Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

Šta povezuje PLM i LEGO kocke?

Pre skoro pola veka, kada sam bila vrlo mala, bila sam ponosni vlasnik LEGO kocki. Na moje veliko iznenađenje i pomalo na žaljenje uže i šire porodice, više sam volela da se igram kockama nego lutkama. LEGO kocke iz tog vremena, naravno, nisu mogle da se uporede sa današnjim, ali već tada su imale jednu osobinu kojoj se i danas divim – modularnost.

Moj set je imao sve potrebno za „izgradnju“ kuća. Pored običnih kockica, za kuće su mogli da se koriste i prozori, vrata, pločice, dimnjaci i ograda. Čak je i podloga mogla da bude siva ili zelena, tako da biste mogli da napravite više gradskih ili više seoskih kućica. Ali ono što je omogućilo bezbroj kombinacija kuća iz istih blokova, bila je upravo modularnost.

Zar to nije poželjno danas? Za mnoga preduzeća prelazak na modularnu strukturu proizvoda važan je strateški prioritet, kojim kompanija može značajno smanjiti troškove proizvodnje, istovremeno osiguravajući širok spektar gotovih proizvoda. I upravo to potrošači žele – proizvod napravljen samo za nas.

Verovatno se pitate koja je ovde veza sa PLM-om. Kako drugačije nego PLM-om upravljati velikim brojem konfiguracija, njihovim varijantama i podvarijantama, bibliotekama standardnih delova, 150% razvojnim sastavnicama, koje opisuju proizvod i materijal proizvoda, prema kojem se pravi odgovarajuća kombinacija modula?

Nikad se nisam umorila od LEGO kocki. Onda sam na poklon dobila elektro set Mehanotehnike. Ali o tome neki drugi put.

Piše: Davorka Vilus Vičič, CADCAM Lab

Pročitajte ostale blogove

PLM u industriji
PLM u industriji
Generalno govoreći, PLM rešenja i softveri koriste se za upravljanje svakim korakom životnog
Digitalna transformacija kao revolucija procesa proizvodnje
Digitalna transformacija kao revolucija procesa proizvodnje
Digitalna transformacija kao revolucija procesa proizvodnje pruža proizvođačima nove načine za
mecodes cadcam
MECODES
MECODES predstavlja rešenje koje omogućava kolaboraciju MCAD i ECAD rešenja. Uvodi novu
modsim cadcam
MODSIM
Integrisano modeliranje i simulacija, poznato kao MODSIM, pruža inženjerima mogućnost da na