Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

Zašto je CATIA kraljica CAD softvera?

Intervju sa studentom koji piše seminarski rad na temu poređenja nabavne cene najčešćih CAD alata i povrata ulaganja.

Juče sam imala vrlo zanimljiv intervju sa studentom koji piše seminarski rad na temu poređenja nabavne cene najčešćih CAD alata i povrata ulaganja.

Zanimalo ga je koliko košta osnovna licenca za softversko rešenje CATIA. Bio je pomalo iznenađen cenom, što je bila dobra polazna osnova za raspravu o različitim potrebama različitih korisnika, o različitim proizvodima i njihovoj složenosti, broju komponenti u sklopovima ili proizvodima i o broju kompanija koje razvijaju i proizvode takve proizvode. Razgovor se vodio i na temu površina i mogućnosti njihovog dizajna, kao i kompozita i njihovih karakteristika. Najmanje od svega se koriste mogućnosti snimanja i ponovne upotrebe dizajnerskog znanja koje pruža CATIA softver.

I sama sam mišljenja da postoji odgovarajući alat za svaki zadatak. Isto se odnosi i na CAD alate pa je pre kupovine potrebno dobro definisati potrebe i udubiti se u proces dizajniranja. Takođe je potrebno razmotriti šta ćemo raditi za 3 ili 5 godina i pružiti mogućnost nadogradnje izabranog softvera dodatnim funkcionalnostima (npr. MKE analiza, CAM, tehnološki postupci, planiranje i simulacija proizvodnje), kao i mogućnost povezivanja sa ostalim sistemima koje koristimo u kompaniji (PLM, ERP, CRM itd.).

Ako radite sa velikim sklopovima i složenim površinama i ako želite da prikupite znanje o dizajnu i osigurate mogućnosti nadogradnje, CATIA je logičan izbor koji će brzo opravdati troškove kupovine i doneti očekivani rast.

Piše: Davorka Vilus Vičič, CADCAM Lab

Pročitajte ostale blogove

PLM u industriji
PLM u industriji
Generalno govoreći, PLM rešenja i softveri koriste se za upravljanje svakim korakom životnog
Digitalna transformacija kao revolucija procesa proizvodnje
Digitalna transformacija kao revolucija procesa proizvodnje
Digitalna transformacija kao revolucija procesa proizvodnje pruža proizvođačima nove načine za
mecodes cadcam
MECODES
MECODES predstavlja rešenje koje omogućava kolaboraciju MCAD i ECAD rešenja. Uvodi novu
modsim cadcam
MODSIM
Integrisano modeliranje i simulacija, poznato kao MODSIM, pruža inženjerima mogućnost da na