Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

Očekujemo procvat digitalne transformacije u Sloveniji i regiji

Intervju za portal Tovarna Leta

U intervjuu Zlatka Šimuneca za portal Tovarna leta saznaćete o počecima i širenju CADCAM Grupe, napretku u digitalnoj transformaciji proizvodnih kompaniji u regiji posljednjih godina, uticaju pandemije na digitalnu transformaciju i poslovnim očekivanjima i planovima za 2021. godinu. Pročitaćete nešto i o dobrim praksama i projektima u kompaniji Rimac Automobili i Pipistrel Vertical Solutions, kao i o prednostima programskog rešenja CADCAM Grupe MECODES (Mechatronic Collaboration Design Solution) – jedinstveni paket rešenja za saradnju inženjera ECAD-a i MCAD-a u razvoju elektromehaničkih proizvoda.

Ceo intervju na slovenačkom jeziku možete pročitati na Finance portalu Tovarna leta.

Quotes icon
Naša vizija je da postanemo prvi izbor u korišćenju digitalnih tehnologija u razvojnim i proizvodnim kompanijama i prepoznati sistemski integrator, sposoban da odgovori na najveće izazove digitalne transformacije u regiji i EU.

Zlatko Šimunec,
vlasnik i izvršni direktor CADCAM Grupe
Zlatko Šimunec  - vlasnik i izvršni direktor CADCAM Grupe Testimonial BG

Prevod intervjua:

Želimo da uspostavimo bazu znanja i nesebično je delimo s korisnicima, jer su digitalne tehnologije vrlo složene i zahtevaju multidisciplinarno znanje, rekao je Zlatko Šimunec, vlasnik i direktor CADCAM Grupe.

Naša vizija je da postanemo prvi izbor u korišćenju digitalnih tehnologija u razvojnim i proizvodnim kompanijama i prepoznati sistemski integrator, sposoban da odgovori na najveće izazove digitalne transformacije u regiji i EU, kaže Zlatko Šimunec, vlasnik i direktor kompanije i dobavljač softvera za upravljanje životnim ciklusom proizvoda (PLM) i kompjuterski potpomognuto dizajniranje, CADCAM Group sa sedištem u Zagrebu. Grupa, koja ove godine slavi 30 godina postojanja, ima blizu 70 zaposlenih u četiri zemlje, pored Hrvatske, i Slovenije (od 2001.), Srbije i Bosne i Hercegovine.

Vaš poslovni put započeo je pre tri decenije osnivanjem kompanije za razvoj medicinskih uređaja za rehabilitaciju oštećenog sluha. Šta Vas je podstaklo na ovo?

Interes za razvoj elektronskih sklopova razvio se već u studentskim danima, kada sam počeo da radim na projektima za razvoj elektromedicinskih uređaja.

Moj prvi posao kao inženjera bio je u proizvodnoj kompaniji RIZ na odseku medicinske elektronike, gde smo ja i moj tim razvili prve medicinske dijagnostičke uređaje u kardiologiji i neurologiji, poput EKG uređaja, monitora, defibrilatora i složenih EEK uređaja. Tada me profesor Vladimir Kozina pozvao da zajedno razvijemo digitalni uređaj za odgodu rehabilitacije oštećenog sluha za SUVAG centar u Zagrebu. Prema verbotonalnoj metodi ovog centra, slični centri deluju u više od 70 zemalja. Za mene je ovo bila prava prekretnica i izazov za pokretanje vlastitog posla.

Plan nam je da se proširimo na evropsko tržište u području upotrebe i uvođenja digitalnih tehnologija, a MECODES želimo da proširimo i na svetsko tržište, kaže Zlatko Šimunec, vlasnik i direktor CADCAM Grupe.

Slušne aparate dizajnirali ste u svojoj kompaniji uz pomoć CAD softvera. Koliko napredna je bila konstrukcija kompjutera u to vreme?

Tačno, medicinski uređaji već su tada razvijeni sa softverskim alatima CAD (Computer Aided Design) i CAM (Computer Aided Manufacturing), ali devedesetih je to bila prava „svemirska tehnologija“.

U to je vreme ovo bio prvi CAD i CAM softverski alat na ličnim računarima u našem području, koji se koristio za projektovanje elektronskih uređaja, štampanih ploča i koji se takođe koristio za pripremu proizvodnje.

Bile su to zaista pionirske godine u uvođenju CAD i CAM tehnologije u jugoistočnoj Europi.

Nakon nekoliko godina, kompanija se usredsredila na prodaju hardvera i softvera za dizajn hardvera. Koliki je izazov bio ovaj skok?

Da, bio je to kvantni preskok s jedne tehnologije na drugu, ali već sam stekao neko iskustvo s razvojem medicinskih uređaja. Morali su biti funkcionalni i pouzdani te mali, pametni i estetski. Dakle, ovo je bio logičan nastavak mog životnog puta kao preduzetnika i programera.

