Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

3DEXPERIENCE platforma u Formuli 1

Popularnost Formule 1 značajno je porasla prošle godine zahvaljujući trećoj sezoni Netfliksove dokumentarne serije Formula 1: Drive to Survive i ta činjenica nas je podstakla da malo popričamo o softveru koji timovi koriste.

Iz Bahreina u Abu Dabi ne prevoze se samo gume i bolidi već i kompjuterski hardver. Određeni pokušaji promene dizajna i konstrukcije mogu preopteretiti hardver, s obzirom na velike količine podataka na koje se oslanja, i često su izvor frustracije za konstruktore, dizajnere i druge inženjere koji moraju da budu na vrhuncu onoga što tehnologija dozvoljava. Poslednjih godina počela je uzbudljiva faza pojednostavljenja IT infrastrukture i nadogradnje postojećeg softvera kompanije Dassault Systemes, ENOVIA PLM i CATIA V5 CAD, na najnoviju verziju platforme 3DEXPERIENCE.

Upotreba 3DEXPERIENCE platforme pojednostavljuje i ubrzava rad i smanjuje vreme potrebno da se promene dizajna završe u proizvodnji.

S obzirom na velike timove i različite hardverske postavke i verzije softvera, ova nadogradnja je trebalo da se izvrši bez prekidanja gustog rasporeda trkačke sezone. Trud se isplatio, jer inženjeri sada mogu da pristupe podacima preko raznih uređaja, modifikuju složene 3D modele i još mnogo toga, gde god da se nalaze u svetu.

3DEXPERIENCE na jednom mjestu prikuplja sve podatke o cjelokupnom proizvodnom procesu kako bi u svakom trenutku bili dostupni svima koji ih trebaju, od dizajnera i inženjera do prodajnih timova i uprave. Osigurava nesmetanu suradnju i iznimno brzu razmjenu informacija između svih timova u organizaciji, kao i s vanjskim partnerima.

Ali šta je 3DEXPERIENCE platforma? 3DEXPERIENCE prikuplja sve podatke o celokupnom proizvodnom procesu na jednom mestu tako da su u svakom trenutku dostupni svima kojima su potrebni, od dizajnera i inženjera do prodajnih timova i menadžmenta. Osigurava neprekidnu saradnju i izuzetno brzu razmenu informacija između svih timova u organizaciji, kao i sa spoljnim partnerima.

S druge strane, 3DEXPERIENCE CATIA koristi kapacitete za inovacije za kompanije svih veličina u svim industrijama isporukom revolucionarnih rešenja za dizajn produktivnosti koju pokreće platforma za saradnju.

Pruža čitav spektar kolaborativnog virtuelnog dizajna sledeće generacije, uključujući sistemski inženjering, dizajn oblika, mašinski inženjering i inženjering opreme, ponovnu upotrebu znanja kompanije, kao i simulacije.

Tok rada od ideje i konstrukcije do trke zahteva mnogo vremena i inženjerskih resursa u industriji motosporta. Svaka nova sezona donosi nove FIA propise koji izazivaju timove da za vrlo kratko vreme proizvedu najbolji bolid, koji će zablistati na prvoj startnoj poziciji početkom sledeće sezone.

Za brži protok informacija, bolju saradnju između timova, ažurno deljenje datoteka i jedan izvor informacija, većina timova koristi platformu 3DEXPERIENCE. Poznavajući prednosti platforme 3DEXPERIENCE, jasno nam je zašto je koriste timovi Formule 1, kao što su Ferari, Mercedes, Aston Martin, Alpine, Mclaren, Alfa Romeo, Haas.

Quotes icon
Svaka milisekunda se računa u Formuli 1 – ne samo na stazi već u svakoj fazi života bolida od početka dizajna do poslednje trke u sezoni.

Benjamin Hamzić,
DELMIA Ortems Specialist, CADCAM Grupa
Benjamin Hamzić  - DELMIA Ortems Specialist, CADCAM Grupa Testimonial BG

Benjamin Hamzić, specijalista za softverska rešenja CATIA i Ortems iz kompanije CADCAM Grupa, kao veliki ljubitelj Formule 1, naveo je da je pored dobrih budžeta i izgleda bolida veoma važna i strategija. Međutim, kao specijalista za softversko rešenje CATIA, navodi da je izuzetno važno dobro dizajnirati bolid, poštujući sva pravila Formule 1. „U Formuli 1TM je svaka milisekunda važna – ne samo na stazi već u svakoj fazi života bolida od početka dizajna do poslednje trke u sezoni.”

Konkurentska prednost 3DEXPERIENCE platforme u timovima Formule 1 je u tome što se dizajn i simulacije delova mogu odvijati u jedinstvenom virtuelnom okruženju. Inženjeri se mogu fokusirati na inovacije, vreme razvoja se smanjuje, saradnja između odeljenja je poboljšana. Primer za to je Aston Martin F1TM koji je koristio softver kompanije Dassault Systemes CATIA V5 za razvoj, ali da bi poboljšali performanse, prešli su na Dassault Systemes 3DEXPERIENCE platformu.

Meklaren se takođe odlučio za Dassault Systemes V6 PLM rešenja za integrisani razvoj dizajna, analizu i upravljanje, ENOVIA V6 koja oblikuje kolaborativne inovacijske mogućnosti McLaren Racing-a pružajući jedinstvenu IP referencu za inženjering, intelektualnu svojinu i upravljanje poslovnim procesima. 3DEXPERIENCE CATIA koristi se za rad u CAD-u poboljšavajući efikasnost razvoja.

 

Quotes icon
Pošto od detinjstva strastveno pratim Formulu 1, fascinantno mi je da radim sa istim softverskim rešenjem kao vrhunski timovi. F1 je zabavni park za razvojne inženjere, a sada nam je dostupan jednim klikom.

Davor Tomić,
Account Manager, CADCAM Grupa
Davor Tomić  - Account Manager, CADCAM Grupa Testimonial BG

„Pošto od detinjstva strastveno pratim Formulu 1, fascinantno mi je da radim sa istim softverskim rešenjem kao vrhunski timovi. F1 je zabavni park za razvojne inženjere, a sada nam je dostupan jednim klikom.“ – rekao je Davor Tomić, Account Manager CADCAM Grupe.

Ako vaša kompanija traži i najmanju prednost u odnosu na konkurenciju i želite da zauzmete vrhunsku poziciju u svojoj industriji, ne oklevajte da nas kontaktirate i dobijete isto softversko rešenje kao većina timova Formule 1.

Zanimaju me i ostale teme centra znanja

Moć 3D vizualizacije u promociji dizajnerskog nameštaja
Moć 3D vizualizacije u promociji dizajnerskog nameštaja
3D vizualizacija pruža detaljan, jasan i fotorealističan uvid u budući izgled datog objekta koji
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda kao krajnji cilj imaju očuvanje i zaštitu životne sredine od
Izbjegnite burnout uz DELMIA Ortems
Izbegnite „burnout“ uz Ortems
Stres na radnom mestu je situacija u kojoj razni faktori vezani za posao u interakciji sa radnikom
Kako maksimalno iskoristiti proizvodne kapacitete?
Koristite rešenje DELMIA Advanced Planning and Scheduling (APS).