Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

Digitalna pandemija

Transformacija poslovanja vođena nuždom

Ja uopšte nisam sklon da zlu pripisujem bilo kakve pozitivne epitete, ali u teškim trenucima često je potrebno tražiti bilo kakvu dobru posledicu nekog zla i tako ublažiti ili bar oterati teške misli. Prisilna izolacija i rad od kuće mogu se ponekad, uz malo sreće i puno truda, pretvoriti u pravu poslovnu priliku. Pokušaću ovde da istaknem nekoliko primera neupitne praktične vrednosti za digitalnu transformaciju (DX) koje su posledica virusa Korona. Biće vam potrebno samo malo strpljenja… i loš smisao za humor.

Mere koje nam je nametnuo virus Korona prilično su ekstremne: mnoge kompanije su „na aparatima“ i potpuno je legitimno pitati se kada će se sve ovo završiti. Ali za privatni sektor je još važnije pitanje: Kako uspešno poslovati dok sve ovo traje?

Iako smo navikli da slušamo o poslovnim problemima, postoje konkretne prilike koje je pandemija donela u poslovni svet. Zaronimo malo u to i pokušajmo da izvučemo neke koristi:

Prekid.

U svetu brzih tehnoloških promena, zaustaviti se i razmisliti privilegija je samo najhrabrijih. Brojne studije pokazale su da je vreme uloženo u preispitivanje smera, načina rada, organizacije i kulture rada – ono koje daje najveći povraćaj ulaganja. Zašto to onda ljudi ne rade više i češće? Prvi razlog je sigurno stvar nedostatka hitnosti, a drugi je: to je izuzetno teško. Potrebno je „zastati“ – stati sa dosadašnjim tokom aktivnosti i zapitati se da li je ovo najefikasniji način rada. To znači zaustaviti složene procese koji su u toku i dovesti u pitanje sopstveni dizajna sistema. Naša podsvest će učiniti sve da pobegne od teških zadataka (hint: setite se samo neuspešnih dijeta). U kriznim vremenima „business as ususal“ postaje oksimoron. To je prekid koji se ne može ignorisati. I to je prilika koju treba iskoristiti.

Digitalni impuls.

Ova situacija je nesumnjivo pokazala kako se digitalne tehnologije mogu koristiti više i pametnije, bez previše pitanja. Od države, koja je preko noći pečate zamenila digitalnim potpisom i počela da prihvata e-mail zahteve, do kompanija koje su postavile sopstvene platforme za saradnju i omogućile ljudima da sarađuju u digitalnom okruženju na najkompleksnijim izazovima. Npr. Rimac automobili koriste digitalnu platformu 3DEXPERIENCE, koja omogućava ne samo saradnju velikog broja inženjera u procesima 3D dizajna, konstruisanja, planiranja projekata i proizvodnje, već i u istovremenom inženjerstvu (gde je moguće da više inženjera istovremeno radi na istom projektu / 3D modelu). Poznata je činjenica da je osećaj hitnosti neizbežni deo svake transformacije. E pa, ovde se radi se o nečemu… malo jačem od osećaja. I dolazi u digitalnom obliku, jer samo digitalne tehnologije mogu premostiti jaz stvoren izolacijom.

Kreativnost.

DX zahteva od menadžmenta kompanije i zaposlenih posebnu sposobnost da preosmisle poslovanje, pronađu bolje načine i prokrče nove puteve pomoću tehnoloških inovacija. Nova situacija predstavlja izazov koji je plodno tlo za inovacije. Sve što lider treba da uradi je da nabavi „seme“ (tehnologija + digitalne inovacije) i podstakne zaposlene. Koje seme? To je pitanje potreba i strategije … ali bez obzira na izbor semena, to je prilika da se seme zasadi, stvore uslovi i prati kako ono raste. Prilika koje nam donosi digitalna pandemija ima mnogo više, nabrojao sam samo nekoliko. Ali nadam se da vas je ovaj mali pregled podstakao na najteži deo: da zastanete i razmotrite kakav tehnološki iskorak (osim Zoom-a) možete da napravite kako bi i vas uhvatila digitalna pandemija i donela vam strateški iskorak u poslovanju. Za mene lično je donela uštedu vremena na putovanjima i podsticaj da to iskoristim za pisanje serije članaka o digitalnoj transformaciji.

Piše: Drago Cmuk, CADCAM Group

Pročitajte ostale blogove

7 razloga zašto su CATIA V5 inženjeri izabrali 3DEXPERIENCE platformu
Kako bismo vam pomogli na putu ka inovacijama i usvajanju digitalne transformacije poslovanja,
Napredne mogućnosti u dinamičkom planiranju proizvodnje
Napredne mogućnosti u dinamičkom planiranju proizvodnje daju vam uvid u rešavanje specifičnih
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda kao krajnji cilj imaju očuvanje i zaštitu životne sredine od