Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

Najvažniji korak u digitalnoj transformaciji

Digitalna transformacija(DX) se u velikoj meri oslanja na dokazane industrijske prakse (Industrija 3.0) i digitalnim alatima omogućava da se snažnije zakorači u inovacije, veći fokus na kupca i još bolju efikasnost.

Čuvenu rečenicu iz naslova (parafrazirano) izgovorio je Arjan Sissing, potpredsednik nemačkog DHL-a, i zaista ne može biti bliže istini. „Svi pričaju o tome, niko ne zna kako se to radi, ali svi misle da su ostali već u tome“, rekao je, ističući da je na kraju priče najvažnije odvažiti se i početi. Zašto je to tako?

Potrebno je dosta vremena da se tehnološke inovacije slegnu i dostignu fazu „dominantnog dizajna“. Trenutak kada industrija prepozna nesumnjive koristi koje donose i počne masovno da ih primenjuje. Ni digitalna transformacija (DX) se ovde ne razlikuje. Put do tehnološke zrelosti u domenu digitalne transformacije za Hrvatsku je trajao predugo.

Dok se Evropa industrijalizovala, mi smo bili, ne samo paralizovani ratom, već i nazadovali zbog posledica privatizacije, koja je nanela težak udarac industriji. Preostale kompanije su se fokusirale na opstanak – sažimanje, fokus na ključna tržišta i oprezna ulaganja u smanjenje troškova. Preduzetništvo je zabeležilo značajan rast tek poslednjih godina, ali čak i ovde više govorimo o individualnim uspesima nego o preduzetničkom talasu. DX se u velikoj meri oslanja na proverenu industrijsku praksu (Industrija 3.0) i digitalnim alatima omogućava da se snažnije zakorači u inovacije, veći fokus na kupca i još bolju efikasnost – optimizaciju procesa i digitalizaciju.

U takvim uslovima oprez prisutan u hrvatskoj industriji je razumljiv, ali ne i opravdan.

Generalni direktor izvrsne kompanije mora biti fokusiran na poslove koji kompaniju čine konkurentnom. Proširenje osnovnog tržišta i smanjenje troškova glavna su briga takvih ljudi koji ne ostavljaju vremena za eksperimentisanje sa novim tehnologijama. Traže se dokazana rešenja koja mogu osigurati brz povraćaj ulaganja i nositi minimalan rizik. S druge strane, informacije sa stranog tržišta govore o beskompromisnom koraku zapadnih fabrika u DX-u i velikim ulaganjima koja to prate. Tada se takav lider oseća razapet između potrebe da se digitalni jaz nekako premosti prema zapadnoj konkurenciji i nedostatka dobre prakse i pouzdanog partnera u svom okruženju.

Dobra vest za njih je da ta rešenja i dalje postoje i da se već deset godina koriste u ostatku EU. Ima dosta izvrsnih primera u domaćoj industriji (Rimac, AD Plastik, Končar …), ali ona, de facto, tek postaju standard. „Naša iskustva pokazuju da se u Hrvatskoj proizvodne kompanije uglavnom bore sa ograničenjima ERP sistema. To je obično u području praćenja životnog ciklusa proizvoda (tj. proizvodne dokumentacije) i složenog planiranja proizvodnih procesa, na kojima većina ERP sistema pada“, kaže dr Drago Cmuk, poslovni direktor CADCAM Grupe. Ova područja su ujedno i najsloženiji delovi DX-a, ali donose najveće uštede i značajno povećavaju efikasnost.

„Digitalne platforme poput 3DEXPERIENCE koje objedinjuju digitalnu proizvodnju na zapadu su standard i naši partneri to dobro razumeju. Shvataju da će se ili tehnološki i procesno uklopiti u svetske lance vrednosti, ili sutra neće postojati.“ naglašava. U našem regionu kompanije su sklone razvijanju sopstvenih rešenja i skeptične su prema rešenjima koja ne mogu da „opipaju“ u svojoj blizini. Zbog toga obično gube mnogo novca i vremena na dugotrajnom razvoju delimičnih rešenja i proširenju ERP funkcionalnosti. Tu s vremenom nalete na zid. Recept za uspeh je jednostavan: usredsredite se na ono u čemu ste najbolji i prepustite se proverenom sistemskom integratoru koji će vam pomoći da napravite digitalni proboj. Uz dobro definisanu strategiju, prvi koraci u unapređenju i automatizaciji procesa takođe će doneti značajne uštede. Situacija sa virusom Korona dovela je Hrvatsku u izvanredan položaj.

Granični problemi i usredsređenost industrije na zatvaranje lanaca snabdevanja u nacionalnom ili „close by“ okruženju doveli su zemlje izvan EU ili nedostupne automobilom van fokusa (npr. Bugarska i Rumunija), stvarajući odlični priliku za Hrvatsku koju treba iskoristiti. Neophodan preduslov za ovo je tehnološki iskorak i zato je vreme da prestanemo da razgovaramo romantično – i da se bacimo na posao. Ovakve prilike se ne pružaju često.

Piše: Drago Cmuk, CADCAM Group

Pročitajte ostale blogove

7 razloga zašto su CATIA V5 inženjeri izabrali 3DEXPERIENCE platformu
Kako bismo vam pomogli na putu ka inovacijama i usvajanju digitalne transformacije poslovanja,
Napredne mogućnosti u dinamičkom planiranju proizvodnje
Napredne mogućnosti u dinamičkom planiranju proizvodnje daju vam uvid u rešavanje specifičnih
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda kao krajnji cilj imaju očuvanje i zaštitu životne sredine od