Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

Kako da efikasno upravljate proizvodno orijentisanim procesima?

Savremene poslovne prilike zahtevaju alate koji omogućavaju kvalitetno upravljanje i kontrolu nad proizvodno-orijentisanim procesima.

Upravljanje i kontrolu nad procesima dodatno otežava i činjenica da su proizvodi sve kompleksniji. To znači da su veći zahtevi za procese montaže, logistike, ali i za multidisciplinarno inženjerstvo.

Kvalitet poslovnih procesa se direktno preslikava na uspešnost kompanije. Kako bi ostale konkurentne, kompanijama treba rešenje koje omogućava sve navedeno i, istovremeno, omogućava izgradnju baze znanja, odnosno dokumentovanje intelektualne svojine kompanije.Za navedene probleme kompanije uglavnom imaju mnoštvo različitih rešenja – alata. Podaci koje dobijemo iz različitih alata nisu međusobno povezani i to onemogućava brzo i efikasno dobijanje informacija. Najbolji način za istovremeno postizanje ovih ciljeva je pravilna upotreba rešenja za upravljanje životnim ciklusom proizvoda (PLM – Product Lifecycle Management).

CADCAM Grupa je pionir u regionu u implementaciji PLM rešenja

Poslovne platforme rešavaju probleme i većeg i manjeg prioriteta. U prošlosti je upravljanje životnim ciklusom proizvoda bilo ograničeno limitiranim mogućnostima IT tehnologija i nepovezanim procesima. Danas, upravljanje životnim ciklusom proizvoda predstavlja strategiju koja uključuje ceo radni vek, sve procese tokom celog životnog veka proizvoda, deljenje informacija i procesa između različitih učesnika.

PLM predstavlja skup sistematizovanih metoda koje služe za usmeravanje procesa konstruisanja, dizajna, distribucije, čuvanja i ponovnu upotrebu informacija. Zapravo se radi o pristupu u kom su procesi i podaci jednako važni. Fokus je i na onome što se proizvodi, kao i na načinu na koji se proizvodi.

 • Svi podaci se čuvaju na jednom mestu
 • Sva komunikacija se odvija preko istog alata
 • Menadžment može lakše da prati tok celog razvojnog i proizvodnog procesa i može intervenisati u realnom vremenu, ukoliko dođe do poteškoća
 • Iskustvo koje je u praksi dobijeno bude iskorišćeno za optimizaciju proizvodne linije
 • Razvoj proizvoda je ubrzan upotrebom interne baze znanja
 • Može se preciznije odrediti kako će razvoj i proizvodnja uticati na produktivnost, efikasnost, fleksibilnosti i troškove na osnovu istorijskih podataka koji se automatski čuvaju u bazi
 • Više partnera sa različitih lokacija uključeno je u razvoj i proizvodnju u realnom vremenu

Poslovne platforme za upravljanje životnim ciklusom proizvoda podržavaju sve procese koji se vezuju za proizvod i pružaju kontrolisani pristup podacima. U praksi to znači da su povezana CAD, CAM i CAE softverska rešenja za konstruisanje, simuliranje i izradu tehničke dokumentacije, PDM rešenja za upravljanje dokumentacijom, proizvodni procesi i upravljanje, optimizacija proizvodnje, kontrola kvaliteta, logistika i isporuka proizvoda krajnjem kupcu.

Rešenje koje vam CADCAM može implementirati prati proizvod od ideje preko proizvodnje do kupca. To znači da osim CAD modela, crteža, sastavnica, specifikacija, NC kodova, rezultata testiranja i slično, na jednom mestu se nalaze i podaci o dobavljačima, marketingu, prodaji, servisu i drugim službama koje su na neki način učestvovale u životnom ciklusu proizvoda.

Takvo sveobuhvatno rešenje treba da bude intuitivno, a sa druge strane dovoljno snažno kako bi moglo da podrži sve procese. Rešenje koje vam CADCAM Grupa prezentuje je podrška efikasnoj saradnji između različitih odeljenja, omogućuje ponovnu upotrebu podataka i pruža relevantne informacije za svakog korisnika.

Jedinstvena poslovna platforma

Kroz saradnju sa CADCAM Grupom, implementacijom 3DEXPERIENCE poslovne platforme moguće je zameniti više različitih sistema, uskladiti i povezati sve procese i odeljenja unutar kompanije, ali i one van nje. Strateška odluka o implementaciji je prilika za poboljšanje organizacije i procesa kompanije.

Neke od ušteda su:

 • kraće vreme i manji troškovi razvoja proizvoda,
 • optimizacija proizvodnje i zaliha,
 • kraće vreme do isporuke proizvoda,
 • kraće vreme do pronalaska potrebne informacije, što na kraju rezultira znatnim uštedama u ceni krajnjeg proizvoda.

Osim implementacije na opremi kod korisnika (On Premise) veliku prednost donosi upotreba on Cloud rešenja, odnosno implementacija na udaljenoj serverskoj infrastrukturi. Sa jedinstvenom poslovnom platformom 3DEXPERIENCE, koja omogućava kontrolu nad svim proizvodnim procesima – od ideje do realizacije, moguće je unaprediti celokupno poslovanje i postići znatne uštede. Kako bismo rešenje adekvatno definisali i prilagodili potrebama vašeg poslovanja, u saradnji sa vama radimo inicijalnu procenu poslovne vrednosti (Business Value Assessment) na osnovu koje dajemo predlog poboljšanja i unapređenja.

 

Pročitajte ostale blogove

Moć 3D vizualizacije u promociji dizajnerskog nameštaja
Moć 3D vizualizacije u promociji dizajnerskog nameštaja
3D vizualizacija pruža detaljan, jasan i fotorealističan uvid u budući izgled datog objekta koji
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda kao krajnji cilj imaju očuvanje i zaštitu životne sredine od
Izbjegnite burnout uz DELMIA Ortems
Izbegnite „burnout“ uz Ortems
Stres na radnom mestu je situacija u kojoj razni faktori vezani za posao u interakciji sa radnikom
Kako maksimalno iskoristiti proizvodne kapacitete?
Koristite rešenje DELMIA Advanced Planning and Scheduling (APS).