Novi IKARBUSOV autobus na Mercedesovoj šasiji, razvijen pomoću Dassault Systèmes PLM Platforme ugledao svetlost dana

Novi IKARBUSOV autobus na Mercedesovoj šasiji, razvijen pomoću Dassault Systèmes PLM Platforme ugledao svetlost dana

Kada smo poslednji put posetili IKARBUS proizvodni pogon, zaposlene smo zatekli kako vredno rade na izradi prototipa IKARBUSOVOG autobusa na Mercedosovoj šasiji, predviđenog za međugradski prevoz putnika i konačno možemo da potvrdimo da je model IK-312MB završen i spreman za međugradski saobraćaj.

Zadovoljni klijent Arriva je već preuzeo autobus i ponos IKARBUSA, tirkizno plave boje, je spreman da saobraća na deonici Beograd - Novi Sad, te tako svim budućim putnicima želimo sigurne i udobne vožnje i puno pređenih kilometara.


ikarbus_new_intercity_bus_arriva


Ovaj autobus pokreće ekološki motor sa oznakom Euro 6, zapremine 7,7 litara i sa 299 konjskih snaga. Model IK-312MB je prvo vozilo sa Euro 6 motorom koje je proizvedeno u Srbiji, u kategoriji autobusa od 12 metara. Za prenos je zadužen šestobrzinski manuelni menjač. Po prvi put u ovoj fabrici, u autobus je ugrađen sistem upozorenja kod napuštanja saobraćajne trake (LDWS), a osim toga autobus i autonomni sistem za kočenje u slučaju opasnosti (AEBS).

Podsećamo da je kompanija Mercedes, nakon detaljne analize načina projektovanja i proizvodnje, svoje poverenje dala fabrici IKARBUS i potpisom ugovora o strateškom partnerstvu, omogućila da autobuse projektovane na Mercedesovoj šasiji krasi Mercedesova trokraka zvezda.


ikarbus_bus_intercity_traffic1


Kompletan model međugradskog autobusa IK-312MB, izrađen je na Dassault Systèmes CAT3DX PLM Platformi Osim korišćenja osnovnih CATIA modula koriste se i napredne PLM tehnologije kojim se postiže praćenje i optimizacija dizajna, unapređenje celog procesa projektovanja i proizvodnje na jedinstvenoj platformi i time se osiguravaju sledljivost i kvalitet i smanjuju troškovi proizvodnje u celosti. Osim toga, za prekrasan izgled autobusa možemo zahvaliti veštinama dizajnera IKARBUS tima uz upotrebu Dassault Systèmes naprednih alata za generisanje složenih površina, kojim se poboljšava estetski izgled novog proizvoda, u ovom slučaju ujedno i izgled unutrašnjosti i spoljašnjosti, što ga čini potpuno ravnopravnim sa vodećim svetskim proizvođačima.

Usled složenog procesa projektovanja i stručosti koje ono iziskuje presudno kod dobijanja celog posla bila je opremljenost i umešnost kompletnog IKARBUS inženjerskog tima koji je na osnovu Dassault Systèmes CAT3DX PLM Platforme mogao da odgovori na sve izazove jednog ovakvog kompleksnog zadatka. 

Velikom napretku u razvoju i proizvodnji u kompaniji IKARBUS, doprinela je strateška odluka kompanije 2006. godine, da projektovanje autobusa rade na najnaprednijoj svetskoj PLM Platformi, softverskom rešenju Dassault Systèmes CATIA3DX. Implementacija ovog PLM softverskog rešenja poverena je preduzeću CADCAM Data, članici CADCAM Grupe iz Beograda koja je kao Dassault Systèmes partner zajedno sa timom iz IKARBUSA radila na podizanju znanja i metodologiji rada i učinjen je veliki pomak u celom procesu projektovanja i pripreme proizvodnje, što je omogućilo da inženjeri IKARBUSA svoje znanje iskažu na najbolji mogući način i pritom skrate sam proces razvoja proizvoda i smanje troškove proizvodnje.


Prkaz Ikarbusovog autobusa projektovanog u softveru CATIA, pogled odozdo
Prikaz IKARBUSOVOG autobusa projektovanog u softveru CATIA, pogled odozdo
Prkaz Ikarbusovog autobusa projektovanog u softveru CATIA, pogled putničke kabine
Prikaz IKARBUSOVOG autobusa projektovanog u softveru CATIA, pogled putničke kabine

Istorija IKARBUSA:

Kada je fabrika IKARBUS osnovana pre nepunih 95 godina, inicijalno je radila proizvodnju aviona i naziv fabrike „Ikarus“ upravo je asocirao na tadašnju delatnost ovog giganta. Vremenom, kompanija menja delatnost i 1954. godine na tržište plasira svoj prvi atobus, po licenci austrijske firme „Saurer“.


Prvi autobus proizveden u fabrici Ikarus 1954. godine (današnji Ikarbus)Prvi autobus proizveden u fabrici Ikarus 1954. godine (današnji IKARBUS)

Danas, nakon više od 60 godina iskustva i sa preko 20.000 proizvedenih autobusa, portfolio IKARBUSA obuhvata gradske, međugradske i turističke autobuse. Moderniji dizajn i najnovije tehnologije rada, omogućili su najčuvenijoj srpskoj fabrici da stane rame uz rame sa najvećim evropskim proizvođačima. Stalne inovacije, nove tehnologije, stručno usavršavanje, praćenje svetskih trendova i osluškivanje potreba kupaca, predstavljaju strateško opredeljenje „IKARBUSOVE” porodice.


Portfolio kompanije obuhvata gradske, međugradske i turističke autobuse
Portfolio kompanije obuhvata gradske, međugradske i turističke autobuse

O CADCAM Grupi:

CADCAM Grupa je vodeća kompanija za implementaciju PLM rešenja na području jugoistočne Evrope. Portfolio obuhvata programska rešenja i inženjerske usluge za mehaničke, električne i elektronske sisteme kao i za razvoj proizvoda. Sa kompanijama u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini, CADCAM Grupa ima preko 60 ECAD/MCAD inženjera koji su stručnjaci za 3DEXPERIENCE industrijska rešenja, PLM implementaciju, razvoj proizvoda, obuke i inženjerske usluge.