Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

Virtuelna realnost u hirurgiji pomogla razdvajanju sijamskih blizanaca

Virtuelna realnost u hirurgiji nedavno je dosegla nove razmere.

Naime, trogodišnji blizanci Artur i Bernardo Lima uhvatili su se ruke i pogledali se u oči prvi put od rođenja zahvaljujući globalnom timu hirurga, koji su koristili virtuelnu realnost da promene život u realnom vremenu.

Blizanci su rođeni sa veoma retkim stanjem pod nazivom kraniopagus, što znači da su im glave spojene u potiljku, te dele delove lobanje i mozga. U 90% slučajeva, pacijenti ne žive više od decenije. Odlučni da prevaziđu sve izglede, roditelji dva dečaka otputovali su iz svog doma u severnom Brazilu u Rio de Žaneiro tražeći pomoć.

Važno je znati da je razdvajanje sijamskih blizanaca uvek komplikovano, a konkretna situacija bila je još teža usled delovanja faktora kao što su uzrast dečaka, zajedničke vitalne vene i ožiljci koji su ostali od ranijih pokušaja da se razdvoje. U to vreme, blizanci sa kraniopagusom njihovog uzrasta nisu bili uspešno razdvojeni. Medicinski stručnjaci su operaciju razdvajanja ovih blizanaca proglasili nemogućom.

Međutim, medicinsko osoblje Instituta iz Rio de Žaneira vredno je radilo sa hirurgom iz Londona, odnosno hirurgom bolnice Great Ormond Street kako bi koristilo naprednu tehnologiju virtuelne stvarnosti za uvežbavanje mukotrpne i rizične procedure.

Virtuelna realnost u hirurgiji promenila je živote ovih dečaka

Višemesečni trud lekara i isprobavanje tehnika uz CT i MRI skenere se itekako isplatio. Po prvi put u istoriji, hirurzi u različitim državama zajedno su operisali u ’’sobi virtuelne realnosti’’.

Virtuelna realnost u hirurgiji

Timovi hirurga i stručnjaka su znali da nema mesta grešakama. Sastavljali su detaljne 3D modele mozga blizanaca koristeći se podacima sa CT, MRI skeniranja i drugim podacima, kako bi ih rekonstruisali u virtuelnoj stvarnosti. Zahvaljujući ovim podacima i virtuelnim kopijama blizanaca, timovi su mogli da sarađuju uprkos velikoj udaljenosti, kako bi pažljivo osmislili složeni proces u više koraka. Proveli su mesece pažljivo radeći na pripremi za procedure, bezbedno isprobavajući različite tehnike u VR-u simuliranim rezultatima, gradeći veštine i samopouzdanje za nastavak.

Razdvajanje blizanaca zahtevalo je sedam operacija. Samo poslednja procedura trajala je više od 27 sati rada i zahtevala više od 100 ljudi, medicinskog osoblja i hirurga iz različitih zemalja koji su nosili slušalice i radili zajedno u prostoriji za virtuelnu realnost, kako prenosi BBC.

Malo je reći da se trud isplatio – virtuelna realnost u hirurgiji u potpunosti je promenila živote ovih blizanaca!

Virtuelna realnost u hirurgiji – Prevazilaženje svih, do sada, nezamislivih prepreka!

Govoreći o VR aspektu operacija, glavni hirurg iz Londona, Jeelani, rekao je novinskoj agenciji PA: ,,To je jednostavno divno. Zaista je sjajno videti anatomiju i uraditi operaciju pre nego što zaista izložite decu riziku. Možete da zamislite koliko je to umirujuće za hirurge. Na neki način, ove operacije se smatraju najtežim u našem vremenu, a izvođenje u virtuelnoj realnosti bila je slična postignuću slanja čoveka na Mars.’’

Hirurzi sa slušalicama koji rade na dva različita kontinenta zaista može zvučati kao nešto nezamislivo, ali upotreba VR u hirurgiji i medicini nije samo talas budućnosti. To se dešava upravo sada – i hvata zalet velikom brzinom!

Virtuelna realnost u hirurgiji

Naime, u bolnici Great Ormond Street tim za kardiovaskularni inženjering razvio je projekat pod nazivom 3D CARE. Ovaj projekat služi za dizajniranje alata za VR koji bi omogućili kliničkim timovima da pregledaju srca pacijenata u okviru realističnih 3D modela pre operacije. Tim je koristio znanje i iskustvo iz vazduhoplovne industrije, gde se VR rutinski koristi za obuku pilota. Slično, 3D CARE se koristi za unapređenje obrazovanja studenata medicine i mladih lekara, kao i za poboljšanje komunikacije sa pacijentima i porodicama. Ambicija 3D CARE projekta je daleko veća i složenija, te obuhvata repliciranje složenih situacija stanja pacijenata i omogućavanje hirurzima da simuliraju kardiovaskularne procedure pre nego što uđu u salu.

Zaista, čini se da virtuelna realnost donosi mogućnost prevazilaženja, do sada, nezamislivih prepreka u hirurgiji i drugim poljima medicine.

Dassault Systèmes i uloga kompanije u istraživačkim zdravstvenim organizacijama

Dassault Systèmes deli ambiciju i radi sa istraživačkim organizacijama i medicinskim osobljem širom sveta na razvoju virtuelnih tehnologija blizanaca za srce, mozak, pluća, kožu i na kraju, celo ljudsko telo.

Osnivač 3D CARE projekta, doktor Klaudio Kapeli, član je savetodavnog odbora za zajednički FDA – Dassault Systèmes projekat za korišćenje virtuelnih blizanaca u hirurgiji, koji je u kliničkom ispitivanju. Povezujući stručnjake iz više diciplina, mnoge terapeutske oblasti već pokazuju velike inovacije, pri čemu pacijenti i njihove porodice imaju ogromnih koristi od jedinstvenih tretmana bez presedana.

Kao što pokazuje i dokazuje slučaj blizanaca Lima, bezbedno simuliranje operacija je VR san koji je postao realnost!

Pročitajte ostale blogove

MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda kao krajnji cilj imaju očuvanje i zaštitu životne sredine od
Izbjegnite burnout uz DELMIA Ortems
Izbegnite „burnout“ uz Ortems
Stres na radnom mestu je situacija u kojoj razni faktori vezani za posao u interakciji sa radnikom
Kako maksimalno iskoristiti proizvodne kapacitete?
Koristite rešenje DELMIA Advanced Planning and Scheduling (APS).
Koliko košta digitalna transformacija?
Praksa je pokazala da se upravo ovo pitanje vrti u mislima naših klijenata nakon uspešne analize.