Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

Digitalna pandemija

Transformacija poslovanja vođena nuždom

Ja uopšte nisam sklon da zlu pripisujem bilo kakve pozitivne epitete, ali u teškim trenucima često je potrebno tražiti bilo kakvu dobru posledicu nekog zla i tako ublažiti ili bar oterati teške misli. Prisilna izolacija i rad od kuće mogu se ponekad, uz malo sreće i puno truda, pretvoriti u pravu poslovnu priliku. Pokušaću ovde da istaknem nekoliko primera neupitne praktične vrednosti za digitalnu transformaciju (DX) koje su posledica virusa Korona. Biće vam potrebno samo malo strpljenja… i loš smisao za humor.

Mere koje nam je nametnuo virus Korona prilično su ekstremne: mnoge kompanije su „na aparatima“ i potpuno je legitimno pitati se kada će se sve ovo završiti. Ali za privatni sektor je još važnije pitanje: Kako uspešno poslovati dok sve ovo traje?

Iako smo navikli da slušamo o poslovnim problemima, postoje konkretne prilike koje je pandemija donela u poslovni svet. Zaronimo malo u to i pokušajmo da izvučemo neke koristi:

Prekid.

U svetu brzih tehnoloških promena, zaustaviti se i razmisliti privilegija je samo najhrabrijih. Brojne studije pokazale su da je vreme uloženo u preispitivanje smera, načina rada, organizacije i kulture rada – ono koje daje najveći povraćaj ulaganja. Zašto to onda ljudi ne rade više i češće? Prvi razlog je sigurno stvar nedostatka hitnosti, a drugi je: to je izuzetno teško. Potrebno je „zastati“ – stati sa dosadašnjim tokom aktivnosti i zapitati se da li je ovo najefikasniji način rada. To znači zaustaviti složene procese koji su u toku i dovesti u pitanje sopstveni dizajna sistema. Naša podsvest će učiniti sve da pobegne od teških zadataka (hint: setite se samo neuspešnih dijeta). U kriznim vremenima „business as ususal“ postaje oksimoron. To je prekid koji se ne može ignorisati. I to je prilika koju treba iskoristiti.

Digitalni impuls.

Ova situacija je nesumnjivo pokazala kako se digitalne tehnologije mogu koristiti više i pametnije, bez previše pitanja. Od države, koja je preko noći pečate zamenila digitalnim potpisom i počela da prihvata e-mail zahteve, do kompanija koje su postavile sopstvene platforme za saradnju i omogućile ljudima da sarađuju u digitalnom okruženju na najkompleksnijim izazovima. Npr. Rimac automobili koriste digitalnu platformu 3DEXPERIENCE, koja omogućava ne samo saradnju velikog broja inženjera u procesima 3D dizajna, konstruisanja, planiranja projekata i proizvodnje, već i u istovremenom inženjerstvu (gde je moguće da više inženjera istovremeno radi na istom projektu / 3D modelu). Poznata je činjenica da je osećaj hitnosti neizbežni deo svake transformacije. E pa, ovde se radi se o nečemu… malo jačem od osećaja. I dolazi u digitalnom obliku, jer samo digitalne tehnologije mogu premostiti jaz stvoren izolacijom.

Kreativnost.

DX zahteva od menadžmenta kompanije i zaposlenih posebnu sposobnost da preosmisle poslovanje, pronađu bolje načine i prokrče nove puteve pomoću tehnoloških inovacija. Nova situacija predstavlja izazov koji je plodno tlo za inovacije. Sve što lider treba da uradi je da nabavi „seme“ (tehnologija + digitalne inovacije) i podstakne zaposlene. Koje seme? To je pitanje potreba i strategije … ali bez obzira na izbor semena, to je prilika da se seme zasadi, stvore uslovi i prati kako ono raste. Prilika koje nam donosi digitalna pandemija ima mnogo više, nabrojao sam samo nekoliko. Ali nadam se da vas je ovaj mali pregled podstakao na najteži deo: da zastanete i razmotrite kakav tehnološki iskorak (osim Zoom-a) možete da napravite kako bi i vas uhvatila digitalna pandemija i donela vam strateški iskorak u poslovanju. Za mene lično je donela uštedu vremena na putovanjima i podsticaj da to iskoristim za pisanje serije članaka o digitalnoj transformaciji.

Piše: Drago Cmuk, CADCAM Group

Pročitajte ostale blogove

PLM u industriji
PLM u industriji
Generalno govoreći, PLM rešenja i softveri koriste se za upravljanje svakim korakom životnog
Digitalna transformacija kao revolucija procesa proizvodnje
Digitalna transformacija kao revolucija procesa proizvodnje
Digitalna transformacija kao revolucija procesa proizvodnje pruža proizvođačima nove načine za
mecodes cadcam
MECODES
MECODES predstavlja rešenje koje omogućava kolaboraciju MCAD i ECAD rešenja. Uvodi novu
modsim cadcam
MODSIM
Integrisano modeliranje i simulacija, poznato kao MODSIM, pruža inženjerima mogućnost da na