Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

Kako planiranje i optimizacija proizvodnje postaju poslastica

Uz softversko rešenje DELMIA Ortems

Avgust je, a to znači da se borimo sa visokim letnjim temperaturama. Sunce prži, vazduh je težak i ljudi traže način da se izbore sa vrućinom. Ali kako?

Jedan od omiljenih načina rashlađivanja je ukusna smrznuta poslastica u kojoj mnogi od nas uživaju – sladoled! Želite li da saznate više o ovoj slatkoj poslastici?

Slatka statistika

Vratimo se unazad, od vremena kada je „hrana nalik sladoledu“ nastala u Kini 618-97 godine pa do danas. Ko jede najviše sladoleda? Utvrđeno je da Novozelanđani drže rekord za najveće potrošače sladoleda od 28,3 litara po osobi godišnje, dok su Amerikanci na drugom mestu sa prosekom od 20,81 litara, a Australijanci na trećem mestu. Ova područja su već godinama među tri najbolja potrošača sladoleda!

Osveženje proizvodnjom sladoleda

Mogu li se navike konzumiranja sladoleda promeniti? Ako dođe do promena, kako se proizvođači sladoleda nose sa tim? Kako se upravlja neizvesnošću po pitanju količine zaliha? Osim toga, vreme i temperatura su faktori koji određuju šta i kada će se proizvoditi.

Pošto je sezona važan faktor, proizvođači sladoleda moraju da se suoče sa velikim neizvesnostima i promenama u potražnji. Potražnja je velika kada je napolju toplo, a mala kada je hladno, ali kada je zapravo idealno vreme za početak proizvodnje? Na kraju krajeva, ključ je u tome da imate pouzdan plan potražnje. Glavni izazov je ne proizvoditi previše i skladištiti višak zaliha, a istovremeno biti spreman za leto osiguravajući dostupnost i ispunjenost na policama.

Proizvođači ne mogu pokrenuti mašine kada počnu da se približavaju prvi topli dani leta. Prekasno je. Obično počinju sa dopunjavanjem zaliha krajem godine, koristeći pouzdane prognoze potražnje i dobro upravljanje zalihama i proizvodnjom. Takođe bi trebalo da budu u mogućnosti da promene svoj početni plan kada to potražnja opravda, da vide uticaj ovih promena na lanac snabdevanja i preduzmu odgovarajuće mere.

Suština pametnog planiranja sa DELMIA Ortems

Planiranje i optimizacija zaliha obično počinje 6 do 8 meseci unapred. Ovo osigurava da pravi proizvodi budu dostupni u pravim količinama u jeku sezone. Uz visoku vidljivost svakog aspekta lanca snabdevanja, promene se odražavaju odmah. Na primer, ove promene u potražnji mogu dovesti do kasnijeg početka pretproizvodnje, što smanjuje zalihe i smanjuje obrtni kapital. Tokom sezone potrebna je detaljna analiza, kako bi se prilagodili planovi kada se faktori promene. Ako proizvodni proces to dozvoljava, proizvođači mogu brzo izvršiti promene kako bi se pridržavali plana potražnje.

U stvari, način proizvodnje i distribucije preoblikuje se u svetlu rastućih inovacija i globalizacije. Ove promene otkrivaju ometajuće sile iz ljudskih i industrijskih aktivnosti koje mogu dovesti do prekoračenja vitalnih resursa. Dakle, koji je put napred? To znači podsticanje održivijeg poslovanja za sve, posebno u oblasti proizvodnje sladoleda.

Za proizvođače sladoleda to je ravnoteža između ispunjavanja narudžbina, zaliha i troškova proizvodnje. Za prosečnog potrošača sladoleda, međutim, pitanje je mnogo jednostavnije: čokolada ili vanila?

Zanimaju me i ostale teme centra znanja

Moć 3D vizualizacije u promociji dizajnerskog nameštaja
Moć 3D vizualizacije u promociji dizajnerskog nameštaja
3D vizualizacija pruža detaljan, jasan i fotorealističan uvid u budući izgled datog objekta koji
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda
MODSIM i održivi razvoj proizvoda kao krajnji cilj imaju očuvanje i zaštitu životne sredine od
Izbjegnite burnout uz DELMIA Ortems
Izbegnite „burnout“ uz Ortems
Stres na radnom mestu je situacija u kojoj razni faktori vezani za posao u interakciji sa radnikom
Kako maksimalno iskoristiti proizvodne kapacitete?
Koristite rešenje DELMIA Advanced Planning and Scheduling (APS).