Skip to main content
Kontakt
CADCAM Solutions

3DEXPERIENCE platforma u Formuli 1

Formuli 1 lani je značajno porasla popularnost zahvaljujući trećoj sezoni Netflixove dokumentarne serije Formula 1: Drive to Survive i ta činjenica navela nas je da malo popričamo o softwerima koje timovi koriste

Od Bahraina do Abu Dhabija ne prevoze se samo gume, bolidi već i računalni hardver. Određeni pokušaji promjene u dizajnu i konstrukciji znaju preopteretiti hardver, s obzirom na velike količine podataka na koje se oslanja, a često su i izvor frustracije za konstruktore, dizajnere i ostale inžinjere koji moraju biti na vrhuncu onoga što tehnologija može dopustiti. Proteklih godina započela je uzbudljiva faza pojednostavljenja IT infrastrukture i nadogradnje s postojećeg softvera Dassault Systèmes ENOVIA PLM i CATIA V5 CAD na najnoviju verziju 3DEXPERIENCE platforme.

Upotrebom 3DEXPERIENCE platforme rad se pojednostavljuje i ubrzava te smanjuje vrijeme potrebno da izmjene u dizajnu završe u proizvodnji.

Obzirom na velike timove i različite hardverske postavke i verzije softvera, ovu je nadogradnju trebalo izvesti bez prekidanja uskih rasporeda trkaće sezone. Trud se isplatio, jer inžinjeri sada mogu pristupiti podacima putem različitih uređaja, mijenjati složene 3D modele i još mnogo toga, gdje god u svijetu se nalazili.

3DEXPERIENCE na jednom mjestu prikuplja sve podatke o cjelokupnom proizvodnom procesu kako bi u svakom trenutku bili dostupni svima koji ih trebaju, od dizajnera i inženjera do prodajnih timova i uprave. Osigurava nesmetanu suradnju i iznimno brzu razmjenu informacija između svih timova u organizaciji, kao i s vanjskim partnerima.

Ali šta je je 3DEXPERIENCE platforma? 3DEXPERIENCE na jednom mjestu prikuplja sve podatke o cjelokupnom proizvodnom procesu kako bi u svakom trenutku bili dostupni svima koji ih trebaju, od dizajnera i inžinjera do prodajnih timova i uprave. Osigurava nesmetanu saradnju i iznimno brzu razmjenu informacija između svih timova u organizaciji, kao i s vanjskim partnerima. 

S druge strane, 3DEXPERIENCE CATIA iskorištava kapacitet inovacije za kompanije svih veličina u svim industrijama isporučujući revolucionarna rješenja za dizajn produktivnosti koju pokreće platforma za saradnju.

Omogućuje cijeli spektar kolaborativnog virtualnog dizajna sljedeće generacije, uključujući inžinjering sistema, dizajn oblika, mašinski inženjering i inženjering opreme,ponovnu upotrebu znanja kompanije, kao i simulacije.

Tok rada od ideje i konstrukcije do utrke oduzima puno vremena i inženjerskih resursa u motorsport industriji. Svaka nova sezona donosi nove FIA propise koja timovima predstavlja izazove da u jako kratkom roku proizvedu najbolji bolid koji će na početku sljedeće sezone zasjati na prvoj startnoj poziciji.

Za kolaboraciju, brži protok informacija, bolju saradnju između timova, up-to-date dijeljenje datoteka te jedan izvor informacija, većina timova koristi platformu 3DEXPERIENCE. Znajući koje benefite nudi 3DEXPERIENCE platforma, jasno nam je zašto timovi u Formuli 1, kao što su: Ferrari, Mercedes, Aston Martin, Alpine, Mclaren, Alfa Romeo, Haas, koriste baš nju.

Quotes icon
Svaka milisekunda se računa u Formuli 1 - ne samo na stazi već u svakoj fazi života bolida od početka dizajna do posljednje utrke sezone.

Benjamin Hamzić,
DELMIA Ortems Specialist, CADCAM Grupa
Benjamin Hamzić  - DELMIA Ortems Specialist, CADCAM Grupa Testimonial BG

Benjamin Hamzić, specijalista za programska rješenja CATIA i Ortems iz kompanije CADCAM Grupa, kao veliki zaljubljenik u Formulu 1 naveo je kako je pored dobrih proračuna i izgleda bolida veoma važna i strategija. Međutim, kao specijalist za programsko rješenje CATIA navodi kako je iznimno važno dobro dizajnirati bolid, a pri tome pratiti sva pravila Formule 1. „Svaka milisekunda se računa u Formuli 1TM – ne samo na stazi već u svakoj fazi života bolida od početka dizajna do posljednje utrke sezone.“

Konkurentna prednost 3DEXPERIENCE platfome u timovima Formule 1 je ta da se dizajn i simulacije dijelova mogu odvijati u jedinstvenom virtualnom okruženju. Inžinjeri se mogu fokusirati na inovacije, vremena razvoja se smanjuju, poboljšava se kolaboracija između odjela. Primjer tome je i Aston Martin F1TM  koji je koristo Dassault Systèmes CATIA V5 za razvoj, ali kako bi poboljšali performanse, prešli su na platformu Dassault Systèmes 3DEXPERIENCE.

McLaren se također sodlučio na rješenja Dassault Systèmes V6 PLM rješenja za integrirani razvoj dizajna, analizu i upravljanje, ENOVIA V6  koja oblikuje saradničke inovacijske sposobnosti McLaren Racinga pružajući jedinstvenu IP referencu za upravljanje inženjeringom, intelektualnim vlasništvom i poslovnim procesima. 3DEXPERIENCE CATIA koriste za za CAD rad poboljšavajući razvojnu učinkovitost.

 

Quotes icon
Budući da od malih nogu strastveno pratim Formulu 1, fascinantno mi je da radim s istim programskim rješenjem kao i vrhunski timovi. F1 je lunapark za razvojne inženjere, a sada nam je dostupan na klik.

Davor Tomić,
Account Manager, CADCAM Grupa
Davor Tomić  - Account Manager, CADCAM Grupa Testimonial BG

„Budući da od malih nogu strastveno pratim Formulu 1, fascinantno mi je da radim s istim programskim rješenjem kao i vrhunski timovi. F1 je lunapark za razvojne inženjere, a sada nam je dostupan na klik.“ – izjavio je Davor Tomić, Account Manager CADCAM Grupe.

Ukoliko i vaša kompanija traži i najmanju prednost nad konkurencijom i želite zasjesti na pole position u svojoj industriji, ne ustručavajte se kontaktirati nas i osigurajte sebi ista programska rješenja kao i većina timova Formule 1.

Zanimaju me i ostale teme centra znanja

Kako maksimalno iskoristiti proizvodne kapacitete?
Za maksimalno iskorištavanje proizvodnih kapaciteta, koristite rješenje DELMIA Advanced Planning
Koliko košta digitalna transformacija?
Preširoko i premalo definisano pitanje, reći će mnogi. Ipak, praksa je pokazala da se upravo to
Infografika integracije CAD, PLM i ERP sustava
Da li vašoj kompaniji treba PLM ili ERP?
I PLM i ERP imaju osnovni poslovni model koji se zasniva na vlasništvu podataka. Stoga i ERP i PLM