Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

PLM za proizvođače srednjeg obima poslovanja

Koliko je važan PLM za proizvođače srednjeg obima poslovanja u savremenom dobu? Ukoliko i vas zanima odgovor na ovo pitanje, ali i mnoga druga, na pravom ste mestu!

Proizvođači srednje veličine moraju odabrati PLM rešenje koji donosi osnovne mogućnosti dizajna i razvoja proizvoda, a koji takođe ostavlja prostora za povećanje vrednosti i obima poslovanja tokom vremena.

Na koji način to mogu učiniti i kako bi kompanije ovog obima trebalo da biraju PLM otkrivamo u narednim redovima. 

 

 

Zašto su proizvođači srednjeg obima poslovanja „negde između“?

Proizvođači srednjeg obima poslovanja moraju se takmičiti, kako u brzini, tako i u agilnosti. Oni koriste prednosti i mogućnosti za rast obima poslovanja, sve vreme naoružavajući se kombinacijom inovacija proizvoda, agilnosti, pametne proizvodnje i digitalizacije. Međutim, u današnje vreme, razvoj uspešnih proizvoda koji će „osvojiti“ tržište je veoma kompleksan. Kako bi se uspešno takmičile sa većim konkurentima, manje i srednje kompanije moraju brzo da uvode inovacije i lansiraju nove proizvode. Neophodno je uskladiti potrebe preduzeća sa očekivanim rezultatima, a u isto vreme ostaviti dovoljno prostora za razvijanje ideja i samih proizvoda.

PLM softver može pomoći kompanijama srednjeg obima proizvodnje na nekoliko načina. Pre svega, PLM (upravljanje životnim ciklusom proizvoda), pomaže kreiranje boljih performansi razvoja proizvoda. Adekvatno upravljanje životnim ciklusom proizvoda podrazumeva integraciju svih relevantnih podataka, procesa i projekata.

Dok mali proizvođači možda mogu kontrolisati, pristupati i deliti podatke o proizvodu koristeći relativno jednostavne PDM alate, srednji i veći proizvođači moraju se osloniti na potpuno funkcionalne PLM sisteme.

Preduzeća srednje veličine mogu se naći negde između, jer:

  • Složenost proizvoda i organizacije poslovanja prevazilazi osnovne PDM mogućnosti;
  • PLM implementacija sa svim svojim funkcijama može delovati nedostižno;

Proizvođači bi trebalo da naprave balans i odaberu sistem koji će brzo isporučiti sve mogućnosti koje su im neophodne za pojednostavljenje proizvodnog procesa. Istovremeno, neophodno im je rešenje koje omogućava proširenje poslovanja. Dakle, koja je prava PLM veličina sistema za proizvođače srednjeg obima poslovanja? Šta bi sve trebalo da se uzme u obzir?

Privlačnost jednostavnih rešenja – PLM za proizvođače srednjeg obima poslovanja

Jednostavna rešenja mogu biti privlačna, kako za male i velike proizvođače, tako i za proizvođače srednjeg obima poslovanja.

PLM za proizvođače srednje veličine

U idealnom slučaju, proizvođači bi mogli da koriste nešto jednostavno, kao što je Dropbox ili Google Drive, kako bi upravljali razvojem proizvoda. Jednostavne aplikacije poput ovih imaju i jednostavan korisnički interfejs i paradigme deljenja datoteka koje pružaju osnovne podatke o proizvodu i omogućavaju deljenje datoteka na mreži. Oni su pristupačni, jer se radi o cloud rešenjima.

Međutim, ovakva rešenja ne mogu biti adekvatna, niti su namenjena podršci industrijskih i proizvodnih procesa. Ona ne sadrže sposobnosti neophodne za upravljanje složenim proizvodnim procesom, a često su neadekvatna i kada se govori o saradnji sa trećim licima (ugovori sa proizvođačima).

Kao što i sami vidite, procesna rešenja za osnovne aplikacije imaju velikih mana, te ovakav pristup nije pogodan za složeno proizvodno okruženje srednjih i većih proizvođača.

Koje prednosti donosi PLM za proizvođače srednjeg obima poslovanja?

Dakle, proizvođači srednjeg obima ne mogu se osloniti na ovakav nivo jednostavnosti. Organizacija poslovanja jednostavno zahteva više strukture i kontrole, kao i kvalitetnije praćenje proizvodnog ciklusa.

