Skip to main content
Kontakt
CADCAM Solutions

Automatizacija

Možemo unaprijediti vašu proizvodnju – provjerite kako!
Alati za digitalnu transformaciju

Automatizacija je proces u kojem postrojenja i tehnologija zamjenjuju ručni rad

 

Međutim, to ne znači da nam treba manje radnika. Naprotiv, to podrazumijeva da se radnici mogu posvetiti poslovima s većom dodanom vrijednosti, poput upravljanja mašinama ili softverom, optimizacijom procesa ili možda samo praćenjem i donošenjem odluka kako automatizaciju maksimalno iskoristiti i unaprijediti.

Softver je mozak postrojenja koji može nadopunjavati naše znanje i iskustvo, ali to nije nešto što se događa samo od sebe. Moramo uložiti puno napora kako bi softver radio kako želimo, integrirao naše znanje s umjetnom inteligencijom ili automatizacijom. Ali, kada to jednom napravimo, softver možemo koristiti iznova i iznova. Svaki put će posao obaviti savršeno.

Najveći problemi automatizacije u našoj regiji obično su trivijalni. Brojni proizvođači ulažu velike napore, samo u povezivanje poslovnog softvera ERP-a (Enterprise Resource Planning), odnosno u povezivanje sa industrijskom automatizacijom.

Izgradnja cjelovitog sistema nadzora djeluje kao izazov najčešće iz 2 razloga

Sastavnica

 

Većina preduzeća nema tačnu sastavnicu proizvoda, generisanu automatski pri izradi 3D modela ili dokumentacije, već je generiše u različitim pomoćnim alatima. Prilikom grupisanja podataka i unošenja u ERP događaju se brojne greške, te su poboljšanja i digitalizacija proizvodnje onemogućeni.

Za izradu i promjene na sastavnici, potrebna je ispravna metodologija izrade dokumentacije i solidan PLM (Product Lifecycle Management).

Izrada tačnog plana proizvodnje

 

Iako moderniji ERP-ovi imaju module za planiranje proizvodnje, svaka naprednija kompanija suočila se sa problemom modeliranja stvarnih ograničenja proizvodnje, te stvaranja tačnog dinamičkog plana proizvodnje. Bilo da se radi o potrebi za svakodnevnim izmjenama plana, simulacijama scenarija ili planiranju sirovina, to je najčešće teško izvodivo, bez optimalnog dodatka za tu namjenu.

3DEXPERIENCE, centralna digitalna platforma mijenja stvari

 

Veliki broj proizvodnih kompanija godinama se bori kako bi prilagodio ERP da tačno planira proizvodnju ili da bar objedini informacije iz raznih Excel dokumenata.

Iz našeg iskustva – to vrlo rijetko uspijeva. ERP nije PLM sistem niti je alat za dinamičko ili statičko planiranje proizvodnje. Najbolji se rezultati postižu kad se rješenja koriste za namjenu za koju su optimizira. Ako ERP proširite platformom 3DEXPERIENCE dobit ćete uvijek ažurirane sastavnice i optimalan plan proizvodnje dostupan svima.

Smanjenje ljudskog faktora greške, tačan plan proizvodnje i fleksibilnost koju takvo rješenje donosi osnovni su preduvjeti za maksimalno iskorištenje automatizacije u svakoj kompaniji.

Visoka učinkovitost kompletnog procesa moguća je samo korištenjem centralne digitalne platforme. Ona može povezati ERP s automatizacijom, također, automatizirati tok izrade 3D modela, sastavnica i drugih podloga i tako postići digitalni kontinuitet. Dobivamo nadzor nad svim procesima, te pravu informaciju u pravo vrijeme, s kojeg god uređaja, gdje god se nalazili.

Tako integrirana automatizacija donosi višestruke prednosti poput veće učinkovitosti, bržeg obavljanja posla ili većeg kapaciteta i što je najvažnije: pojednostavljenja cijelog procesa. 3DEXPERIENCE platfoma uspostavlja precizan protok dokumenata kroz rute, tako da možemo biti sigurni da ništa neće poći po zlu. Automatizacija će ubrzati vaše mašine, ali digitalizacija će automatizirati i ubrzati vaš kompletan poslovni proces.

Tada možemo ostvariti kompletan nadzor nad preduzećem i naprednu saradnju mašina i ljudi s bilo kojeg mjesta u svijetu.

Želite li iskorak na tom području, možete nam vjerovati – ali još je bolje isprobati, kako bi vam demonstrirali što sve možemo učiniti za vaše poslovanje!

Vaš sljedeći korak ka digitalnoj transformaciji počinje ovdje.

Kontaktirajte nas za više informacija.