Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

Evolucija PLM-a

Prema Gartneru, PLM (Product Lifecycle Management) je filozofija, proces i disciplina koja uz pomoć softverskih rešenja upravlja proizvodom kroz sve faze životnog ciklusa, od začeća do „penzionisanja“.

Istorijski gledano, PLM je nastao iz PDM-a (Product Data Management) 1980-ih. Donja slika prikazuje istorijski razvoj u fazama:

Ideja o uvođenju PLM-a (kao i bilo kog informacionog sistema) poslovno je orijentisana. U prvim fazama se pokušavalo da se smanje troškovi stvaranja inženjerskih podataka – organizovani PDM, upravljanje promenama, sistematizacija standardnih delova, itd.

Vremenom se javila potreba za poboljšanjem postojećih sistema koji omogućavaju upravljanje komponentama (bilo inženjerskim ili proizvodnim), potreba za upravljanjem zahtevima i promenama, potreba za povezivanjem i kolaboracijom nekoliko različitih CAD alata i definisanjem ERP-PLM veze. Rezultat svih ovih poboljšanja bio je PLM 2.0.

Sredinom 1990-ih, industrija se brzo razvijala i vreme isporuke proizvoda na tržište počelo je drastično da se smanjuje. Sistematsko upravljanje programima i projektima omogućilo je bolju organizaciju i smanjilo vreme razvoja proizvoda. Javila se potreba za dodatnim informacionim sistemima (ALM, MES, itd.) i njihovom integracijom sa PLM-om radi zajedničkog upravljanja životnim ciklusom proizvoda. Počelo je da se kreira okruženje za Cloud usluge. Sve ovo je rezultiralo PLM-om 3.0.

Trenutno smo duboko u fazi PLM-a 4.0. Cloud, BI-a (Business Intelligence), Dashboards-a, sve su to pojmovi sa kojima se svakodnevno susrećemo u privatnom i poslovnom životu. PLM 4.0 ide u korak sa novim tehnologijama stalnim nadograđivanjem, poboljšanjima i integracijom sa svim sistemima u procesima pojedinačnih organizacija.

Ono što nas čeka je siguno PLM 5.0 sa svim izazovima industrije koji su pred nama.

Piše: Inda Balagić (Solution and Business Consultant, PMP Project manager), CADCAM Group

Pročitajte ostale blogove

PLM u industriji
PLM u industriji
Generalno govoreći, PLM rešenja i softveri koriste se za upravljanje svakim korakom životnog
Digitalna transformacija kao revolucija procesa proizvodnje
Digitalna transformacija kao revolucija procesa proizvodnje
Digitalna transformacija kao revolucija procesa proizvodnje pruža proizvođačima nove načine za
mecodes cadcam
MECODES
MECODES predstavlja rešenje koje omogućava kolaboraciju MCAD i ECAD rešenja. Uvodi novu
modsim cadcam
MODSIM
Integrisano modeliranje i simulacija, poznato kao MODSIM, pruža inženjerima mogućnost da na