Sa druge strane, PLM nudi mogućnosti napredovanja na složenije procese i tehnologiju, kako bi se eliminisale greške i smanjilo vreme do izlaska proizvoda na tržište. Međutim, srednji proizvođači moraju voditi računa o odabiru prave veličine PLM sistema, kako bi povećali svoju efikasnost i performanse rada.

Jedna od osnovnih prednosti PLM-a za srednje proizvođače jeste činjenica da efikasno podržava saradnju sa inženjerima, odeljenjima, kupcima i lancem snabdevanja. Savremena PLM rešenja nude opciju bliske saradnje bez nepotrebnog rizika, jer online pristup omogućava da datoteke ostanu bezbedno na serveru.

Ono što je takođe važno jeste da srednja preduzeća ne bi trebalo da se zaustavljaju nakon početnog implementiranja PLM-a. On ima da ponudi mnogo više od upravljanja podacima. Vodeći PLM sistemi pokrivaju više aspekata životnog ciklusa proizvoda, razvoja istih i krajnjeg, korisničkog iskustva.

Carreaux

Na šta treba obratiti pažnju prilikom odabira PLM sistema za proizvođače srednjeg obima poslovanja?

Free ebook: Finding PLM to Fit Mid-Sized Companies

Popunite obrazac i preuzmite svoju kopiju danas!

Da li bi proizvođači srednjeg obima trebalo da razmotre Cloud?

Sada kada su prednosti implementacije PLM-a i više nego jasne, važno je da razmotrimo i prednosti ovog rešenja u Cloud-u. Danas su nam u više različitih oblasti poslovanja na raspolaganju rešenja u oblaku bez ugrožavanja neophodnih sposobnosti i performansi. Sve više proizvođača otvoreno je za opciju rešenja u Cloud-u.

Rešenja zasnovana na Cloud-u su primamljiva iz više različitih razloga. Pre svega, kompanija ostvaruje prednosti duž više dimenzija, uključujući implementaciju, operativne prednosti, poslovne pogodnosti i posebne opcije omogućene u Cloud-u. Ove prednosti naročito su važne za proizvođače srednjeg obima poslovanja sa ograničenim vremenom i resursima.

Kako da odaberete najbolje PLM rešenje za vaše poslovanje srednjeg obima?

Osnovno PLM rešenje može veoma brzo dati na vrednosti kompanijama srednje veličine, pomažući im da savladaju složenosti proizvodnog procesa, poboljšaju produktivnost i saradnju.

PLM rješenje za tvrtke srednje veličine

Neophodno je prepoznati potencijal PLM rešenja sa svim funkcijama i performansama, ali je neophodno i biti svestan trenutnih mogućnosti kompanije. Svakako, za preduzeća srednjeg obima bolje je početi sa osnovnim rešenjem i ići uzlaznom putanjom. Ovakvo rešenje omogućava kompanijama da razvijaju i dizajniraju svoje proizvode u realnom vremenu, ali i u kontekstu procesa i projekata razvoja proizvoda.

Pored toga, potrebno je potražiti PLM softver sa automatskim CAD sistemom i ažuriranjem, kako bi se inženjeri mogli fokusirati na inovacije, umesto na upravljanje datotekama i zadacima.

Na kraju, obavezno je ostaviti dovoljno prostora za rast vašeg biznisa. Koristite početnu implementaciju kao osnovu za brži i veći rast i napredak poslovanja!

Za više informacija o integraciji i implementaciji PLM sistema za proizvođače srednjeg obima poslovanja, kompanija CADCAM Data stoji vam na raspolaganju!

Pročitajte ostale blogove

MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda kao krajnji cilj imaju očuvanje i zaštitu životne sredine od
Izbjegnite burnout uz DELMIA Ortems
Izbegnite „burnout“ uz Ortems
Stres na radnom mestu je situacija u kojoj razni faktori vezani za posao u interakciji sa radnikom
Kako maksimalno iskoristiti proizvodne kapacitete?
Koristite rešenje DELMIA Advanced Planning and Scheduling (APS).
Koliko košta digitalna transformacija?
Praksa je pokazala da se upravo ovo pitanje vrti u mislima naših klijenata nakon uspešne analize.