Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

Evolucija PLM-a

Prema Gartneru, PLM (Product Lifecycle Management) je filozofija, proces i disciplina koja uz pomoć softverskih rešenja upravlja proizvodom kroz sve faze životnog ciklusa, od začeća do „penzionisanja“.

Istorijski gledano, PLM je nastao iz PDM-a (Product Data Management) 1980-ih. Donja slika prikazuje istorijski razvoj u fazama:

Ideja o uvođenju PLM-a (kao i bilo kog informacionog sistema) poslovno je orijentisana. U prvim fazama se pokušavalo da se smanje troškovi stvaranja inženjerskih podataka – organizovani PDM, upravljanje promenama, sistematizacija standardnih delova, itd.

Vremenom se javila potreba za poboljšanjem postojećih sistema koji omogućavaju upravljanje komponentama (bilo inženjerskim ili proizvodnim), potreba za upravljanjem zahtevima i promenama, potreba za povezivanjem i kolaboracijom nekoliko različitih CAD alata i definisanjem ERP-PLM veze. Rezultat svih ovih poboljšanja bio je PLM 2.0.

Sredinom 1990-ih, industrija se brzo razvijala i vreme isporuke proizvoda na tržište počelo je drastično da se smanjuje. Sistematsko upravljanje programima i projektima omogućilo je bolju organizaciju i smanjilo vreme razvoja proizvoda. Javila se potreba za dodatnim informacionim sistemima (ALM, MES, itd.) i njihovom integracijom sa PLM-om radi zajedničkog upravljanja životnim ciklusom proizvoda. Počelo je da se kreira okruženje za Cloud usluge. Sve ovo je rezultiralo PLM-om 3.0.

Trenutno smo duboko u fazi PLM-a 4.0. Cloud, BI-a (Business Intelligence), Dashboards-a, sve su to pojmovi sa kojima se svakodnevno susrećemo u privatnom i poslovnom životu. PLM 4.0 ide u korak sa novim tehnologijama stalnim nadograđivanjem, poboljšanjima i integracijom sa svim sistemima u procesima pojedinačnih organizacija.

Ono što nas čeka je siguno PLM 5.0 sa svim izazovima industrije koji su pred nama.

Piše: Inda Balagić (Solution and Business Consultant, PMP Project manager), CADCAM Group

Pročitajte ostale blogove

Moć 3D vizualizacije u promociji dizajnerskog nameštaja
Moć 3D vizualizacije u promociji dizajnerskog nameštaja
3D vizualizacija pruža detaljan, jasan i fotorealističan uvid u budući izgled datog objekta koji
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda kao krajnji cilj imaju očuvanje i zaštitu životne sredine od
Izbjegnite burnout uz DELMIA Ortems
Izbegnite „burnout“ uz Ortems
Stres na radnom mestu je situacija u kojoj razni faktori vezani za posao u interakciji sa radnikom
Kako maksimalno iskoristiti proizvodne kapacitete?
Koristite rešenje DELMIA Advanced Planning and Scheduling (APS).