Skip to main content
Kontakt
CADCAM Solutions

Industrijski IoT

Uz Internet Stvari, stvari su brže i preciznije!

Želite li riješiti sve probleme u vašoj kompaniji? Izmjerite ih! (Bill Gates)

 

Ukoliko želimo upravljati stvarima moramo ih moći kvantificirati, odnosno izmjeriti.

U industrijskom okruženju, kompanija je konkurentna, koliko su njene operacije besprijekorne: cilj je postizanje proizvodnog ciklusa u kojem su sve mašine, proizvodni odjeli i logistika optimalno iskorišteni.

Kako bi to bilo moguće, potrebna su mjerenja u kritičnim tačkama proizvodnog procesa. Kritične tačke u pravilu su:

  • ključne mašine
  • stanje sirovina
  • količine poluproizvoda za daljnju obradu
  • stanja mašina i kvaliteta procesa (temperatura, fizička svojstva dijelova i sl.), koje je moguće kontrolirati različitim senzorima
  • završni podaci koji se odnose na proizvedene količine, njihove lokacije u skladištu i dr.

Kompanije upravo to i rade, skupljaju podatke o svojim kritičnim tačkama, međutim samo definisanje kritičnih tačaka nije dovoljno! Zašto?

Naime, sami podaci prikupljeni u bazu podataka ne mogu optimizirati vaš proces.

Proizvodnja je „živo biće“, i potreban je detaljan, „živ“ i dinamičan plan proizvodnje. Prostor za unaprjeđenje se stvara kada se podaci upoređuju s planiranim performansama. ERP na temelju toga određuje količine, te zakazane datume isporuke.

Vrhunski planeri proizvodnje biraju DELMIA Ortems – aplikaciju za detaljan i realan plan proizvodnje po mašinama i odjelima.

Industrijski IoT sistem, informaciju o izvršenju tog plana prenosi u ERP i samo na taj način možete u potpunosti iskoristiti sve prednosti industrijskog Interneta stvari (IoT).

Pitate se odakle početi?

 

Vodeće kompanije u regiji koriste upravo DELMIA Ortems APS (Advanced Planning and Scheduling) sistem, koji zaobilazi ograničenja većine ERP-ova, te omogućuje stvaranje realnog i dinamičkog plana proizvodnje. Nakon njegove implementacije, sljedeći logičan korak je praćenje izvršenja tog plana IoT sistemom.

Mjerenja obično počinju od jednostavnih stvari koje osiguravaju brzi povrat investicije: praćenje potrošnje energenata, praćenje rada ključnih mašina i dr. Ključno za IoT je dimenzionirati centralni Data Hub od samog početka, koji prosljeđuje sve informacije prikupljene u kompaniji ERP-u, MES-u (Manufacturing Excecution System) i drugim aplikacijama.

CADCAM Solutions vam nudi rješenje koje će podržati sve tražene industrijske protokole, te osigurati bežični i jednostavan pristup do svakog podatka bez provlačenja žica – bežičnim senzorima koji rade na LORA, NB-IoT ili 5G mrežama.

IoT unosi u digitalan svijet ono najvrjednije – informaciju o stvarnosti. Bilo da se radi o stanju proizvodnje, kvaru mašine ili informaciji o potrošnji materijala, takve su informacije od presudne važnosti za učinkovitost procesa.

Vaš sljedeći korak ka digitalnoj transformaciji počinje ovdje.

Kontaktirajte nas za više informacija.