Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

Virtuelna stvarnost u softveru CATIA

Virtuelna stvarnost (VR, Virtual Reality) je izraz koji se koristi za računarski generisana 3D okruženja koja omogućavaju korisniku pristup i interakciju sa alternativnom stvarnošću. Primenjiva je u inženjeringu, marketingu, prodaji, ljudskim resursima, za nadgledanje projekata i kolaboraciju članova tima. Ima sve širu primenu u brojnim industrijama, od automobilske i vazduhoplovne, do proizvodne industrije, energetike, arhitekture i brodogradnje. U proces 3D projektovanja, VR uređaj uvodi još jednu dimenziju.

Možete da budete u interakciji sa svojim 3D modelima, da u razmeri 1:1 ili većoj pregledate sve delove nekog sklopa i virtuelno izvršite inspekciju međusobnog položaja komponenti, vršite demontažu i montažu, merenja ili validaciju, analizirate ergonomiju itd.

Šta je VR uređaj:

  • predstavlja najnoviju tehnologiju u procesu razvoja korišćenjem CAD softvera
  • omogućava da virtuelno istražite, iskusite i ocenite kompletan proizvod pre izrade fizičkog prototipa ili finalnog proizvoda
  • potpuno je kompatibilan sa softverskim rešenjem CATIA V5 i platformom 3DEXPERIENCE
  • je pristupačan i veoma lak za upotrebu

Implementacijom uređaja za simulaciju virtuelne stvarnosti omogućeno je da prikazujete velike količine 3D podataka direktno u svojoj izvornoj CAD aplikaciji bez ograničenja u pogledu rezolucije, veličine, oblika i bez potrebe za konverzijom podataka ili rizikom od gubitka istih.

Pojedinačna integracija sa softverskim rešenjima poput CATIA ili DELMIA ili implementacija na sveobuhvatnu poslovnu platformu 3DEXPERIENCE donose potpuno novi nivo iskustva i omogućavaju potpunu manipulaciju podacima i interakciju sa njima u virtuelnom modu, što rezultuje boljim razumevanjem podataka i ostavlja mogućnost maksimalnog unapređenja.

Funkcija CAD softvera je da automatizuju i dokumentuju proces projektovanja, a uređaj za virtuelnu realnost omogućava da sve isprojektovano iskusite u virtuelnom okruženju. Na taj način se preciznije i jednostavnije uočavaju nepravilnosti i prevenira izrada skupih prototipova, dok se gotovo potpuno ne otklone greške. Manje fizičkih prototipova i bolja komunikacija omogućavaju značajne uštede, brže plasiranje proizvoda na tržište, a mogućost greške je svedena na minimum.

Rešenja kompanije CADCAM Grupa mogu podići projektovanje na znatno viši nivo, implementacijom VR uređaja na softversko rešenje CATIA, čime se dobija jedna nova dimenzija.

Neke od glavnih prednosti implementacije VR uređaja na softver CATIA su:

  1. Pregled, analiza i validacija sklopa ili kompletnog proizvoda VR omogućava projektantima, dizajnerima, prodajnim i marketing osobama, kupcima, da pomoću virtuelnog modela proizvoda pregledaju i analiziraju proizvod u kontekstu validacije konstrukcije i dizajna, montaže i demontaže, provere ergonomije, provere vizuelnih karakteristika proizvoda itd.
  2. Unapređene metode obuka Kompanije mogu da unapređuju metodologiju obuke svojih zaposlenih, pre finalizovanja proizvodnje i izrade prototipa, kao i nakon izrade proizvoda i njegove eksploatacije. Zaposleni mogu da steknu realan osećaj kako će proizvod izgledati i mogu efikasno prezentovati proizvod potencijalnim kupcima i plasirati ga na tržište.
  3. Rano otkrivanje nedostataka Kako bi se izbegli eventualni nedostaci u procesu projektovanja i omogućio redizajn pre finalizacije, VR pomaže inženjerima da identifikuju potencijalne probleme i otklone nepravilnosti. Ovo je veoma korisna fukcionalnost, jer se smanjenjem mogućnosti za pojavu grešaka, maksimalno redukuju nepotrebni troškovi.
  4. Simulacija realnih situacija Inženjeri mogu gotovo fizički da zakorače u svoj isprojektovani prostor i realnije iskuse delove ili proizvode. VR im na taj način pruža mogućnost da na vreme uvide sve nepravilnosti i spreče eskalaciju problema.
  5. Poboljšana komunikacija i osluškivanje tržišta Odobrenja u procesu projektovanja, na koja se često dugo čeka i zbog kojih se proizvod može kasnije plasirati na tržište, znatno se brže sprovode. Projektanti i finalni kupci, mogu sa različitih lokacija da pristupe istom virtuelnom svetu, što im znatno olakšava komunikaciju i razumevanje odnosno pomaže pri definisanju instrukcija za naknadne izmene i to u realnom vremenu i pre finalne porudžbine.

Pročitajte ostale blogove

Moć 3D vizualizacije u promociji dizajnerskog nameštaja
Moć 3D vizualizacije u promociji dizajnerskog nameštaja
3D vizualizacija pruža detaljan, jasan i fotorealističan uvid u budući izgled datog objekta koji
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda kao krajnji cilj imaju očuvanje i zaštitu životne sredine od
Izbjegnite burnout uz DELMIA Ortems
Izbegnite „burnout“ uz Ortems
Stres na radnom mestu je situacija u kojoj razni faktori vezani za posao u interakciji sa radnikom
Kako maksimalno iskoristiti proizvodne kapacitete?
Koristite rešenje DELMIA Advanced Planning and Scheduling (APS).