Skip to main content
Kontakt
CADCAM Data

Digitalna transformacija

Poput mladalačke ljubavi

Digitalna transformacija(DX) se u velikoj meri oslanja na dokazane industrijske prakse (Industrija 3.0) i digitalnim alatima omogućava da se snažnije zakorači u inovacije, veći fokus na kupca i još bolju efikasnost.

Čuvenu rečenicu iz naslova (parafrazirano) izgovorio je Arjan Sissing, potpredsednik nemačkog DHL-a, i zaista ne može biti bliže istini. „Svi pričaju o tome, niko ne zna kako se to radi, ali svi misle da su ostali već u tome“, rekao je, ističući da je na kraju priče najvažnije odvažiti se i početi. Zašto je to tako?

Potrebno je dosta vremena da se tehnološke inovacije slegnu i dostignu fazu „dominantnog dizajna“. Trenutak kada industrija prepozna nesumnjive koristi koje donose i počne masovno da ih primenjuje. Ni digitalna transformacija (DX) se ovde ne razlikuje. Put do tehnološke zrelosti u domenu digitalne transformacije za Hrvatsku je trajao predugo.

Dok se Evropa industrijalizovala, mi smo bili, ne samo paralizovani ratom, već i nazadovali zbog posledica privatizacije, koja je nanela težak udarac industriji. Preostale kompanije su se fokusirale na opstanak – sažimanje, fokus na ključna tržišta i oprezna ulaganja u smanjenje troškova. Preduzetništvo je zabeležilo značajan rast tek poslednjih godina, ali čak i ovde više govorimo o individualnim uspesima nego o preduzetničkom talasu. DX se u velikoj meri oslanja na proverenu industrijsku praksu (Industrija 3.0) i digitalnim alatima omogućava da se snažnije zakorači u inovacije, veći fokus na kupca i još bolju efikasnost – optimizaciju procesa i digitalizaciju.

U takvim uslovima oprez prisutan u hrvatskoj industriji je razumljiv, ali ne i opravdan.

Generalni direktor izvrsne kompanije mora biti fokusiran na poslove koji kompaniju čine konkurentnom. Proširenje osnovnog tržišta i smanjenje troškova glavna su briga takvih ljudi koji ne ostavljaju vremena za eksperimentisanje sa novim tehnologijama. Traže se dokazana rešenja koja mogu osigurati brz povraćaj ulaganja i nositi minimalan rizik. S druge strane, informacije sa stranog tržišta govore o beskompromisnom koraku zapadnih fabrika u DX-u i velikim ulaganjima koja to prate. Tada se takav lider oseća razapet između potrebe da se digitalni jaz nekako premosti prema zapadnoj konkurenciji i nedostatka dobre prakse i pouzdanog partnera u svom okruženju.

Dobra vest za njih je da ta rešenja i dalje postoje i da se već deset godina koriste u ostatku EU. Ima dosta izvrsnih primera u domaćoj industriji (Rimac, AD Plastik, Končar …), ali ona, de facto, tek postaju standard. „Naša iskustva pokazuju da se u Hrvatskoj proizvodne kompanije uglavnom bore sa ograničenjima ERP sistema. To je obično u području praćenja životnog ciklusa proizvoda (tj. proizvodne dokumentacije) i složenog planiranja proizvodnih procesa, na kojima većina ERP sistema pada“, kaže dr Drago Cmuk, poslovni direktor CADCAM Grupe. Ova područja su ujedno i najsloženiji delovi DX-a, ali donose najveće uštede i značajno povećavaju efikasnost.

„Digitalne platforme poput 3DEXPERIENCE koje objedinjuju digitalnu proizvodnju na zapadu su standard i naši partneri to dobro razumeju. Shvataju da će se ili tehnološki i procesno uklopiti u svetske lance vrednosti, ili sutra neće postojati.“ naglašava. U našem regionu kompanije su sklone razvijanju sopstvenih rešenja i skeptične su prema rešenjima koja ne mogu da „opipaju“ u svojoj blizini. Zbog toga obično gube mnogo novca i vremena na dugotrajnom razvoju delimičnih rešenja i proširenju ERP funkcionalnosti. Tu s vremenom nalete na zid. Recept za uspeh je jednostavan: usredsredite se na ono u čemu ste najbolji i prepustite se proverenom sistemskom integratoru koji će vam pomoći da napravite digitalni proboj. Uz dobro definisanu strategiju, prvi koraci u unapređenju i automatizaciji procesa takođe će doneti značajne uštede. Situacija sa virusom Korona dovela je Hrvatsku u izvanredan položaj.

Granični problemi i usredsređenost industrije na zatvaranje lanaca snabdevanja u nacionalnom ili „close by“ okruženju doveli su zemlje izvan EU ili nedostupne automobilom van fokusa (npr. Bugarska i Rumunija), stvarajući odlični priliku za Hrvatsku koju treba iskoristiti. Neophodan preduslov za ovo je tehnološki iskorak i zato je vreme da prestanemo da razgovaramo romantično – i da se bacimo na posao. Ovakve prilike se ne pružaju često.

Piše: Drago Cmuk, CADCAM Group

Pročitajte ostale blogove

Digitalna transformacija kao revolucija procesa proizvodnje
Digitalna transformacija kao revolucija procesa proizvodnje
Digitalna transformacija kao revolucija procesa proizvodnje pruža proizvođačima nove načine za
mecodes cadcam
MECODES
MECODES predstavlja rešenje koje omogućava kolaboraciju MCAD i ECAD rešenja. Uvodi novu
modsim cadcam
MODSIM
Integrisano modeliranje i simulacija, poznato kao MODSIM, pruža inženjerima mogućnost da na
Simulia Abaqus
SIMULIA Abaqus
SIMULIA Abaqus predstavlja najbolji i najkompletniji skup rešenja za nelinearnu analizu konačnih