnije i najbolje iskustvo digitalnog blizanca. Ova platforma objedinjuje sve podatke o proizvodnom procesu na jednom mestu i nudi vašoj kompaniji priliku da uplovi u svet digitalne transformacije.

Za više informacija o tehnologiji digitalnog blizanca i unapređivanju vašeg poslovanja i rezultata, kompanija CADCAM Data stoji vam na raspolaganju.

Pročitajte ostale blogove

Najbolja platforma za 3D modeliranje
Najbolja platforma za 3D modeliranje
Najbolja platforma za 3D modeliranje nudi vam širok spektar digitalnih alata za dizajn, simulaciju
7 razloga za upotebu digitalnog blizanca u proizvodnji
7 razloga za upotrebu digitalnog blizanca u proizvodnji
7 razloga za upotebu digitalnog blizanca u proizvodnji biće vam od pomoći da shvatite važnost
Kako poboljšati saradnju u timu?
Kako poboljšati saradnju u timu?
Ukoliko uspeh vašeg poslovanja zavisi prevashodno od kolaboracije zaposlenih, možda se pitate kako
industrijski internet stvari
Industrijski Internet stvari
Industrijski Internet stvari ili IIoT (Industrial Internet of Things) pomaže vam da iskoristite sve