Skip to main content
Kontakt
CADCAM Solutions

Intervju sa Alinom Sultanović

Bosanskohercegovačke kompanije, kada nešto odluče, to rade bolje od bilo koga drugog

U toku pripreme za Konferenciju o digitalizaciji industrije – Targer Con 4.0,  koja će se održati u septembru te će okupiti stručnjake iz oblasti industrijske digitalizacije i dati odgovore na mnoga aktuelna pitanja, razgovaramo sa Alinom Sultanović, direktoricom CADCAM Solutions Sarajevo.

1. Želimo znati ko je Alina Sultanović i koja je vaša uloga u CADCAM grupaciji?

Davne 2006 godine, u razgovoru sa svojim današnjim kolegama, uvidjela sam da tržištu Bosne i Hercegovine nedostaje kvalitetan i pouzdan partner u oblasti pružanja usluga software-skih rješenja u industrijskom sektoru. Od samog početka, kontinuirano sam razvijala tim kvalitetnih stručnjaka, kako u prodajnom segmentu tako i u tehničkoj podršci. Sa zadovoljstvom mogu istaći da smo danas lider u segmentu industrijskih software-a, digitalnoj transformaciji poslovanja i iznimnoj tehničkoj podršci. Kako smo članica grupacije, svoje znanje dijelimo na teritoriji cijele Evrope.

2. Po vašem mišljenju, do kojeg stepena digitalizacije smo stigli i šta novo trebamo znati i primijeniti? Koje bosanskohercegovačke i regionalne kompanije nam mogu ponuditi rješenja i savjetodavnu pomoć u toku ovog procesa?

Odlično pitanje. Odgovor ovisi o ozbiljnosti kompanije, njihovog procesa rada i, nažalost, njihovih glavnih kupaca. Kažem, nažalost, iz razloga što se unaprjeđenje poslovanja, gdje spada i digitalizacija, još uvijek rješava zbog toga što to moramo, neko to traži od nas, a ne zbog benefita koje takva transformacija neminovno donosi. Jednostavno, naša svijest, zbog ovih ili onih okolnosti, nije da pratimo trendove, a moguće i da postavljamo nove, već se usklađujemo sa zahtjevima pojedinog tržišta ili kupca. Tako, u kompanijama u kojima je zahtjevana digitalna transformacija, ona ide u punom kapacitetu. Tamo gdje se ona ne zahtjeva, kompanije su stidljive i u stalnim kalkulacijama između primjene i benefita, mada su benefiti očigledni. Ovdje moram istaći da postoje izuzeci od ovog pravila gdje smo sretali kompanije koje, bez da im neko to zahtjeva, žele i provode unaprjeđenje svojih poslovnih procesa kroz digitalnu transformaciju. Na drugi dio pitanja moram biti neskromna jer CADCAM Solutions d.o.o. je jedina kompanija na tržištu Bosne i Hercegovine koja nudi gotova rješenja koja se prilagođavaju potrebama kupca, njihovim poslovnim procesima i željama. Posebno moram istaknuti da vrijeme implementacije ovih rješenje je najbrže dostupno u našoj regiji što je od krucijalnog značaja posebno u proizvodnim kompanijama. U dosadašnjim implementacijama, povrat investicije ROI (return of investment) je 12 do 24 mjeseca ovisno o kojoj grani privrede je riječ. Svim svojim klijentima kažem da je razgovor uvijek najbolji početak saradnje.

3. CADCAM Solutions je kompanija koja nudi proizvode koji olakšavaju ovaj proces? Koji su to proizvodi i šta najčešće primjenjujete u industriji u BiH? Koji sektori najviše traže vaše usluge?

Na početku moram istaknuti da mi ne nudimo proizvode već rješenja. Razlika je ogromna. Pojednostavljeno, ako instalirate operativni sistem bez dostupnih aplikacija, vi imate proizvod, ali nemate nikakvu korist od njega. CADCAM Solutions Sarajevo, svojim rješenjima implementira targetirane proizvode tako da one imaju svoju upotrebnu vrijednost za klijenta. Ovdje bi spomenula “state of the art” rješenje 3DExperience koje omogućava ne samo digitalizaciju poslovnih procesa već i aktivnu saradnju svih osoba uključenih u poslovne procese. Dakle, od same ideje, nacrta, dizajna, tehničke dokumentacije, preko proizvodnje do iskustva kranjeg kupca. Sve i svi na jednom mjestu uz intuitivno dodjeljivanje pojedinačnih rola i pristupa informacijama. Važno je napomenuti, da inžinjerski software-i poput Catia, SolidWorks, DraftSight, Delmia prirodno komuniciraju kroz 3D Experience, gdje dizajneri I konstruktori kolaboriraju u realnom vremenu bez obzira na njihovu lokaciju. Naša perjanica, Ortems, koji smo uspješno prvi implementirali u bivšoj Jugoslaviji, predstavlja nenadmašivo rješenje za dinamičko planiranje i optimizaciju proizvodnje. Implemetacija naših rješenja iz 2020-te godine, kada se samo šaptalo o digitalnoj transformaciji, je prepoznata, kako od strane našeg klijenta tako i od našeg strateškog partnera Dassault Systemes Francuska, što je rezultiralo referetnim člankom CADCAM Solutions d.o.o. koji možete pročitati ovdje.

4. Kako će naši zaposlenici reagovati na ovaj proces i kako se možemo pripremiti?  Radi li CADCAM posebne obuke i na koji način partnerima pomažete da lakše transformišu ova proces?

