Pipistrelova saradnja sa Kinom

Pipistrelova saradnja sa Kinom

Poslovni uspeh korisnika naših rešenja

Pipistrelova saradnja sa Kinom

Slovenačka kompanija Pipistrel je vodeći svetski proizvođač malih aviona, specijalizovan za avione na električni pogon. Više od 25 godina iskustva i stvaranje intelektualne svojine u pogledu jedinstvenih i inovativnih rešenja, učinili su da Pipistrel stekne značajnu međunarodnu reputaciju.

Novoosnovana kineska kompanija Sino GA Group Co. je član grupacije Sino Group. Kompanije, koje čine ovu grupaciju, više od 25 godina uspešno posluju i postigle su zavidne rezultate u različitim segmentima poslovanja.
Kompanije Pipistrel i Sino GA Group Co, su 24. septembra 2016. godine potpisale dokument o dugoročnoj saradnji u oblasti lakog i civilnog vazduhoplovstva na području Kine, Istočne Azije i Pacifika.
Oba partnera imaju jasnu viziju u pogledu ekološki prihvatljive avijacije. Shodno tome dogovoreno je da se osnuje nova kompanija i izvrši transfer tehnologije u Kinu, gde će se proizvoditi električne letelice, posebno Alpha Electro i hibridna letelica Panthera. Godišnji kapacitet proizvodnje biće veći od 500 komada.

Alpha Electro
Saradnja, u vrednosti od 350 miliona EUR, kineskom gigantu će obezbediti ekskluzivno pravo na upotrebu Pipistrelove tehnologije u proizvodnji dva modela letelica (Alpha Electro i Panthera Hybrid) na teritoriji Kine, a ekskluzivno pravo na prodaju ova dva modela i u susednim zemljama: Mijanmar, Laos, Tajland, Vijetnam, Kambodža, Tajvan, Filipini, Indonezija, Malezija, Singapur, Brunej, Koreja i Mongolija.
Ugovor uključuje isporuku 50 aviona od svakog modela, svo neophodno znanje i iskustvo, obuku kadrova u Sloveniji, sprovođenje proizvodnog procesa u novim objektima u Kini, kao i kontrolu kvaliteta u novoosnovanim proizvodnim pogonima, kako bi se obezbedio isti nivo kvaliteta kao u Sloveniji.

Pipistrel će deo navedenog iznosa uložiti u razvoj novog, visoko inovativnog aviona sa 19 sedišta i nulte emisije gasova, koga pokreće hibridni pogon, koji omogućava dobijanje električne energije iz vodoničnih, nisko temperaturnih, gorivih ćelija (PEM).

Izvor: Pipistrel Ajdovščina