Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

Dan planete Zemlje

Na korak smo od očuvanja planete – digitalna transformacija uveliko čeka.

Da je važno voditi računa o prirodi i očuvanju okoline, učili su nas još u osnovnoj školi. Zašto na to često zaboravljamo?

Šta nam se to desi? Ispiti, posao, novac… život. Čudno, jer život bez zdrave životne sredine ne postoji. Zato je važno da se s vremena na vreme toga podsetimo i uradimo sve što možemo kako bismo je zaštitili, kako na individualnom, tako i na kompanijskom nivou.

Potrošnja papira u firmama predstavlja oko 75% ukupnog otpada koji firma proizvede. Svaki zaposleni iskoristi više od 2000 papira godišnje. Osim što predstavlja veliki trošak za kompaniju, masovna upotreba papira ima nepogodne efekte i na okolinu.

Danas 85% proizvedenog papira dolazi od šuma, a samo 15% od reciklaže ili drveća zasađenog baš u te svrhe. Pored činjenice da doprinosi deforestaciji, koja je skočila za 77% tokom pandemije (po istraživanju GLAD laboratorije sa univerziteta Merilend), proizvodnja papira zahteva ogromnu količinu vode. Naime, proizvodnja jedne tone (=17 stabala) iziskuje 100 000 litara vode. A onda kada se proces proizvodnje završi, papir se prenosi avionima ili drumskim transportom i postaje još jedan izvor zagađenja.

Na taj način proizvodnja papira doprinosi globalnom zagrevanju povećavanjem emisije gasova sa efektom staklene bašte i predstavlja treći po redu industrijski proces po procentu zagađenja vode, vazduha i zemljišta.

Digitalna rešenja uveliko su prisutna kako bi umanjila troškove poslovanja i doprinela efikasnosti, ali istovremeno imaju veliki udeo u zaštiti životne sredine. Iako je digitalizacija vođena prvenstveno potrebama kompanija, nesumnjivo ima pozitivan efekat na planetu. Prelazak sa klasične papirne dokumentacije na elektronsko poslovanje možemo posmatrati i kao ekološki gest.

Međutim, digitalizacija se često još uvek posmatra sa strahom, kao uljez, a ne rešenje. Možda se plašimo da će nam oduzeti ono ljudsko u nama, da će nas otuđiti. Moramo da prevaziđemo predrasude i shvatimo da je digitalizacija prednost i način da sačuvamo ljudskost i sam naš opstanak, jer zdrava životna sredina jeste osnova za očuvanje ljudske egzistencije i održivog razvoja društva.

Ako tražimo razlog zbog kojeg je naša životna sredina ugrožena, to svakako nije savremena nauka i tehnologija već ponašanje čoveka i njegov loš odnos prema prirodi i njenim bogatstvima.

Na korak smo od očuvanja planete – digitalna transformacija uveliko čeka.

Sačuvajmo zemlju, vodu i vazduh – sačuvajmo našu Planetu. Srećan Dan planete Zemlje!

Piše: Isidora Ristić, CADCAM Data

Pročitajte ostale blogove

7 razloga zašto su CATIA V5 inženjeri izabrali 3DEXPERIENCE platformu
Kako bismo vam pomogli na putu ka inovacijama i usvajanju digitalne transformacije poslovanja,
Napredne mogućnosti u dinamičkom planiranju proizvodnje
Napredne mogućnosti u dinamičkom planiranju proizvodnje daju vam uvid u rešavanje specifičnih
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda kao krajnji cilj imaju očuvanje i zaštitu životne sredine od