Skip to main content
Kontakt
CADCAM Solutions

Pobijedite vrućinu sa sladoledom

Kako planiranje i optimizacija proizvodnje postaju poslastica s DELMIA Ortems

Kako planiranje i optimizacija proizvodnje postaju poslastica s DELMIA Ortems
August je, a to znači da mnogi od nas osjećaju vruće ljetne temperature. Sunce prži, zrak je gust, a dušo, napolju je vruće! Temperature rastu u cijeloj zemlji i ljudi traže način da prevladaju vrućine. Ali kako?

Jedan od omiljenih načina rashlađivanja je ova ukusna smrznuta poslastica u kojoj mnogi od nas uživaju – sladoled! Želite li saznati više o toj slatkoj poslastici?

Slatka statistika

Vratimo vrijeme od vremena kad je “hrana nalik sladoledu” nastala u Kini 618-97 godine naše ere pa do danas. Ko jede najviše sladoleda? Pokazalo se da Novozelanđani drže rekord za najveće konzumente sladoleda od 28,3 litre po osobi godišnje, dok su Amerikanci na drugom mjestu s prosjekom od 20,81 litru, a Australci na trećem mjestu. Ova su područja godinama među tri najbolja potrošača sladoleda!

Osvježenje proizvodnjom sladoleda

Mogu li se navike sladoleda promijeniti? Ako dođe do promjene u navikama sladoleda, kako se proizvođači sladoleda nose s tim? Kako se upravlja neizvjesnošću broja? Osim toga, vrijeme i temperatura faktori su koji određuju što i kada proizvoditi.

Budući da je sezona važan faktor, proizvođači sladoleda moraju se nositi s velikim neizvjesnostima i promjenama potražnje.

Potražnja je velika kada je vani toplo, a manja kada je hladno, ali kada je idealno vrijeme za početak proizvodnje? Na kraju, sve je u tome da imate pouzdan plan potražnje.

Ključni izazov je ne proizvoditi previše i ne skladištiti višak zaliha, a istovremeno biti spreman za ljeto osiguravajući dostupnost i ispunjenost na policama. Proizvođači ne mogu pokrenuti mašine kada se približe prvi topli dani ljeta. To je već prekasno. Obično počinju sa popunjavanjem inventara krajem godine, implementacijom pouzdanih prognoza potražnje, plus dobro upravljanje zalihama i proizvodnjom. Oni također moraju biti u mogućnosti promijeniti svoj početni plan kada to potražnja opravda, vidjeti učinak ovih promjena na lanac snabdijevanja i djelovati u skladu s tim.

Suština pametnog planiranja sa DELMIA Ortems

Planiranje i optimizacija zaliha obično započinju 6 do 8 mjeseci unaprijed. Time se osigurava da su pravi proizvodi dostupni u pravim količinama tijekom vrhunca sezone. Uz visoku vidljivost svakog aspekta opskrbnog lanca, promjene se odražavaju odmah. Na primjer, ove promjene potražnje mogu dovesti do kasnijeg početka pretproizvodnje, što smanjuje zalihe i smanjuje obrtni kapital. Tokom sezone potrebna je detaljna analiza kako bi se prilagodili planovi kada se čimbenici promijene. Ako proizvodni proces to dopušta, proizvođači mogu brzo izvršiti promjene kako bi se pridržavali plana potražnje.

Zapravo, način na koji proizvodimo i distribuiramo preoblikuje se u svjetlu sve većih inovacija, kao i globalizacije. Ove promjene otkrivaju ometajuće sile iz ljudskih i industrijskih aktivnosti koje mogu dovesti do prekoračenja vitalnih resursa. Dakle, koji je put naprijed? To znači poticanje održivijeg poslovanja za sve, posebno u području proizvodnje sladoleda.

Za proizvođače sladoleda to je ravnoteža između ispunjavanja narudžbi, zaliha i troškova proizvodnje. Za prosječnog potrošača sladoleda pitanje je mnogo jednostavnije: čokolada ili vanilija?

Zanimaju me i ostale teme centra znanja

Kako maksimalno iskoristiti proizvodne kapacitete?
Za maksimalno iskorištavanje proizvodnih kapaciteta, koristite rješenje DELMIA Advanced Planning
Koliko košta digitalna transformacija?
Preširoko i premalo definisano pitanje, reći će mnogi. Ipak, praksa je pokazala da se upravo to
Infografika integracije CAD, PLM i ERP sustava
Da li vašoj kompaniji treba PLM ili ERP?
I PLM i ERP imaju osnovni poslovni model koji se zasniva na vlasništvu podataka. Stoga i ERP i PLM