Skip to main content
Kontakt
CADCAM Solutions

Digitalna pandemija

Transformacija poslovanja vođena potrebom

Svako zlo za neko dobro, govorili su naši stari. Ja nisam uopće sklon zlu pripisivati bilo kakve pozitivne epitete, ali u teškim je trenucima često potrebno potražiti kakvu dobru posljedicu nekog zla i na taj način, olakšati ili makar odagnati teške misli. Prisilna izolacija i rad od kuće može se nekad – uz malo sreće i puno truda pretvoriti u pravu poslovnu priliku. Pokušat ću ovdje istaknuti nekoliko primjera neupitne praktične vrijednosti za digitalnu transformaciju (DX) koje su posljedica korone. Trebat će vam samo malo strpljenja… i loš smisao za humor.

Mjere koje su uzrokovane Korona virusom, prilično su ekstremne: mnoge su firme u velikim krizama i potpuno je legitimno pitati se kada će sve ovo završiti?  No za privatni je sektor još važnije pitanje: Kako uspješno poslovati dok sve ovo traje?

Iako smo navikli slušati o problemima u poslovanju, postoje konkretne prilike koje je pandemija donijela u poslovni svijet. Idemo malo zaroniti u to i pokušati izvući neku korist:

Prekid.

U svijetu rapidnih tehnoloških promjena zastati i razmisliti – privilegija je tek najhrabrijih. Brojne studije su pokazale kako je vrijeme uloženo u preispitivanje smjera, načina rada, organizacije i kulture rada – ono koje daje najveći ROI. Zašto to ljudi onda ne rade više i češće? Prvi je razlog svakako stvar nedostatka hitnosti, a dugi je: to je izrazito teško. Potrebno je „zastati“ – stati sa dosadašnjim tokom aktivnosti i pitati se je li to baš najučinkovitiji način rada? To znači zaustaviti složene procese u toku i dovesti u pitanje naš vlastiti dizajn sistema.  Naša će historija napraviti sve da pobjegne teškim zadacima (hint: sjetite se samo neuspješnih dijeta). U uvjetima krize, „business as usual“ postaje oksimoron. To je prekid koji se ne može ignorirati. I to je prilika koju treba iskoristiti.

Digitalni impuls.

Ova je situacija nesumnjivo pokazala kako se digitalne tehnologije mogu koristiti više i pametnije, bez previše pitanja. Od države, koja je preko noći pečate zamijenila digitalnim potpisom i počela prihvaćati e-mail zahtjeve, do kompanija koje su podignuli vlastite kolaboracijske platforme i omogućili ljudima da sarađuju u digitalnom okruženju na najkompleksnijim izazovima. Npr. Rimac automobili koriste digitalnu platformu 3DEXPERIENCE koja ne samo da omogućuje saradnju velikog broja inžinjera u procesima 3D dizajna, konstrukcije, planiranja projekata i proizvodnje,  već i u tzv. Concurent Engineeringu gdje je omogućen istovremeni rad više inžinjere na istom projektu/3D modelu). 

Poznata je činjenica kako je osjećaj hitnosti neizbježna komponenta bilo kakve transformacije. E pa ovdje se radi o nečemu … malo jačem od osjećaja. I dolazi u digitalnom obliku, jer jedino digitalne tehnologije mogu premostiti jaz nastao izolacijom.

Kreativnost.

DX zahtjeva od vodstva i zaposlenika kompanije izrazitu sposobnost reimaginacije poslovanja, nalaženje boljih načina i krčenje novih puteva tehnološkim inovacijama. Nova situacija predstavlja izazov koji je plodno tlo za inovacije. Jedino što leader treba napraviti je nabaviti „sjeme“ (tehnologija + digitalna inovacija) i potaknuti zaposlenike. Koje sjeme? To je pitanje potreba i strategije… ali bez obzira na odabir sjemena, prilika je za posaditi sjeme, stvoriti uvijete i pratiti kako raste. Prilika koje nam je donijela digitalna pandemija ima daleko više, ja sam nabrojao samo neke. Ali nadam se da vas je ovaj mali pregled potaknuo na ono najteže: da zastanete i razmislite kakav tehnološki iskorak (osim Zooma) možete napraviti kako bi digitalna pandemija uhvatila i vas, i donijela vam strateški iskorak u poslovanju. Meni je osobno ova situacija uštedu vremena na putovanjima, i poticaj da to iskoristim za pisanje serije članka o digitalnoj transformaciji.  

Piše: Drago Cmuk