Skip to main content
Kontakt
CADCAM Solutions

Digitalna transformacija

Poput mladenačke ljubavi
Digitalna transformacija u velikoj mjeri, oslanja se na dokazane industrijske prakse (Industrija 3.0) i digitalnim alatima omogućava snažniji iskorak u inovacije, veći fokus na kupca i još bolju učinkovitost. Čuvenu rečenicu iz naslova (parafrazirano) rekao je Arjan Sissing, VP njemačkog DHL-a i ona, zaista, ne može biti bliže istini. „Svi o tome pričaju, niko ne zna kako se to radi, ali svi misle kako su ostali već u tome.“ rekao je, naglasivši kako je na kraju priče zapravo najvažnije odvažiti se i krenuti.
Zašto je to tako? 

Potrebno je dosta vremena kako bi se tehnološke inovacije ustalile i dostigle fazu „dominantnog dizajna“. Trenutak kada industrija prepozna nedvojbene koristi koje donose i krene ih masovno implementirati. Digitalna transformacija (DX) tu nije ni po čemu drugačija. Put do tehnološke zrelosti u domeni DX je za Hrvatsku trajao predugo. Dok se Europa industrijalizirala, mi smo bili, ne samo paralizirani ratom, nego i unazađeni posljedicama privatizacije koja je industriji zadala težak udarac. Kompanije koje su ostale, usmjerile su se na preživljavanje – sažimanje, fokus na ključna tržišta i oprezna ulaganja u smanjenje troškova. Preduzetništvo je doživjelo značajniji rast tek posljednjih godina, ali čak i tu govorimo više o pojedinačnim uspjesima nego poduzetničkom valu. Digitalna transformacija se u mnogome oslanja na dokazane industrijske prakse (Industrija 3.0) i digitalnim alatima omogućava snažniji iskorak u inovacije, veći fokus na kupca i još bolju učinkovitost – optimiranje procesa i digitalizaciju. U takvim je uvjetima oprez koji je prisutan u Hrvatskoj industriji razumljiv, ali ne i opravdan.

CEO neke izvrsne kompanije mora biti fokusiran na poslove koji kompaniju čine konkurentnom. Širenje osnovnog tržišta i smanjenje troškova, glavna su briga takvih ljudi koja ne ostavlja vremena za eksperimentiranje s novim tehnologijama. Traže se dokazana rješenja koja mogu osigurati brzi povrat investicije i nose minimalan rizik. S druge strane, informacije sa stranih tržišta govore o beskompromisnom iskoraku zapadnih fabrika u digitalnoj transformaciji i velikim investicijama koje to prate. Takav se lider onda osjeća rastrgan između potrebe da nekako premosti digitalni jaz prema zapadnoj konkurenciji, te nedostatka dobre prakse i pouzdanog partnera u vlastitom okruženju. 

Dobra vijest za njih je da ta rješenja ipak postoje i primjenjuju se u ostatku EU već desetak godina. Izvrsnih primjera u domaćoj industriji ima dovoljno (Rimac, AD Plastik, Končar …), ali ona tek postaju de facto standard. „Naše iskustva pokazuju kako se u Hrvatskoj proizvodne kompanije najviše bore s ograničenjima ERP sistema. Obično je to u području praćenja životnog ciklusa proizvoda (tj. proizvodne dokumentacije) i složenom planiranju proizvodnih procesa, na kojima većina ERP-ova pada“ govori nam dr. Drago Cmuk, poslovni direktor CADCAM Grupe. Ta su područja ujedno i najsloženiji dijelovi digitalne transformacije, ali zato donose najveće uštede i značajno podižu učinkovitost.

„Digitalne platforme poput 3DEXPERIENCE koje objedinjuju digitalnu proizvodnju na zapadu su standard, i naši partneri to dobro razumiju. Prihvataju da, ili će se tehnološki i procesno uklopiti u svjetske lance vrijednosti, ili ih sutra neće biti.“ naglašava dr. Drago Cmuk. U Adriatic regiji kompanije su sklone razvijati vlastita rješenja i skeptični su za rješenja koja nisu “opipljiva”. Zbog toga obično gube puno novaca i vremena na dugotrajnom razvoju parcijalnih rješenja i proširenju ERP funkcionalnosti. Tu s vremenom naiđu na zid. Recept za uspjeh je jednostavan: fokusirati na ono u čemu si najbolji, a prepustiti dokazanom sistem integratoru da ti pomogne u digitalnom iskoraku. Uz dobro definiranje strategije i prvi će koraci u unaprjeđenju i automatizaciji procesa donijeti znatne uštede. Situacija s koronom dovela je Hrvatsku u vanrednu poziciju.

Problemi s granicama i fokus industrije na zatvaranje dobavljačkih lanaca u nacionalnom ili „close by“ okruženju stavile su van fokusa zemlje izvan EU ili van dosega automobilom (npr. Bugarska i Rumunjska), a stvorile izvrsnu priliku za Hrvatsku koju treba iskoristiti. Nužan preduvjet za to je tehnološki iskorak i zato je vrijeme da prestanemo romantično pričati – i primimo se posla. Ovakve se prilike ne pružaju često.

Piše: Drago Cmuk