Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

Dan planete Zemlje

Na korak smo od očuvanja planete – digitalna transformacija uveliko čeka.

Da je važno voditi računa o prirodi i očuvanju okoline, učili su nas još u osnovnoj školi. Zašto na to često zaboravljamo?

Šta nam se to desi? Ispiti, posao, novac… život. Čudno, jer život bez zdrave životne sredine ne postoji. Zato je važno da se s vremena na vreme toga podsetimo i uradimo sve što možemo kako bismo je zaštitili, kako na individualnom, tako i na kompanijskom nivou.

Potrošnja papira u firmama predstavlja oko 75% ukupnog otpada koji firma proizvede. Svaki zaposleni iskoristi više od 2000 papira godišnje. Osim što predstavlja veliki trošak za kompaniju, masovna upotreba papira ima nepogodne efekte i na okolinu.

Danas 85% proizvedenog papira dolazi od šuma, a samo 15% od reciklaže ili drveća zasađenog baš u te svrhe. Pored činjenice da doprinosi deforestaciji, koja je skočila za 77% tokom pandemije (po istraživanju GLAD laboratorije sa univerziteta Merilend), proizvodnja papira zahteva ogromnu količinu vode. Naime, proizvodnja jedne tone (=17 stabala) iziskuje 100 000 litara vode. A onda kada se proces proizvodnje završi, papir se prenosi avionima ili drumskim transportom i postaje još jedan izvor zagađenja.

Na taj način proizvodnja papira doprinosi globalnom zagrevanju povećavanjem emisije gasova sa efektom staklene bašte i predstavlja treći po redu industrijski proces po procentu zagađenja vode, vazduha i zemljišta.

Digitalna rešenja uveliko su prisutna kako bi umanjila troškove poslovanja i doprinela efikasnosti, ali istovremeno imaju veliki udeo u zaštiti životne sredine. Iako je digitalizacija vođena prvenstveno potrebama kompanija, nesumnjivo ima pozitivan efekat na planetu. Prelazak sa klasične papirne dokumentacije na elektronsko poslovanje možemo posmatrati i kao ekološki gest.

Međutim, digitalizacija se često još uvek posmatra sa strahom, kao uljez, a ne rešenje. Možda se plašimo da će nam oduzeti ono ljudsko u nama, da će nas otuđiti. Moramo da prevaziđemo predrasude i shvatimo da je digitalizacija prednost i način da sačuvamo ljudskost i sam naš opstanak, jer zdrava životna sredina jeste osnova za očuvanje ljudske egzistencije i održivog razvoja društva.

Ako tražimo razlog zbog kojeg je naša životna sredina ugrožena, to svakako nije savremena nauka i tehnologija već ponašanje čoveka i njegov loš odnos prema prirodi i njenim bogatstvima.

Na korak smo od očuvanja planete – digitalna transformacija uveliko čeka.

Sačuvajmo zemlju, vodu i vazduh – sačuvajmo našu Planetu. Srećan Dan planete Zemlje!

Piše: Isidora Ristić, CADCAM Data

Pročitajte ostale blogove

Digitalna transformacija kao revolucija procesa proizvodnje
Digitalna transformacija kao revolucija procesa proizvodnje
Digitalna transformacija kao revolucija procesa proizvodnje pruža proizvođačima nove načine za
mecodes cadcam
MECODES
MECODES predstavlja rešenje koje omogućava kolaboraciju MCAD i ECAD rešenja. Uvodi novu
modsim cadcam
MODSIM
Integrisano modeliranje i simulacija, poznato kao MODSIM, pruža inženjerima mogućnost da na
Simulia Abaqus
SIMULIA Abaqus
SIMULIA Abaqus predstavlja najbolji i najkompletniji skup rešenja za nelinearnu analizu konačnih