Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

Zašto vam je potreban savetnik?

Često sam sebi čestitala na velikoj sreći koju sam imala u odabiru područja rada koje me decenijama oduševljavalo, uzbuđivalo i izazivalo. Prošla sam gotovo čitav profesionalni put, a još više vozila i letela kroz profesionalno područje koje jako volim. Počela sam s CAD-om (3D davne 1989!), malo se dotakla CAE-a, nastavila s CAM-om, prvi put se susrela s PDM-om pre ovog milenijuma, nastavila s PLM-om u najširem smislu te reči i njegovom vezom s drugim sistemima u kompaniji.

Kroz sve ove godine i oblasti upoznala sam mnoge savetnike, a vrlo često sam i sama bila i još uvek sam u toj ulozi. I premda se uloga savetnika proširila na sva moguća područja našeg života (savetnici za ishranu, oblačenje, pospremanje, mršavljenje itd.), i dalje se suočavam s pitanjem zašto nam je potreban savetnik prilikom uvođenja poslovnog sistema, platforme ili složenog rešenja. Ako se već pomirimo s činjenicom da nam je potreban, pitamo se zašto to treba platiti. Da li vam zvuči poznato?

Kao što s limenkom prebranca ne dobijamo sat besplatnog savetovanja za zdravu ishranu, ili 2-3 sata savetnika za odeću nisu uključeni u cenu prilikom kupovine novog kupaćeg kostima, kupovina novog softverskog rešenja koje zahteva složeniju primenu ne uključuje rad konsultanta. Konsultantu je trebalo mnogo godina da savlada oblast za koju savetuje. Izvodio je mnoge projekte, sarađivao sa raznim kompanijama, rešavao razne probleme. Zbog toga je neophodno razmisliti o tome šta konsultant može da donese, kako najbolje iskoristiti njegovo znanje i iskustvo u oblasti koju sami ne savladavamo najbolje. Dobro je imati savetnika kako ne biste morali da „otkrivate toplu vodu“, da bi se vaš tim manje nervirao i da biste lakše rešavali probleme. I to definitivno opravdava investiciju!

Moći ćete da razgovarate sa dobrim savetnikom, naučićete mnogo od njega, moći ćete da se posvađate s njim, da ga krivite za sve što ne ide po planu i u najboljem slučaju da održavate kontakt dugi niz godina nakon završenog posla u vašoj kompaniji. I vredi mnogo – i za vas i za savetnika.

 

Piše: Davorka Vilus Vičič, CADCAM Lab

Pročitajte ostale blogove

Digitalna transformacija kao revolucija procesa proizvodnje
Digitalna transformacija kao revolucija procesa proizvodnje
Digitalna transformacija kao revolucija procesa proizvodnje pruža proizvođačima nove načine za
mecodes cadcam
MECODES
MECODES predstavlja rešenje koje omogućava kolaboraciju MCAD i ECAD rešenja. Uvodi novu
modsim cadcam
MODSIM
Integrisano modeliranje i simulacija, poznato kao MODSIM, pruža inženjerima mogućnost da na
Simulia Abaqus
SIMULIA Abaqus
SIMULIA Abaqus predstavlja najbolji i najkompletniji skup rešenja za nelinearnu analizu konačnih