Zaposlenici su ključni faktor odluke menadžmenta da se krene u digitalnu transformaciju i optimizaciju poslovanja. Ko ne želi ažuriranu dokumentaciju na jednom mjestu i zašto? Ko ne želi svoju proizvodnju spremnu za vanredne ispade mašina? Pretpostavimo da se desila havarija na jednoj proizvodnoj mašini i vi to jednostavno unesete u svoj software. On ima podatke o svim vašim mašinama i alatima te u realnom vremenu, poštujući rokove isporuke, preračuna I preraspodijeli proizvodnju kako bi bila završena u najkraćem roku. To je dinamičko planiranje proizvodnje koje je u mogućnosti odgovoriti na sve izazove u realnom vremenu. Malo šale, često nas pitaju šta ako nestane struje? Pa ako nemamo agregat, taj dan pišemo kao slobodan dan! Sva rješenja koja implemetiramo uključuju i obaveznu obuku uposlenih te naknadnu tehničku podršku za slučaj da se nešto zaboravi ili se promijene pravila  poslovanja. Ideja je, da se poslovni procesi pojednostave, osigura siguran i svrsishodan rad uposlenih i kreiranju fleksibilna rješenja koja će se jasno prepoznati na finansijkim bilanasama kompanije. Više produktivnosti, lakše izvršavanje zadataka, više profita, bolje plaće i benificije za radnike, ko je protiv?!!!

5. Kako gledate na Vašu ulogu u uvođenju procesa digitalizacije u kompletnoj industrije u BiH? Na ovu temu ćemo imati i radionicu na konferenciji u Neumu. Možete li nam reći nešto više o radionici i šta učesnci mogu očekivati kao benefite prisustva vašoj radionici?

Hvala Targer E&C Sarajevo što su organizovali konferenciju u Neumu. Nekako se privrednici osjećaju kao da ih neko gura u nešto što i sami ne znaju da li žele. Mi smo tu da se pokažemo u najboljem svjetlu i da ostvarimo inicijalne kontakte sa zainteresiranim kompanijama. Da razgovaramo, predlažemo i, ako hoćete, da se hvalimo. Pogled ka pučini ostavlja vremena da se sve primljene informacije slegnu, poslože i kreiraju individualno mišljenje i stav. Zato mislim da je Neum idealna lokacija za ovakvu konferenciju.

Radionica radnog naziva “APS -karika koja nedostaje” se bavi ranije pomenutim dinamičkim planiranjem i optimizacijom proizvodnje. Ovo je strateški interesantno za sve proizvodne kompanije i očekujem veliko interesovanje i diskusiju. Proizvodnja je živi organizam i ko se nije upustio u te vode nije svjestan spektra izazova i mogućnosti.

Kolega Drago Cmuk (Business Development Director – CADCAM Group, Zagreb) nam učestvuje na panel diskusiji gdje će svojim besprijekornim znanjem i karizmom, uvjerena sam, biti jako interesantan sagovornik kada govorimo o digitalnoj transformaciji.

6. Radite sa velikim brojem kompanija u BiH te imate dobar uvid u ovaj proces, pa vas možemo pitati, na kojem smo stepenu digitalizacije i koliko kasnimo za zemljama u regionu ali i šire?

Ovo pitanje sam dobrim dijelom odgovorila ranije ali bih dodala još nešto. Bosanskohercegovačke kompanije, kada nešto odluče, to rade bolje od bilo koga drugog. Nakon inicijalne odluke, predanost implementaciji i eksploataciji rješenja prevazilazi radnu obavezu i primjetna je želja da rješenja budu bolja, potpunija i individualnija. Ono što je bilo naše rješenje postaje klijentovo rješenje ili “moj software” ako želite.

7. Teme o digitalizaciji  u zadnje vrijeme često zauzimaju javni prostor, ali, da li se na isti način o ovim temama razgovara direktno u proizvodnim pogonima kompanija u BiH? Koje je vaše iskustvo?

Industrija 4.0. pa i digitalna transformacija su prisutne u medijima na jedan previše informativan način. Nakon što su ljudi izumili varenje, neko je negdje morao pokazati kako je takav process spajanja metala brži, bolji i efikasniji od spajanja nitnama. Pričati o digitalnoj transformaciji kao društvenoj pojavi nema učinka na privredu i odluke koje ona donosi. Samo egzaktni primjeri benefita, pa ako želite i profita, su način kako privoliti investitora da prihvati nove tehnologije i nove načine poslovanja. Iz ovih razloga mislim da su ovakve konferencije od krucijalnog značaja za bosanskohercegovačku privredu i trebaju biti podržani od strane privrednika i društva u cijelosti.

8. Koja su pozitivna iskustva, možete li navesti primjere gdje je digitalna transformacija zaposlenicima olakašala rad i poboljšala procese rada?

Nije da se ne znamo hvaliti ali nam je draže da nas hvale naši uspješni klijenti, a o tome pročitajte ovdje

9. Da zaključimo, radujete li se druženju sa bh. industrijom u Neumu i koja su vaša očekivanja?

Imam puno povjerenje u Targer da su pronašli način da zainteresuju privrednike i da će svojim odzivom i aktivnim učešćem ovu konferenciju pretvoriti u prijateljski razgovor i razmjenu znanja i iskustava. Uvijek me raduje kada imam izgrađene sagovornike sa kojima mogu razgovarati i razmjenjivati mišljenja. Očekujem da će organizacija biti na visokom nivou kako ova tema svakako zaslužuje.

Želim pročitati novosti