Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

Trendovi digitalizacije

O digitalnoj transformaciji i uvođenju PLM-a

Trendovi u razvoju novih tehnologija menjaju se brže nego ikad. Ni PLM nije pošteđen promena koje se dešavaju na globalnom tržištu. Sve veći izazovi tržišta sa kojima se organizacije svakodnevno suočavaju dodatno su ubrzani i naglašeni posledicama pandemije virusa Korona.

Možda je jedan od najvećih izazova u vreme pandemije za razvojno-proizvodne organizacije bio pristup informacijama. Informacije u većini takvih organizacija najčešće se nalaze ili u papirnom obliku ili u različitim formatima unutar pojedinih odeljenja, predstavljajući tzv. „silose“ informacija. Dislociranost i nemogućnost pristupa tačnim informacijama u realnom vremenu, mnogim organizacijama zadale su dosta glavobolje tokom pandemijske krize. Ovo je samo jedan od primera neophodnosti uvođenja PLM-a kroz digitalne tehnologije.

Trendi digitalizacije_ CADCAM

Sa samo jednim primerom, pitanje digitalizacije poslovanja postalo je prioritet na svim nivoima korporativnog upravljanja. Zanimljiv članak na temu trendova digitalne transformacije organizacija za engineering.com, napisao je Piter A. Bilelo (Peter A. Bilello), predsednik i izvršni direktor CIMdata-e. U članku je opisano 12 pokretača digitalne transformacije.

Dve tačke mi se posebno čine zanimljivim kao ideja i jedan od prvih koraka u digitalnoj transformaciji i uvođenju PLM-a:

End to end (E2E)

End to end (E2E) povezanost je možda i najznačajnija ideja. Povezivanje životnog ciklusa razvoja proizvoda od definisanja zahteva do proizvodnje i isporuke jedna je od osnovnih ideja PLM-a. Saradnja ljudi kroz procese od početka do kraja uz pomoć novih tehnologija najkraći je opis veze „End to End“. Tokom ovog procesa omogućen je nesmetan protok informacija, eliminišu se „silosi“ informacija i omogućava pristup potrebnim informacijama u realnom vremenu.

Upravljanje podacima i precizno definisani procesi

Upravljanje podacima i precizno definisani procesi sastavni su deo prethodne tačke. Precizno definisani procesi unutar organizacije neophodan su preduslov i jedan od prvih koraka potrebnih za uspešno sprovođenje digitalne transformacije. Procesi definišu na koji način ćemo upravljati podacima. Te dve celine po pravilu najčešće predstavljaju početne projekte implementacije PLM-a.

Svakako će u narednom periodu jedan od najvažnijih aspekata digitalne transformacije, a samim tim i implementacije PLM-a, biti digitalizacija upravljanja procesima i podacima. Ostali trendovi su naravno zanimljivi za razmatranje i sigurno jedan od logičnih pravaca kojih se treba pridržavati pri donošenju strateških odluka za implementaciju digitalnih tehnologija.

Ono što bih ja lično dodala kao neizostavan trend u razvoju novih digitalnih tehnologija, svakako je razvoj poslovnih platformi. Veliki proizvođači softvera već godinama razvijaju poslovne platforme i neke od njih spremno pokrivaju veliki deo PLM procesa. Svakako će biti zanimljivo videti za koje tehnologije će se organizacija odlučiti tokom implementacionih projekata.

Piše: Inda Balagic (Solution and Business Consultant, PMP Project manager), CADCAM Group

Pročitajte ostale blogove

7 razloga zašto su CATIA V5 inženjeri izabrali 3DEXPERIENCE platformu
Kako bismo vam pomogli na putu ka inovacijama i usvajanju digitalne transformacije poslovanja,
Napredne mogućnosti u dinamičkom planiranju proizvodnje
Napredne mogućnosti u dinamičkom planiranju proizvodnje daju vam uvid u rešavanje specifičnih
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda kao krajnji cilj imaju očuvanje i zaštitu životne sredine od