Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

Gde čuvati podatke?

Filebase vs Database system

Upravljanje podacima javlja se kao jedan od bitnijih pokretača digitalizacije organizacija u okruženju. Kada se govori o razvojno-proizvodnim organizacijama, najveća količina informacija o jednom proizvodu (geometrija, sastavnice, verzije, revizije, itd.) u pravilu se nalazi u CAD datotekama (i datotekama koje direktno ili indirektno nastaju iz CAD-a). Najveći izazov je ostvariti adekvatnu komunikaciju između učesnika kako bi se bavili validnim podacima. U početku je ovo bila nit vodilja u kreiranju PDM (Product Data Management) sistema. Zadatak je bio da se informacije iz CAD fajlova inženjerske kancelarije što tačnije dostave svim pratećim odeljenjima uključenim u životni ciklus proizvoda (npr. nabavka, tehnologija, proizvodnja, itd.). U početku se zahtev rešavao dostupnom tehnologijom – Filebase sistemom.

Filebase System

Sistem datoteka (Filebase System) je u osnovi način raspoređivanja datoteka na medijumu za skladištenje koji organizuje datoteke i pomaže, po potrebi, u preuzimanju istih. Sistemi datoteka se mogu grupisati u direktorijume. Mogu da obavljaju operacije kao što su upravljanje, imenovanje datoteka, davanje pravila pristupa, itd. Glavni nedostatak ovog sistema je ekstremna nebezbednost (datoteke se mogu lako prepisati, oštetiti ili izgubiti), posebno ako je potrebno omogućiti pristup istim podacima velikom broju korisnika.

Organizacije se menjaju i rastu, čineći zahtev za upravljanjem podacima sve složenijim. Jedan od velikih izazova je i pitanje zajedničkog rada i saradnje više odeljenja na velikom skupu međusobno povezanih podataka koji opisuju životni ciklus jednog proizvoda. Mogućnost pristupa jednoj verziji istine (single version of the truth) takođe omogućava kolegama u razvojnim, tehnološkim, proizvodnim i drugim odeljenjima da pristupe relevantnim informacijama o proizvodu. Ovaj zahtev, kao i mnoge druge zahteve, ispunjava sistem upravljanja bazom podataka.

Database System

Sistem za upravljanje bazom podataka (Database System) je u osnovi softver koji upravlja prikupljanjem povezanih podataka i njihovim pronalaženjem. Pruža odgovarajuće mere bezbednosti za zaštitu podataka od neovlašćenog pristupa, kao i mehanizme za oporavak i pravljenje rezervnih kopija.

Neke od prednosti baze podataka u odnosu na sistem datoteka:

  • kontrola pristupa (mogućnost višestrukih prikaza podataka)
  • bezbednost (omogućena kompletnost ažuriranja, kontrola ispravnosti, log datoteke, rezervna kopija i oporavak, itd.)
  • jednostavnost održavanja, paralelni rad
  • sprečavanje suvišnosti podataka
  • efikasna manipulacija podacima,…

Iz sopstvenog iskustva dugogodišnjeg korisnika Filebase sistema, prelazak na sistem Database tokom rada u inženjerskoj kancelariji, nije bio lak. Svaka promena (pa i ova) zahtevala je određeno vreme prilagođavanja na „novo“ i „drugačije“. Iz današnje perspektive, teško mi je i da zamislim da ponovo treba da razmišljam gde sam sačuvala fajlove, koja je zadnja verzija, da li sam nešto „pregazila“ itd. Danas o tome brine Database sistem.

 

Piše: Inda Balagić, (Solution and Business Consultant, PMP Project manager), CADCAM Group

Pročitajte ostale blogove

MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda kao krajnji cilj imaju očuvanje i zaštitu životne sredine od
Izbjegnite burnout uz DELMIA Ortems
Izbegnite „burnout“ uz Ortems
Stres na radnom mestu je situacija u kojoj razni faktori vezani za posao u interakciji sa radnikom
Kako maksimalno iskoristiti proizvodne kapacitete?
Koristite rešenje DELMIA Advanced Planning and Scheduling (APS).
Koliko košta digitalna transformacija?
Praksa je pokazala da se upravo ovo pitanje vrti u mislima naših klijenata nakon uspešne analize.