Rimac Automobili – fabrika budućnosti

Rimac Automobili – fabrika budućnosti

Slika: C_Two - state-of-the art automobilske industrije


Automobilska industrija tradicionalno pleni pažnju šire javnosti, ali i celog poslovnog sveta autoindustrije. Atraktivan izgled, revolucionarni pogon, neverovatna snaga i pametna oprema najviše privlače, a sve je dodatno začinjeno ekološkom prihvatljivošću takvih superautomobila.

Rimac Automobili su početkom godine predstavili superautomobil napravljen od karbonskih vlakana u atraktivnoj galaktički beloj boji, sa elementima plave koji dodatno naglašavaju atraktivnost samog dizajna. Prototipovi ove „električne zveri“ su već u proizvodnji, a najavljena su i dodatna poboljšanja pogonskih sklopova.

Dodatno, partnerstva koja su ostvarili sa poznatim gigantima svetske autoindustrije Hyundai, Kia, Porsche, odnosno Volkswagen grupacije, dodatna su potvrda perspektivne budućnosti Rimac Automobila.

Impresivni rezultati su mogući uz ulaganja u inovativne tehnologije. Brzo širenje poslovanja i eksponencijalno povećanje broja zaposlenih, koji se uz to nalaze na više lokacija, zahteva upotrebu modernih tehnologija i digitalizaciju poslovanja. Drugim riječima, potrebno je stvoriti digitalni ekosistem u kome se u stvarnom vremenu sinhronizuju informacije, znanja i rezultati rada nekoliko stotina ljudi iz različitih sektora bez obzira na njihovu lokaciju.

Takođe, složeni proizvodi kao što su automobili, sastoje se od nekoliko hiljada delova koje je potrebno međusobno povezati i sklopiti u funkcionalno vozilo. To je svakako jedan od razloga zašto je fabrika Rimac Automobili, klijent CADCAM Grupe, implementirala poslovnu platformu 3DEXPERIENCE koja omogućava brže konstruisanje, virtuelne simulacije, testiranja i analize i olakšava organizaciju i pripremu proizvodnje. Centralizovana digitalna platforma koja omogućava povezivanje svih proizvodnih faza i procesa; od definisanja zahteva, dizajna i konstrukcije, proizvodnje, montaže i završnih testiranja trenutno je state-of-the art rešenje koje koriste neke od vodećih kompanija automobilske industrije: Tesla, Jaguar, Volvo, Honda, Scania i Byton.

Slika: C_Two  vrhunska tehnologija skrivena ispod karbona  Slika: C_Two  vrhunska tehnologija skrivena ispod karbona  


Jedinstvena poslovna platforma omogućava potpunu usklađenost sa najzahtevnijim normama kvaliteta, zahtevima homologacije, digitalne simulacije i korišćenje dobrih praksi pomoću alata koji su standard u automobilskoj industriji. Ti alati se danas nalaze na centralizovanoj poslovnoj platformi 3DEXPERIENCE, kojom se zadovoljavaju najviši standardi vodeće svetske automobilske industrije. To su prepoznali i mnogi kupci tehnologije Rimac Automobila, te su tu tehnologiju ugradili u svoje modele prikazane na sajmu u Ženevi. Neki od njih su  Pininfarina, Seat, Aston Martin i Porsche.

Iako je superautomobil C_Two impresivan sam po sebi, postoji viš važnih detalja sa industrijske strane priče. C_Two je jedini automobil sa monocoque strukturom šasije napravljenom u jednom komadu sa integrisanom baterijom kao konstruktivnim delom i prednjim i zadnjim vešanjem koji su pričvršćeni na tu istu strukturu od karbonskih vlakana. Važno je naglasiti kako je za postizanje tog cilja bila važna uspostava vrlo složenog proizvodnog procesa koji koristi kompozitne materijale što predstavlja veliki tehnološki iskorak u dizajnu, razvoju i proizvodnji šasija i ostalih nosivih konstrukcijskih delova.

Slika: C_Two monocoque šasija jedinstvena u svijetu

Slika: C_Two monocoque šasija jedinstvena u svetu


Za ovakve ozbiljne tehnološke iskorake neophodno je da kompanija ima jedinstvenu centralizovanu bazu podataka kako bi se pratio celi životni ciklus proizvoda i imao lakši uvid u podatke koji nastaju u različitim fazama konstrukcije i tokom celog životnog veka proizvoda. Podsetimo se kako je kompanija Rimac Automobili 2016. godine donela stratešku odluku o implementaciji poslovne platforme 3DEXPERIENCE koja povezuje članove projektnog tima, ali i njihove kupce i dobavljače.

Sistemsko projektno vođenje, upravljanje promenama, zahtevima i proizvodnim sastavnicama značajno smanjuje mogućnost greške i omogućava da se na vreme otkriju i rešavaju potencijalne greške i „uska grla“. U pozadini ovakvih impresivnih rezultata je uska saradnja stručnjaka Rimac Automobila, CADCAM Grupe i drugih vodećih svetskih stručnjaka koji su sarađivali tokom projektovanja ovog vrhunskog proizvoda  i stvorili temelje digitalne fabrike budućnosti koja će nas i nadalje oduševljavati svojim rezultatima.

U člancima koji slede opisaćemo dodatne detalje tog izazovnog procesa. Ako želite da saznate više kontaktirajte nas.