Skip to main content
Kontakt
CADCAM Solutions

Kako je nastao Uber

Legenda kaže da su osnivači na ideju došli jedne kišne večeri u hotelu u Parizu…

Primjer 3D dizajna i tehnologije je onaj iz Rimac Automobila gdje je digitalno puno jednostavnije, brže, a u konačnici i jeftinije.

Digitalna transformacija poput mladenačkih ljubavi, svi o tome pričaju, a niko nije siguran o čemu se tu i kako radi, na plastičan način je pojasnio Drago Cmuk, poslovni direktor CADCAM Grupe, na konferenciji Smart Industry koja se održala u utorak u Zagrebu o organizaciji Poslovnog dnevnika.
CADCAM Grupa je 30 godina prisutna u Adriatic regiji i Hrvatskoj, a trenutno ima 60 profesionalaca, uglavnom inžinjera koji nude rješenja industriji. Glavna područja su im 3D dizajn i tehnologija, digitalizacija proizvodnje, inžinjering te razvoj softvera.
“Uber je možda najbolji primjer digitalizacije jedne tradicionalne industrije. Legenda kaže da su osnivači na ideju došli jedne kišne večeri u hotelu u Parizu kada su u žurbi na sastanak tražili pola sata prije konkretnog odlaska da im recepcioner naruči taksi. Kad su se spustili ispred hotela taksija nije bilo, a onda je uslijedila rasprava s recepcionerom da li je ili nije naručio taksi te gdje je zapelo. Kako su bili uporni, otkrili su da je taksi zaista naručen iz hotela, ali je taksi kompanija poslala vozilo nekim naseljima gdje su bili radovi, te je on ozbiljno kasnio. Nakon toga je dvojac odlučio stvoriti platformu, koja nije toliko revolucionarna danas, a nije bila ni tada, da se napravi alat koji će omogućiti da u svakom trenutku znamo gdje je taksi i kada će nam stići. Šta je Uber danas vjerojatno nikome ne treba pojašnjavati”, kazao je Cmuk.
Dodaje da ovakve povratne veze, kao u slučaju da znamo gdje je taksi, su nužne u svakoj organizaciji. Digitalne platforme danas povezuju sve, od zahtjeva kupaca, upravljanja projektima, konstrukcije, simulacije, financije i sve ostalo.
Svaka fabrika ima tri ključna temelja – šta proizvesti, gdje i kako proizvesti, te koji su nam resursi potrebni za to. Na sve to može precizno i u kratkom vremenu odgovoriti specijalizirana aplikacija koja će digitalizirati sistem. Konkretno ova kompanija radila je projekt za Končar GIM na proizvodnji generatora. Generator ima 10 hiljada raznih dijelova te je to “nedigitalno” jako teško imati stalno pod kontrolom.
Digitalizacija ipak daje i dodatne mogućnosti da upozorava na greške, omogućuje nadogradnje ili proizvodnju sličnih proizvoda na istoj bazi.
Primjer 3D dizajna i tehnologije je onaj iz Rimac Automobila gdje je digitalno puno jednostavnije, brže, a u konačnici i jeftinije, simulirati aerodinamičke dijelove, te sudar nego što bi to bilo moguće na tradicionalni način. Kompanija je angažirana i u Sloveniji s tamošnjim tehnološkim proizvođačem električnih zrakoplova Pipistrel, a koji radi na projektu Uber zračnog taksija, kako za prijevoz ljudi tako i dostavu robe. U Hrvatskoj i regiji imaju više od 300 klijenata u industriji s kojima sarađuju.

Izvor: Poslovni Dnevnik