Formirali smo multidisciplinarni tim inženjera mašinstva i elektrotehnike koji su uspeli da odgovore na zahteve tržišta uvođenjem mehaničke i elektronske CAD i CAM tehnologije i metodologije rada kako bismo mogli da implementiramo nova rešenja u svoje kupce. Ovo je bila prva transformacija CADCAM Grupe iz razvojne kompanije u kompaniju koja nudi celokupna rešenja i uvodi moderne CAD i CAM tehnologije u druge kompanije.

Kada ste shvatili da kompanija može uspešno proširiti svoje poslovanje i izvan granica Hrvatske?

To je bio prirodni razvojni put. Tada je slovenačko tržište bilo tehnološki i inovativno najnaprednije, zbog čega smo se prvo proširili na Sloveniju. Dobili smo veliku potražnju od slovenačkih kompanija za uvođenje CAD i CAM tehnologija.

Najveća prekretnica bilo je uspostavljanje veće razvojne skupine u Cimosu u Kopru. Tada smo u Razvojnom centru Cimosa predstavili programski alat CATIA za CAD dizajn. Ovo je bio još jedan veliki izazov, jer je u to vreme CATIA bila najzahtevniji, ali ujedno i najbolji CAD softverski alat na UNIX radnim stanicama, što je Cimosu pomoglo da postane jedna od vodećih kompanija u automobilskoj industriji u Sloveniji.

Nakon uspešne implementacije, mnoge su druge slovenačke kompanije želele slediti isti put i predstaviti isti koncept razvoja proizvoda.

Danas je programsko rešenje CATIA, koje je razvio Dassault Systemes, vodeće softversko rešenje u regiji Jadrana, a sa 3DEXPERIENCE platformom za praćenje životnog ciklusa proizvoda imamo više od 430 zadovoljnih korisnika.

Danas CADCAM grupa posluje na četiri tržišta, tako da imate dobar uvid u aktivnosti proizvodnih kompanija na polju digitalne transformacije. Kako ocenjujete njihov napredak u digitalnoj transformaciji poslednjih godina?

Slovenija je ujedno i najnaprednija država u regiji na ovom polju, gdje je digitalna transformacija započela pre mnogo godina. Moram naglasiti da uglavnom radimo u automobilskoj industriji i industriji industrijske opreme, koje su prilično konzervativne i nisu sklone uvođenju novih tehnologija dok se na to ne nateraju. Stoga smo morali uložiti puno energije kako bismo uverili naše partnere i podstakli ih da koriste digitalnu tehnologiju, jer će jedino tako moći održati konkurentnu poziciju na tržištu.

U tu svrhu potencijalnim korisnicima nudimo priliku da naši stručnjaci naprave BVA (Business Value Assessment) analizu, gde nakon analize stanja u kompaniji predlažemo poboljšanja uz pomoć digitalnih tehnologija. Temelj je poboljšanje razvojnih i proizvodnih procesa i stvaranje pilot-projekta koji pokazuje doprinos digitalne transformacije. Stoga zajedno donosimo predloge za poboljšanje razvojnih i proizvodnih procesa i metodologija rada.

Koje je ubrzanje, prema Vašim zapažanjima, dala pandemija digitalnoj transformaciji?

Kompanije su danas prisiljene razmišljati o prilagođavanju novim okolnostima. Sve muče pitanja kako rešiti situaciju da deset radnika ne može doći na posao zbog infekcije ili samoizolacije, kako organizovati proizvodnju, kako nastaviti razvoj, osigurati efikasan rad celog tima i tako dalje.

I na kraju, ali ne najmanje važno, kompanije se takođe suočavaju s pitanjima o tome šta će se dogoditi kada se pandemija završi, kada se tržište probudi i povećaju narudžbine, kako će u to vreme odgovoriti na zahteve i želje kupaca.

Zaključak je vrlo jednostavan. Potrebno je ulagati u digitalne tehnologije i uspostaviti nove digitalne procese.

Računari treba da obavljaju uobičajene zadatke i da pokreću procese, a ljudi bi trebali samo vršiti kontrolu. Dakle, softver mora optimizovati rad zaposlenih, mašina i sirovine i osigurati da proizvodnja ne zavisi previše o spoljašnjim uticajima.

U svakom slučaju, važne su i državna pomoć i podsticaji privredi koji olakšavaju odluku menadžmenta da započne ulaganje u digitalnu transformaciju kompanije.

Rimac Automobili bio je prvi korisnik nove 3DEXPERIENCE platforme koja omogućava rad u centralizovanoj bazi podataka.

CADCAM grupa učestvije u razvoju automobilskih i vazduhoplovnih proizvoda, između ostalog, nizom softverskih rešenja koja nudi i znanjem stručnjaka. Kako biste ocenili saradnju s Rimac Automobilima i Pipistrelom, koje biste projekte dobre prakse istaknuli?

