Skip to main content
Kontakt
CADCAM Solutions

Izbjegnite burnout uz DELMIA Ortems

Burnout je stanje emocionalne, tjelesne i psihičke iscrpljenosti uzrokovano pretjeranim i dugotrajnim stresom. Pojavljuje se kada se osjećate preopterećeno, emocionalno iscrpljeno i nesposobno za ispunjavanje stalnih zahtjeva. Kako se stres nastavlja, počinjete gubiti interes i motivaciju koji su vas naveli da preuzmete određenu ulogu.

Izgaranje smanjuje produktivnost i iscrpljuje vašu energiju, zbog čega se osjećate sve bespomoćnije, beznadno, cinično i ogorčeno. Na kraju ćete se možda osjećati kao da nemate više što dati.Negativni učinci izgaranja prelijevaju se u svako područje života – uključujući vaš dom, posao i društveni život..Istovremeno prisustvo više stresora na poslu te dugotrajna izloženosti istima dovodi do sindroma izgaranja na poslu – sindroma burnout, koji može biti udružen s pojavom simptoma anksioznosti i depresije kod radnika.

Stres vezan uz posao je situacija u kojoj čimbenici posla u interakciji s radnikom mijenjaju njegovo psihološko ili fiziološko stanje do te mjere da odstupa od normalnog funkcioniranja. Ti su čimbenici posljedica neodgovarajućih zahtjeva radne okoline, koji su u neskladu s mogućnostima zaposlenih. Stres na poslu povećava mogućnost pojave moždanog i srčanog udara, uništava mentalno zdravlje i skraćuje život. Još prije desetak godina Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je proglasila stres na radnom mjestu svjetskom epidemijom, a od tada se stres na poslu još više povećao zbog produbljene globalne krize i nezaposlenosti.

Quotes icon
Stres u planiranju proizvodnje se nikad u potpunosti ne može izbjeći, ali se drastično smanjio upotrebom DELMIA Ortems APS software-a. Cijeli planerski tim i ostali odjelovi u organizaciji kao što su prodaja, nabava, proizvodnja, logistika i management imaju trenutni uvid u planiranje, u probleme i sudjeluju u rješenjima.

Krunoslav Glavač,
Digital Manufacturing Solutions Manager, CADCAM Grupa
Krunoslav Glavač  -  Digital Manufacturing Solutions Manager, CADCAM Grupa Testimonial BG

A kako je taj sindrom povezan s proizvodnjom i zašto o njemu pišemo?

Cilj svakog proizvodnog sistema je kontinuirani rad i visoka organizacija proizvodnje i poslovanja i kada su te stavke ispunjene, funkcioniranje poduzeća je na visokom nivou pri čemu konkurentnost na tržištu raste. Svaki sistem se sastoji od većeg broja procesa koji u konačnici daju gotov proizvod no svaki pojedini proces unutar sebe ima više faktora koji utječu na njega. Ponekad ti faktori znaju biti nepredvidivi zato je dinamičko planiranje proizvodnje od velike važnosti. Funkcija proizvodnje podrazumijeva organiziranje resursa poduzeća koje je usmjereno na proizvodnju proizvoda, upravljanje proizvodnjom uključuje sve aktivnosti, odluke i obveze voditelja proizvodnje, sve aktivnosti usmjerene su na konačni proizvod poduzeća i tako ostvarenu dobit.

Na samom početku rada u proizvodnji , proizvodnog planera, entuzijazam i ambicioznost je na vrhuncu.Događa se proces učenja jer se planiranje bavi predviđanjem budućih događaja, smanjivanjem stupnja rizika, vremena i sredstava, izrađuje raspored konkretnih aktivnosti u skladu s uvjetima u okruženju i također je temelj prilagodbe tržišnim, tehničkim, organizacijskim i financijskim uslovima u poslovanju i važno je za sve organizacije bilo da su male, srednje ili velike. Planer postepeno preuzima velike količina zadataka, razrađuje i uvodi nove strategije. Preuzeti zadaci i obveze uskoro daleko prelaze radno vrijeme i postaju 24/7 posao. Stres koji se nagomilava u radno vrijeme vrlo lako se reflektira na zdravlje.

Planeri proizvodnje redovito se susreću s burnoutom jer je proces planiranja proizvodnje vrlo stresan zbog složenosti dinamičkog planiranje proizvodnje. U nastavku pročitajte intervju sa stručnjakom za planiranje proizvodnje i savjete za prevenciju izgaranja.

Koliko stresno može biti planiranje proizvodnje, koji su procesi o kojima planer mora razmišljati?

Planeri imaju ključnu ulogu u proizvodnim kompanijama. Planiranje proizvodnje je poveznica koja povezuje proizvodnju s drugim odjelima u organizaciji, npr. prodaja, nabava, istraživanje i razvoj, proizvodnja, korisničke usluge i HR. Što su bolji alati koje je planer dobio, to je bolja osnova za komunikaciju planera i ostalih odjela o opcijama, ograničenjima i potencijalima u rasporedu.Biti planer ponekad je kao stajati između kamena i nakovnja. Prioriteti svakog odjela se razlikuju: voditelji proizvodnje daju prioritet 100% iskorištenosti mašina – ali ponekad mašine trebaju održavanje ili je osoblje odsutno. Voditelji prodaje žele narudžbe spremne na vrijeme, ali ponekad žele progurati važnu narudžbu u vrlo kratkom roku itd…Sve to izuzetno utječe na količinu stresa koji se gomila tijekom radnog vremena planera.

