Airbus i Audi predstavljaju električni vazdušni taksi CityAirbus

Airbus i Audi predstavljaju električni vazdušni taksi CityAirbus

Kao deo projekta "Urban Air Mobility", Airbus predstavlja vazdušni taksi CityAirbus u gradu "Audija" Ingolštadu. Električna vazdušna letelica sa osam rotora može da poleti i sleti vertikalno i da preveze do četiri putnika. Model još uvek čeka na svoj prvi let. Sa rečima "prvi let uskoro" Airbus objavljuje na Tviteru da je prvi let samo pitanje dana. Prvi let je planiran na aerodromu u nemačkom gradu Manhingu pored Ingolštada – oko 60km od razvojnog centra Airbus Helicopters u Donauvertu. Razvoj "CityAirbus-a" je deo inicijative Evropske Unije "Urban Air Mobility" i ima za cilj sprovođenje praktičnih istraživanja o upotrebi vazdušnih letelica za gradski prevoz. Ukupno 14 kontinentalnih evropskih gradova učestvuje – uključujući Ingolštad, Hamburg, Tuluz, Brisel i Ženevu.

Ovo takođe objašnjava zašto je Airbus baš sad predstavio svoj vazdušni taksi u Ingolštadu. U ne tako dalekoj budućnosti, gradskim električnim vazdušnim taksijem će moći da se upravlja ručno ili autonomno. Pilot projekat u bavarskom gradu je podržan od strane Tehničkog univerziteta Ingolštad, Katoličkog univerziteta Eihštat-Ingolštad i mnogih kompanija, uključujući i Audi. Airbas i Audi su 2018. godine predstavili autonomni koncept za horizontalnu i vertikalnu e-mobilnost na sajmu automobila u Ženevi pod imenom Pop Up Next. Sastoji se od putničke kabine sa dva sedišta koja može biti povezana sa modulom automobila ili modulom leta.

Dok leteći taksi ne stigne, pogledajte unutrašnjost aviona Airbus A380, najvećeg putničkog aviona na svetu. Avio prevoznik Emirates poseduje više aviona Airbus A380, koji je najveći putnički avion, nego bilo koji drugi avio prevoznik.

A380 može da preveze do 853 putnika ( u zavisnosti od konfiguracije sedišta), ima putničku kabinu na dva nivoa što obezbeđuje avio prevoziku Emirates dovoljan prostor ne samo za sedišta već i za dodatne sadržaje na letu kao što su tuš kabine i salon. Evo kako izgleda let u najvećem putničkom avionu na svetu.

Dve palube

A380 ima putničku kabinu na dva nivoa što omogućava avio prevoznicima da uključe posebne sadržaje kao što su bar, salon, potpuno oboriva sedišta u biznis klasi i privatne kabine.Vazduh u putničkoj kabini se reciklira svaka dva minuta, a napredni sistem osvetljenja stvara ugodan doživljaj.


emirates_a380_ekonomska_klasa


Udaljenost između sedišta

Sedišta u ekonomskoj klasi avio prevoznika Emirates su široka oko 45cm, a udaljenost do sedišta ispred je do 87cm, što je prostrano za ekonomsku klasu.


emirates_a38_decje_igracke


Paket priručnog pribora

Avio prevoznik Emirates je nedavno uveo za putnike u ekonomskoj klasi u avionu A380, ćebad ,koja su u potpunosti napravljena od recikliranih plastičnih flaša, kao dodatak njihovom paketu priručnog pribora koji sadrži masku za oči, čepiće za uši, četkicu za zube, pastu za zube i čarape.


emirates_a380_onboard_bar


Salon

Putnička kabina na dva nivoa dozvoljava avio prevoznicima kao što su Emirates, Etihad, i Korean Air da instaliraju salon. Salon avio prevoznika Emirates je rezervisan za prvu i biznis klasu i ima čak i šankera.


emirates_a380_prva_klasa


Biznis klasa

Biznis klasa u avionu A380 ima sedišta koja se mogu potpuno oboriti. Udaljenost do sedišta ispred u poslovnoj klasi je 111cm, a širina sedišta je od 47 do 53cm.


emirates_apartman_prva_klasa


Prva klasa

Prva klasa uključuje 14 privatnih kabina koje se nalaze na gornjem nivou aviona A380. Sedišta se razvlače u potpuno ravne krevete i imaju klizna vrata sa elektronskim upravljanjem za potpunu privatnost.

Život u apartmanu

Putnici u prvoj klasi imaju takođe i sto za šminkanje, osvetljeno ogledalo, svoj lični orman, mini bar i trpezarijski sto za obroke tokom leta.


emirates_a380_onboard_tus


Tuš i spa centar

U prvoj klasi se nalaze dva spa centra sa tuš kabinama, čiji su enterijeri dekorisani mermerom i orahovinom.


emirates a380_ekonomska_klasa


 Tišina

A380 je najtiši širokotrupni avion koji trenutno leti. Avio prevoznik Emirates je prvi avio prevoznik koji je kupio A380. Avio prevoznici koji takođe danas imaju A380 su: Singapore Airlines, Qantas, Air France, Lufthansa, Korean Air, China Southern Airlines, Malaysia Airlines, Thai Airways International, British Airways, Asiana Airlines, Qatar Airways i Etihad Airways.

 


Kompanija Airbus je  već iskusni korisnik Dassault Systèmes’ 3DEXPERIENCE platforme za razvoj proizvoda, projektovanje, simulaciju i proizvodnju, koja omogućava zaposlenima i dobavljačima da sarađuju u realnom vremenu nad jedinstvenom bazom podataka.

3DEXPERIENCE je sveobuhvatna poslovna platforma koja povezuje inženjere, projektante, dizajnere, menadžere, marketing, prodaju i druge sektore i lokacije u integrisano okruženje, omogućavajući stvaranje više od proizvoda, a to su iskustva za kupce ili potrošače.