Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

Koliko košta digitalna transformacija?

Preširoko i previše nedefinisano pitanje, mnogi će reći. Ali praksa je pokazala da se upravo ovo pitanje vrti u mislima naših klijenata nakon uspešne analize i demonstracije rešenja.

Preširoko i previše nedefinisano pitanje, mnogi će reći. Ali praksa je pokazala da se upravo ovo pitanje vrti u mislima naših klijenata nakon uspešne analize i demonstracije rešenja.

Mi u CADCAM-u pomažemo kompanijama da proizvode stvaraju kvalitetnije, brže i jeftinije kroz implementaciju digitalne platforme 3DEXPERIENCE. Sarađujemo sa brzorastućim kompanijama kao što je Rimac, ali i sa vodećim industrijama poput Končara, AD Plastika i drugih i za njih su takva pitanja svakodnevna. Osim toga, predajem Digitalnu transformaciju (ili DX) u poslovnim školama i često vidim to pitanje i u glavama menadžera kojima predajem. Svesni su da nema besplatnog ručka i to pitanje investicije često ostaje u vazduhu.

Pre nego što odgovorimo na to pitanje, definišimo pojmove. Digitalna transformacija danas je potrošen pojam sa preširokim spektrom značenja. Mnogi ga menjaju digitalizacijom, procesom u kome se određene informacije prenose iz analognog u digitalni oblik. Drugi veruju da je to softver koji treba „uvesti“ i on će pomoći, ali moraće da zaposle još dvoje da bi ga održavali i troje za unos podataka. Ali DX nije samo digitalizacija, ona je daleko više i u poslovanju donosi ogromnu razliku u efikasnosti.

DX počinje u trenutku kada određena tehnologija prouzrokuje promenu u načinu rada preduzeća i time stvori konkurentsku prednost na tržištu. Ta promena može biti drastična i tada govorimo o disrupciji ili može biti postepena – kada govorimo o operativnoj izvrsnosti. DX se može napraviti u različitim delovima poslovanja: poslovnom modelu, odnosu s kupcima ili operacijama. U većini slučajeva sama transformacija nije nešto potpuno novo za kompaniju. Češće je to poznati problemrešen na efikasniji način. S druge strane, cena je mnogo veća od iznosa koju smo spremni da platimo za digitalnu transformaciju. Razmotrimo ovo na primeru.

Netflix je ove godine procenjen na 194 milijarde dolara. Počeo je kao online servis za iznajmljivanje DVD-a, koje je slao poštom na kućne adrese. Njihov glavni konkurent u to vreme bio je Blockbuster, poslovni gigant sa skoro 1.000 prodavnica širom sveta za iznajmljivanje i prodaju DVD-a. 2000 godine, izvršni direktor Blockbustera odbio je da kupi Netflix za 50 miliona dolara, koji je tada trebalo da pomogne Blockbusteru da napravi online servis za iznajmljivanje DVD-a. (Toliko je Blockbuster u to vreme zarađivao samo od godišnjih zaostalih obaveza). Bivši izvršni direktor Blockbustera Džim Kiz (Jim Keyes) rekao je 2008. godine: „Netflix nije ni na radaru u smislu konkurencije.“ Međutim, u roku od samo dve godine – Blockbuster je bankrotirao. Važno je shvatiti da je generalni direktor koji se odluči da ne ulaže u digitalnu transformaciju zapravo odlučio da sve uloži u tradicionalno poslovanje i tada rizikuje opstanak. Takvi lideri će često reći da nemaju dovoljno informacija za digitalnu transformaciju ili da treba kvantifikovati sva moguća rešenja, rizike itd. i to je obično njihov izgovor. S druge strane, moderni lideri shvataju da samo ulaganje u DX može garantovati njihov opstanak. Prilikom odlučivanja, povraćaj ulaganja je veoma važan faktor, kao i rizici koje nije jednostavno izračunati. To je ono što profesionalci poput CADCAM-a i rade i tačno iskazuju.

Ali pravo pitanje nije koliko su ti brojevi tačni već u koju kutiju ćemo staviti svoja sredstva za narednih 5 godina. U šta ćemo uložiti? U onu na kojoj piše „Samo tako dalje“ ili onu gde piše „Digitalno“?

Prilikom donošenja strateških odluka kao što je investicija u Industriju 4.0, izbor je jednostavan – ne menjajte ništa i gledajte konkurenciji u leđa ili budite inovativni i uz minimalan rizik napravite tehnološki iskorak i tako zadržite ili preuzmite vodstvo na tržištu. Na kraju, odgovor na pitanje iz naslova je surovo jednostavan i stravično oštar. Ako ne ulažete u DX ili samo zakasnite, to vas može koštati svega što imate!

 

Izvor: Drago Cmuk (CADCAM Group) za Poslovni dnevnik 

Pročitajte ostale blogove

7 razloga zašto su CATIA V5 inženjeri izabrali 3DEXPERIENCE platformu
Kako bismo vam pomogli na putu ka inovacijama i usvajanju digitalne transformacije poslovanja,
Napredne mogućnosti u dinamičkom planiranju proizvodnje
Napredne mogućnosti u dinamičkom planiranju proizvodnje daju vam uvid u rešavanje specifičnih
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda kao krajnji cilj imaju očuvanje i zaštitu životne sredine od