Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

CATIA – Važnost dizajna za pozitivan korisnički doživljaj

Softversko rešenje pod nazivom CATIA predstavlja vodeće svetsko rešenje za dizajn proizvoda i doživljaj, odnosno iskustvo koje stičemo tokom upotrebe proizvoda. Koriste ga renomirane svetske organizacije u više različitih industrija, za razvoj proizvoda koje vidimo i koristimo u svakodnevnom životu.

U današnjem, konkuretnom poslovnom okruženju, kompanije moraju da promene i transformišu svoje kreativne i stvaralačke procese. Prema tome, javlja se potreba prelaska sa konvencionalnog i tradicionalnog dizajna proizvoda na dizajn koji je okrenut doživljajima koje ćemo sticati tokom upotrebe istog. Dizajniranje novog i uzbudljivog potrošačkog doživljaja zahteva holistički pristup, uzimajući u obzir različite nivoe interakcije i interkonekcije među ljudima, proizvodima i okruženjima. Na celokupno potrošačko iskustvo može uticati mnogo toga, te bi trebalo ramotriti i adresirati potrebe ciljnih grupa na mnogo različitih nivoa. Osim toga, kreiranje određenog proizvoda i krajnjeg, korisničkog doživljaja ne zahteva samo i isključivo vođenje računa o potrebama potrošača. Naime, kompanije bi se trebalo pozabaviti i pitanjima većeg društvenog značaja, kao što su održivost i svest o ekološkim izazovima i problemima.

Komplikovanost ovog procesa zahteva napuštanje tradicionalnih načina dizajna i prelazak na takozvanu metodu dizajna razmišljanja. Upravo ova metoda obezbeđuje nam neophodan okvir za strukturisanje i transformisanje procesa proizvodnje.

Kakav uticaj ima softversko rešenje pod nazivom CATIA i 3DEXPERIENCE platforma, na kojoj se ono nalazi, na proces menjanja razmišljanja o samom dizajnu, otkrivamo vam u narednim redovima.

3DEXPERIENCE platforma, CATIA i uticaj na digitalnu transformaciju

catia softversko resenje cadcam data

3DEXPERIENCE platforma podržava dizajn razmišljanja, jer povezuje ljude, timove, podatke i kreira virtuelne univerzume koji omogućavaju dizajnerima da donose informisane odluke, u bilo kom trenutku, u bilo kojoj fazi procesa razvoja. S obzirom na to da savremeno doba zahteva brzo reagovanje na izazove, timski rad i saradnju tokom celog procesa proizvodnje, ovakva platforma veoma je brzo utemeljila put digitalnoj transformaciji. Ova platforma i softver CATIA unutar nje, veoma uspešno poboljšavaju tačnost i efikasnost dizajna. U okviru ovog softverskog rešenja nalaze se brzi i napredni alati za 3D modeliranje, koji umnogome skraćuju vreme dizajniranja proizvoda, pretvarajući jednostavne 2D skice u fascinantne 3D modele, omogućavajući vam da, u svakom trenutku, imate opciju VR (virtual reality) pregleda procesa. Realizovanje proizvoda na kreativan i jedinstven način, koristeći savršenu integraciju inženjeringa i projektovanja, omogućeno je upotrebom ovog softvera. Sve ovo dodatno skraćuje vreme od početka procesa dizajniranja do izlaska na tržište i krajnjih korisnika.

Ono što je posebna vrednost koju dati softver nosi sa sobom jeste mogućnost potpunog integrisanja procesa unutar ekosistema preduzeća, ali i dobavljača. Čini se da transformacija poslovanja od korišćenja ručnih, tradicionalnih do savremenih, digitalizovanih alata modeliranja i saradnje ne bi bila efikasna bez upotrebe ovakvih softverskih rešenja i platformi. Stoga, ne čudi ni njihova važnost u modernom svetu.

Zašto je dizajn važan za krajnji, korisnički doživljaj?

