CADCAM Grupa na IRT konferenciji u Portorožu

CADCAM Grupa na IRT konferenciji u Portorožu

Cilj osme IRT konferencije održane 6. i 7. juna u Portorožu je bio da predstavi novosti iz industrije, inovacije i inovativna industrijska rešenja, prenos znanja i iskustava iz industrije u industriju, upotrebu novih ideja, metoda i tehnologija kao i alata u industrijskom okruženju. Naravno, cilj je bio i upoznati domaću i stranu stručnu javnost sa inovacijama i rezultatima istraživanja i razvoja, modernim tehnologijama i njihovim primenama.


CADCAM Grupa tradicionalno učestvuje na industrijskom forumu IRT pa smo i ove godine učestvovali sa dva stručna članka.

Članak „Postavljanje jedinstvene platforme za procese, projekte i dokumentaciju proizvodne firme“ predstavlja saradnju CADCAM Grupe sa firmom Eurozeit sa ciljem uvođenja PLM rešenja. Eurozeit se bavi proizvodnjom i ugradnjom kablova u sedištu vozila te proizvodi senzore i grejače upravljača. Njihove proizvode nalazimo u mnogim markama automobila. Implementacija PLM (eng. Product Lifecycle Management) rešenja omogućava im „nevidljivo vođstvo“ i omogućava rano otkrivanje potencijalnih problema i rizika. Pomoću PLM rešenja mogu pratiti napredak projekta zajedno sa statusom ponude gotovih proizvoda i tako biti ukorak sa najzahtjevnijim svetskim prozvođačima automobilske industrije. Uvedeno PLM rešenje je jedinstvena platforma za procese, projekte i dokumentaciju te je integrisana sa MS Office paketom i CAD/CAM alatima. Ukoliko je potrebno, može se lako proširiti s mogućnostima za planiranje proizvodnje i alatima za pripremu radnih kao i marketinških materijala
irt konferencija 2016


Na konferenciji smo predstavili i stručni članak „Simulacija dinamike IN-WHEEL električnog motora kod vožnje vozila preko prepreke“ u kojem smo učestvovali sa preduzećem Elaphe. Tokom delovanja elektromotora u vozilu su opterećenja komponenti tranzijentne dinamičke prirode i obuhvataju široki spektar frekvencija. Saradnja Elaphe-a i CADCAM Lab-a, člana CADCAM Grupe, rezultirala je razvojem tranzijentne eksplicitne simulacije modela vozila pri vožnji preko raznih prepreka. Simulacija je razvijena u programskom paketu Abaqus 2016. Model uzima u obzir kompletan set komponenti šasije koje prenose opterećenje s podloge na vozilo (gume, točkovi, kočioni diskovi, ležajevi, opruge, amortizeri, itd.), a samu karoseriju i unutrašnjost vozila zamenjuje odgovarajuća masa. Ovaj model Elaphe-u omogućava da realno simulira vožnju preko raznih prepreka i to pri različitim brzinama kretanja vozila.


Posetiocima IRT konferencije pokazali smo i 3D virtualni uređaj koji pomoću 3D naočara omogućava virtualni pogled u model, a pomoću laserskog pokazivača model se može virtualno okrenuti, rastaviti i slično.

Izložili smo i drveni bicikl s električnim pogonom koji je projektovan pomoću CATIA i SIMULIA programskih rešenja. Izrađen je od breze, atraktivnog izgleda i vrlo lagan. Najvažnija je činjenica da ima vrlo dobar odnos težine, čvrstine i snage, a električni pogon koji se nalazi na osi zadnjeg točka je dobrodošla pomoć na napornim usponima. 

drveni bicikl