3DElectrical - Projektovanje kablovskih snopova

3DElectrical - Projektovanje kablovskih snopova

Proces integracije elektro sistema i komponenti  za auto industriju napreduje brže nego ikada. Sa preko 2 km dužine i do 50 kg mase, ovaj deo zauzima značajno mesto, kako u okviru dizajna vozila, tako i ukupnih troškova.

Projektovanje kablovskih snopova za automobile i priprema njihovih proizvodnih podataka je zahtevan proces. Tipičan automobil visoke klase ima do četiri kilometra instalacije koja povezuje sve električne uređaje, ugrađene ECU sisteme (elektronske kontrolne jedinice) i povezane senzore i aktuatore. 

Ovakva instalacija se obično pravi sa do 1500 zasebnih žica, koje su grupisane u višestruke kablovske snopove, koje mogu da teže i do 70 kg. Prisutan je stalni izazov da se smanje troškovi i masa ovih snopova i pojednostavi kompletan proces njihovog dizajna.
Dizajn elektro sistema i proizvodno rešenje od kompanije Dassault Systemes, obezbeđuje veoma moćno, potpuno integrisano okruženje za 2D & 3D dizajn sistema elektro kablovskih snopova, u kontekstu kreiranja potpuno konfigurisanog 3D virtuelnog dvojnika pravog vozila. Ovo rešenje značajno smanjuje vreme projektovanja i troškove, a povećava ukupni kvalitet finalne montaže električnog kablovskog snopa.
Ono što daje prednost ovom rešenju je to što su rešenja elektro sistema izgrađena na platformi Dassault Systemes 3DEXPERIENCE za sistemsko inženjerstvo. Oni dele zajednički, otvoreni, proširivi model podataka i skladište podataka koje isporučuje konzistentan uvid u informacije kroz sve inženjerske discipline i aplikacije.
Tako je model podataka u srcu integrisanog radnog procesa, kao „jedan izvor istine“.


3DEXPERIENCE platforma isporučuje za električne sisteme:
  • KOMPLETNO rešenje za upravljanje životnim ciklusom projektovanja i proizvodnje kablovskih snopova
  • INTELIGENTNO okruženje za projektovanje električnih sistema koje omogućava istovremeno projektovanje u realnom vremenu, i saradnju kroz sve discipline i učesnike
  • INTEGRISAN pristup razvoju 3D električnih kablovskih snopova podržan 3DEXPERIENCE platformom koja pokreće i integriše sve dizajnerske aktivnosti
  • EFIKASNO i integrisano rešenje za brzo generisanje svih proizvodnih informacija kablovskih snopova
Sa 3DEXPERIENCE platformom, pomoću jedinstvene baze podataka i RFLP (Requirements, Functional, Logical, Physical) arhitekture, omogućeno je da se elektro dizajn uključi u globalni multidisciplinarni pristup, za koji je neophodno mnogo vremena i koji donosi veliku vrednost našim potrošačima.