Dizajniranje i 3D modeliranje je više od stvaranja proizvoda privlačnih ljudskom oku radi povećavanja prodaje i profita. Danas, dizajniranje kreira poslovanje kroz iskustvo i emocije. Ovo znači da je suština zapravo dizajniranje holističkog, inteligentnog i održivog iskustva koje će okruživati proizvod, bez gubitka namere dizajna. Na ovaj način, dizajn ima sposobnost menjanja ljudskog ponašanja kada je održivost u pitanju, privlačenjem ljudi lepim, estetskim i emotivnim iskustvima.

catia softversko resenje cadcam data

Kako bi se postigao ovako visok nivo produktivnosti, stalna razmena i saradnja unutar svih odeljenja i timova je obavezna. Dizajneri bi trebalo da zajedno rade na idejama i razvijaju ih. Kako bi se skratilo vreme i troškovi kreiranja proizvoda i praćenja njegovog životnog ciklusa, timovima se mora obezbediti centralizovana baza podataka.

3DEXPERIENCE platforma i softver CATIA alati su za postizanje ovog cilja i osiguranje da svaka osoba uključena u proces radi sa trenutnom bazom podataka. Na ovaj način, problemi i poteškoće mogu se identifikovati na samom početku projektovanja.

Dakle, fokusiranje na dizajn koji će izazvati pozitivno iskustvo i doživljaj kod potrošača je od krucijalnog značaja za poslovanje.

Na koji način softver CATIA stvara vrhunsko korisničko iskustvo?

Najnaprednije softversko rešenje CATIA u sklopu 3DEXPERIENCE platforme najbolji je put ka kreiranju pozitivnog korisničkog iskustva i poboljšavanju efikasnosti celokupnog procesa stvaranja proizvoda. Na koji način ono to čini?

catia softversko resenje cadcam data

Vrednost ovog softvera isporučuje se kroz transformaciju dizajnerskih studija, tako da budu usredsređeni na korisničko iskustvo koje se stvara pri upotrebi samog proizvoda.

Isto tako, ono potpuno integriše dizajnerske studije i dobavljače u ekosisteme i procese kompanije, tako da se svaki problem eliminiše na vreme i na svaki izazov odgovara spremno.

Ovakav vid modeliranja i dizajniranja proizvoda omogućava vam da u svakom trenutku sarađujete sa članovima vašeg tima i učesnicima u procesu proizvodnje, kako bi se stvorilo najbolje korisničko iskustvo. Bez obzira na to gde se nalazite i u koje vreme su vam neophodne informacije, možete ih dobiti za svega nekoliko sekundi.

Takođe, korišćenjem CATIA alata za 3D modeliranje i dizajn, kao i VR pregleda, drastično se smanjuje vreme od ideje do krajnjeg proizvoda.

Svi ovi faktori deluju zajedno, u sinergiji, kreirajući pozitivno korisničko iskustvo i doživljaj, koji su ključni faktori u plasiranju na tržište i ostvarivanju veoma dobrih rezultata.

Kompanija CADCAM Data može biti vaš partner na putu ka digitalnoj transformaciji poslovanja, kako bi vaš biznis postao konkurentniji i efikasniji, a vaš krajnji proizvod bolji i napredniji

Pročitajte ostale blogove

Prednosti koje inženjeri strojarstva ostvaruju upotrebom 3DEXPERIENCE CATIA softverskog rješenja
Prednosti koje mašinski inženjeri ostvaruju upotrebom 3DEXPERIENCE CATIA softverskog rešenja
3DEXPERIENCE CATIA nudi sve alate koji su mašinskim inženjerima potrebni za rad, ujedno ih
Moć 3D vizualizacije u promociji dizajnerskog nameštaja
Moć 3D vizualizacije u promociji dizajnerskog nameštaja
3D vizualizacija pruža detaljan, jasan i fotorealističan uvid u budući izgled datog objekta koji
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda kao krajnji cilj imaju očuvanje i zaštitu životne sredine od