Rimac Automobili bio je naš prvi korisnik na novoj 3DEXPERIENCE platformi. Bio je to zahtevan projekat i za nas i za njih, ali nakon dve i po godine kompanija Rimac predstavila je novi automobil, a više od 200 njihovih zaposlenika istovremeno radi na platformi.

Ovo je rekordno vreme implementacije u poređenju s drugim dugim složenim PLM projektima. Platforma 3DEXPERIENCE omogućava rad u centralizovanoj bazi podataka. Omogućava pristup informacijama o projektu i / ili proizvodu, bez obzira na trenutnu fazu gradnje, a istovremeno pruža vizuelni pregled podataka svim učesnicima u procesu razvoja i pripreme proizvodnje.

Pipistrel je priča za sebe i vrlo sam srećan što sa takvom kompanijom radimo više od deset godina. Pipistrel Vertical Solutions suočio se s izazovom u simulaciji novog električnog aviona SW 128, jer je ispitivanje potrebno za određivanje vlastitih frekvencija i kontrolnih površina aviona te za utvrđivanje pripadajućeg strukturnog prigušenja dugotrajno i izuzetno skupo. Kompanija je koristila softver SIMULIA Abaqus kompanije Dassault Systemes kao rešenje za simulaciju ponašanja novog električnog aviona SW 128 u virtuelnom okruženju.

Pipistrel je simulirao ponašanje novog električnog aviona SW 128 u virtuelnom okruženju pomoću softvera SIMULIA Abaqus kompanije Dassault Systemes.

Dotaknimo se i Vašeg sopstvenog softverskog rešenja MECODES, koje je dobilo zlatnu nagradu GZS za inovaciju za jednu od najboljih inovacija u 2012. godini i danas je priznato u celom svetu. Koje su prednosti MECODES-a koji ubeđuju korisnike?

MECODES (Mechatronic Collaboration Design Solution) jedinstvena je zbirka rešenja za saradnju ECAD-ovih i MCAD-ovih inženjera u razvoju elektromehaničkih proizvoda.

MECODES je posebno dizajniran za saradnju između CATIA V5, Mentor Graphics Xpedition Enterprise, PADS, Altium Designer i CADENCE Allegro softverskih rešenja. Danas imamo elektroniku u sve većem broju proizvoda i stoga je očigledna potreba da inženjeri elektrotehnike i mašinstva komuniciraju brže, bolje i rade na jednom modelu.

MECODES se već koristi u Valeo, Geberit, Gentex, Swatch Group, JoyNext, a trenutno radimo na velikim pilot projektima u Helli, Nemačka i u Grundfosu, Danska.

Glavne prednosti MECODES-a su brži, bolji i jeftiniji razvoj elektromehaničkih proizvoda, jer inženjeri elektrotehnike i mašinstva rade na istom modelu, što zauzvrat dovodi do manje grešaka i naknadnih promena. Konačni proizvod je kvalitetniji i ima kraće vreme izlaska na tržište ili takozvano time-to-market.

Naš MECODES je zbirka rešenja za saradnju ECAD-ovih i MCAD-ovih inženjera u razvoju elektromehaničkih proizvoda, a koristi se u kompanijama Valeo, Geberit, Gentex, Swatch Group, JoyNext, rekao je Zlatko Šimunec.

Kakva su Vaša poslovna očekivanja za 2021. godinu?

Mogu reći da smo 2021. godinu započeli vrlo intenzivno. Tokom pandemije, ne samo da smo zadržali sve profesionalce, već smo zaposlili i nove, pa smo sada spremni odgovoriti na izazove trenutnih korisnika i udovoljiti zahtevima novih kupaca.

Pandemija je podstakla mnoge kompanije na intenzivno razmišljanje o ulaganju u moderne tehnologije i optimizaciji proizvodnje, tako da ove godine očekujemo procvat digitalne transformacije u Sloveniji i regiji.

Koji su Vaši planovi s CADCAM Group za budućnost?

Već 30 godina CADCAM Group jedan je od vodećih pružaoca PLM softverskih rešenja u jugoistočnoj Evropi i pouzdan partner u razvoju proizvoda i digitalnoj transformaciji.

Naša vizija je da postanemo prvi izbor u korišćenju digitalnih tehnologija u razvojnim i proizvodnim kompanijama i prepoznati sistemski integrator, sposoban da odgovori na najveće izazove digitalne transformacije u regiji i EU.

Plan nam je da se proširimo na evropsko tržište u području upotrebe i uvođenja digitalnih tehnologija, a upotrebu MECODES-a želimo da proširimo i na svetsko tržište.

Uz to, želimo da uspostavimo bazu znanja i nesebično je delimo s korisnicima, jer su digitalne tehnologije vrlo složene i zahtevaju multidisciplinarno znanje, od informacijske tehnologije, hardverskih i softverskih rešenja, oblaka, proizvodne tehnologije, metodologije, elektronike, mehanike, fizike, matematički algoritmi, programiranje i tako dalje.

Izvor: Časopis Finance, portal Tovarna leta