Skip to main content
Kontakt
CADCAM Solutions

Koliko košta digitalna transformacija?

Preširoko i premalo definisano pitanje, reći će mnogi. Ipak, praksa je pokazala da se upravo to pitanje vrti u glavama naših klijenata nakon uspješne analize i demonstracije rješenja.

Preširoko i premalo definirano pitanje, reći će mnogi. Ipak, praksa je pokazala da se upravo to pitanje vrti u glavama naših klijenata nakon uspješne analize i demonstracije rješenja. Mi u CADCAM-u pomažemo kompanijama stvarati proizvode kvalitetnije, brže i jeftinije kroz implementaciju digitalne platforme 3DEXPERIENCE. Radimo s brzorastućim kompnijama poput Rimca ali i s vodećom industrijom poput Končara, AD Plastika i dr. i njima su takva pitanja svakodnevica. Osim toga, predajem Digitalnu transformaciju (DX) na poslovnim školama, i vidim to pitanje često i u glavama menadžera kojima predajem. Oni su svjesni da nema besplatnog ručka, i to pitanje investicije često ostane visjeti u zraku. Prije nego odgovorimo na to pitanje, definišimo termine. Digitalna transformacija danas je potrošeni termin s preširokom lepezom značenja. Mnogi je mijenjaju s digitalizacijom, procesom u kojem se određene informacije iz analognog prebacuju u digitalni Cloud. Drugi smatraju da je to softver koji treba „uvesti“, i on će pomoći, ali će morati zaposliti još dvoje da ga održavaju i troje da unose podatke. Ali DX nije samo digitalizacija, ona je daleko više i u poslovanju donosi ogromnu razliku u učinkovitosti.

Digitalna transformacija počinje u trenutku kada određena tehnologija izazove promjenu u načinu rada poduzeća i time stvori konkurentsku prednost na tržištu. Ta promjena može biti drastična, i tada govorimo o disrupciji ili može biti postepena – kada govorimo o operativnoj izvrsnosti. DX se možda napraviti u različitim dijelovima poslovanja: poslovnom modelu, odnosu s kupcima ili operacijama. U većini slučajeva, sama transformacija nije nešto potpuno novo za kompaniju. Češće je to poznati problem – riješen na učinkovitiji način. Cijena, s druge strane, daleko je više od iznosa koji smo spremni platiti za DX. Razmotrimo to na primjeru.

Netflix je ove godine procijenjen na 194 milijarde dolara. Počeo kao online servis za posuđivanje DVD-a, koje je slao poštom na kućne adrese. Glavna konkurencija im je tada bio Blockbuster, poslovni gigant s gotovo 1000 trgovina širom svijeta za najam i prodaju DVD-a. 2000 godine, CEO Blockbustera odbio je kupiti Netflix za 50 milijuna dolara, koji je tada trebao pomoći Blockbusteru napraviti online servis z posudbu DVD-a. (Toliko je Blockbuster tada zarađivao samo od godišnjih zakasnina). Bivši izvršni direktor Blockbustera, Jim Keyes, rekao je 2008. godine: „Netflix nije ‘ni na radaru u smislu konkurencije. Međutim, u roku od samo dvije godine – Blockbuster je bankrotirao. Važno je razumjeti da je CEO koji se odluči ne ulagati u DX zapravo odlučio uložiti sve u tradicionalno poslovanje i tada riskira opstanak. Takvi će lideri često reći kako nemaju dovoljno informacija za DX ili da treba kvantificirati sva moguća rješenja, rizike i sl. i to im je obično izgovor. S druge strane, moderni lideri razumiju da im jedino ulaganje u DX može garantirati opstanak. Pri odlučivanju vrlo je važan faktor povrat investicije kao i rizici koje nije jednostavno izračunati. To je ono što profesionalci poput CADCAM-a i rade i egzaktno iskazuju.

No pravo pitanje nije koliko su ti brojevi tačni, nego u koju ćemo kutiju staviti svoja sredstva za sljedećih 5 godina. U šta ćemo uložiti? U onu na kojoj piše „Samo tako dalje“ ili onu gdje piše „Digital“?

Prilikom strateških odluka kao investicija u Industriju 4.0 tu je izbor jednostavan – ne mijenjati ništa i gledati konkurenciji u leđa ili biti inovativni te uz minimalan rizik napraviti tehnološki iskorak i tako zadržati ili preuzeti vodstvo na tržištu. Na kraju je odgovor na pitanje iz naslova brutalno jednostavan i stravično oštar. Ako ne ulažete u Digitalnu transformaciju ili samo zakasnite, to vas može koštati svega što imate!