Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

O prijateljima i sistemu upravljanja promenama

Prijatelji.

Sa nekima ste od vrtića, neke upoznajete na fakultetu, druge steknete sa partnerom ili preko deteta, s nekima se povežete preko posla, a treće dobijete kad ih najmanje očekujete.

Imate prijatelje sa kojima se čujete nekoliko puta nedeljno, druge viđate jednom u dve godine. Sa nekima možete satima i satima da ćaskate, s drugima možete dugo da budete tihi. Sa nekim prijateljima pijete kafu, sa drugima čaj. Neki više vole belo, drugi crveno vino. Jedni više vole da slušaju rok, drugi operu.

Vremenom se kod prijatelja dešavaju promene. Odjednom se onaj ko je pio kafu kune u čaj, onaj ko voli da čita na kauču pretrči više milja dnevno nego ti godišnje. Presele se, odvoje, stvore novi život, razbole se, izleče…

Naš unutrašnji sistem za upravljanje promenama lako prihvata, obrađuje i naravno čuva sveže informacije, pripremajući nas za novu situaciju. Na sledećem susretu možemo lako da se setimo imena novog partnera, novog deteta, novog omiljenog pića…

Šta je sa promenama koje nam se dešavaju na poslu? Koliko stresa nam uzrokuju stalne promene u modelima, zahtevima, proizvodnim procesima? Zar ne bi bilo sjajno da imamo sistem koji će lako prihvatiti, obraditi i sačuvati sve ove promene i pripremiti nas za tačan i brz odgovor, istovremeno omogućavajući nam da ponovimo različite scenarije i simuliramo novu situaciju.

Naravno, nije (još uvek) za očekivati da će sistemsko upravljanje promenama imitirati čoveka sto posto, ali nam može pomoći na mnogim mestima. Pre svega, omogućava nam da uvek sledimo propisani proces, da besprekorno poštujemo procedure, da tačno znamo šta, gde, zašto, kada, ko je pokrenuo, izvršio, odobrio promenu.

U prijateljstvu želim da ostanem pri svom unutrašnjem sistemu. U poslu sam dugo sam želela, a sada i dobila softversko rešenje. A vi?

Piše: Davorka Vilus Vičič, CADCAM Lab

Pročitajte ostale blogove

Moć 3D vizualizacije u promociji dizajnerskog nameštaja
Moć 3D vizualizacije u promociji dizajnerskog nameštaja
3D vizualizacija pruža detaljan, jasan i fotorealističan uvid u budući izgled datog objekta koji
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda kao krajnji cilj imaju očuvanje i zaštitu životne sredine od
Izbjegnite burnout uz DELMIA Ortems
Izbegnite „burnout“ uz Ortems
Stres na radnom mestu je situacija u kojoj razni faktori vezani za posao u interakciji sa radnikom
Kako maksimalno iskoristiti proizvodne kapacitete?
Koristite rešenje DELMIA Advanced Planning and Scheduling (APS).