Jeste li radeći na poziciji, planera proizvodnje (osoba s velikom odgovornošću) završili posao krajem radnog vremena ili ste ga „nosili“ kući i nakon radnog vremena?

Naravno, planerima je potrebno vrijeme da strukturiraju svoj raspored. Realni okviri planiranja proizvodnje smanjuju potrebu za iznenadnim i nepredviđenim promjenama plana. Planiranje je realnije i ispravnije ako planer odvoji vrijeme za dnevne ili sedmične preglede i prilagodbu plana proizvodnje. Kontrolne tačke uključuju: status narudžbe, gotovost proizvodnje, identificiranje fokusnih područja koja će plan za sljedeću sedmicu učiniti još tačnijim. Gotovo je sigurno da svaki planer veliki dio planiranja odrađuje u miru i tišini vlastitog doma. Izolacija od vanjskih utjecaja, sastanaka i tekućih obaveza u organizaciji koji utječu na rad i koncentraciju, je vrlo često rješenje kojem većina planera pribjegavaju.

Kako je programsko rješenje DELMIA Ortems pomoglo spriječiti izgaranje na poslu?

DELMIA Ortems APS eliminira ograničenja planiranja excel tablicama dajući vam jedan izvor tačnih podataka na koji se svi mogu referirati. Podaci su u stvarnom vremenu i temelje se na stvarnim uvjetima u vašoj kompaniji ili proizvodnoj liniji. Podaci o naprednom planiranju i terminiranju integrirani su u nabavu, skladišta, proizvodne pogone i radnu snagu. Planer može imati “Snapshot” prikaz u bilo kojem trenutku tijekom cijelog proizvodnog procesa, i za svaku novu situaciju u planu uzrokovanu kvarovima linija, nedostatkom ljudi, uskim grlima, iznenadnim narudžbama može simulirati „što-ako“ scenarij, te uz relevantne KPI faktore, u kolaboraciji s ostalim odjelima u organizaciji, odabrati najprihvatljiviji. To zaista smanjuje razinu stresa i izgaranja na poslu.

Koliko se smanjio stres u planiranju proizvodnje pri korištenju programskog rješenja DELMIA Ortems?

Stres u planiranju proizvodnje se nikad u potpunosti ne može izbjeći , ali se drastično smanjio upotrebom Delmi Ortems APS software-a , jer cijeli planerski tim i ostali odjeli u organizaciji kao što su prodaja, nabava, proizvodnja, logistika i management imaju trenutni uvid u planiranje, u probleme i sudjeluju u rješenjima, pa je samim time i razina stresa ravnomjerno raspoređena i smanjena, a planer više preostali stres i posao ne odnosi kući, već sada ima dovoljno vremena da pronađe i odluči se za najbolji mogući plan.

Kako bi spriječili burnout na poslu važno je sljedeće:

  1. Identificirati sindrom burnout: prepoznati stresore u radnom okruženju, ispitati udruženost stresora na radu sa sindromom izgaranja, ispitati udruženost stresora na radu sa simptomima anksioznosti i depresije.
  2. Pronaći način kako se nositi sa sindromom burnout
  3. Ako je moguće – izbjeći nastanak sindroma burnout
  4. Oporavak od sindroma burnout

Sve su to specifični izazovi za proizvodnju i zato je neophodno dinamičko određivanje rasporeda predviđenih aktivnosti. Ključnu prednost DELMIA Ortems sistema predstavlja upravo njegova dinamičnost – brza prilagodljivost svakoj promjeni te mogućnost predviđanja svih eventualnih ograničenja. Jasnom slikom trenutnih i budućih potreba možete brzo prepoznati i riješiti uska grla u proizvodnji. DELMIA Ortems APS (Advanced Planning and Scheduling System) sustav naprednog planiranja kojim učinkovito upravljate svim segmentima proizvodnog pogona.

Kako je proizvodnja dinamičan proces u kojem gotovo nikada nismo u stanju predvidjeti što nam budućnost donosi, izuzetno je važno osigurati mogućnost dinamičkog planiranja i reorganiziranja rasporeda planiranih operacija i potreba. Tako, uz „What if Scenarios,“ možemo uvijek biti spremni i korak ispred svake eventualne promjene okolnosti.

Želite li strukturirano planirati i optimizirati proizvodnju? Vaš sljedeći korak počinje kontaktiranjem naših stručnjaka i implementacijom jedinstvenog programskog rješenja za napredno planiranje i optimizacija proizvodnje.

Želim znati više

Kako maksimalno iskoristiti proizvodne kapacitete?
Za maksimalno iskorištavanje proizvodnih kapaciteta, koristite rješenje DELMIA Advanced Planning
Koliko košta digitalna transformacija?
Preširoko i premalo definisano pitanje, reći će mnogi. Ipak, praksa je pokazala da se upravo to
Infografika integracije CAD, PLM i ERP sustava
Da li vašoj kompaniji treba PLM ili ERP?
I PLM i ERP imaju osnovni poslovni model koji se zasniva na vlasništvu podataka. Stoga i ERP i PLM